Milyen a jó must?

A mustkészítés nemcsak a szőlősgazdák vagy a hobbikertészek privilégiuma. Ha nincs szőlőskerted, sőt egy árva szőlőlugasod sincs, akkor is készíthetsz mustot.

Mielőtt megtárgyalnánk, hogy készül a jó must, nem árt tisztázni, hogy mi is az a must. A must frissen préselt szőlőlé. Zúzás után a szőlőcefre saját súlyától kicsurgó must az igazi, remek minőségű színmust. Az Ezt követően préseléssel nyerik ki a préslét, amely már a héjból és kocsányból származó fanyar, fenolos anyagokat is tartalmazza. Az egészséges szőlőből készült, még nem erjedő must friss fogyasztásra alkalmas.

mustkészítés

A borászok a mustot szűrik, ülepítik, hogy minél jobb minőségű boralapanyaghoz jussanak. A jól előkezelt mustból jól stabilizálható, könnyen tisztuló bor készül.

Mit tartalmaz a must?

A must összetevői: víz, cukrok, szerves savak, nitrogén tartalmú vegyületek, ásványok, polifenolok, vitaminok, aromás vegyületek.

Az első lépések a mustkészítéshez

Az egészséges, jól megmosott, lecsöpögtetett szemeket fakanállal szűrőn át kell passzírozni. Tulajdonképpen meg is volnánk az ismertetéssel. A mustot azonnal meg kell inni, különben erjedésnek indul, így keletkezik a murci, ami se nem must, se nem bor, kissé zavaros, és fogyasztása Pista mustivástól való félelmeire utalván természetes hashajtó hatású. Alacsony alkohol tartalmú, de alattomos módon be is lehet csípni tőle, pár pohár elfogyasztása után.

Ha tárolni is szeretnéd, akkor tartósítani kell, de nem mindegy, hogy hogyan.

lefejtett must

A must tartósítása

Ez gyakorlatilag házi pasztörizálást jelent, vagyis 15 percnyi forralás, a seprőfelszínről történő folyamatos eltávolítása, és végül, akár a dunsztolásnál, tiszta, vízcseppmentes üvegbe kell szűrni, majd jól lezárni és meleg ruha között hagyni kihűlni.

Sokan esküsznek a fagyasztásra. Ehhez azonban tilos üveget használni, hiszen szétrepedhet. A felengedést a természetre kell bízni, mert, ha valaki felteszi a platni, vagy beteszi a mikrohullámú sütőbe, elveszi a must aromáját, és megkóstolás helyett akár öntse mindje a csapba a nedűt.

Mikor lesz gyönyörű, átlátszó a must?

A cukorral együtt felforralt mustot nem több mint öt percig kell forralni, majd le kell hűteni. Ez a művelet addig ismétlendő, amíg a must le nem tisztul. Végül forrón, a már ismertetett módon dunsztolni kell.

Cikk ajánlat: https://kertlap.hu/szolo/

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa