Mexikói függőkertek

Bajban vannak a mexikói függőkertek, amelyeket a kiszáradás vagy a vízbe csúszás veszélye fenyeget. Mexikóváros híres csatornarendszere pedig lassan a környezetszennyezés áldozatává válik.

Az ezerkétszáz, ezerötszázas években több mezőgazdasági modell alakult ki Mexikó területén:

a chinampas (mesterséges bakhátas szigetek) a tóvidékeken, ahol az intenzív termesztéshez iszapot és emberi ürüléket használtak szerves anyag forrásként;
erdőirtás és égetés;
teraszos művelés a magasan fekvő területeken;
családi gyümölcsösök és konyhakertek;
hátsó udvar, ahol keverten termesztették a kukoricát, zöldségeket, virágokat, itt nevelték a pulykát, kacsát, és itt tartották a kutyákat.

Xochimilco

Chinampas, Mexico City, Xochimilco.

Az Aztékok idején Mexikó City (Tenochtitlan) a csatornák labirintusa volt, tele függőkertekkel, ahol élelmezési céllal kukoricát és babot termesztettek. A csatornák akkor létesültek, amikor még a metropolisz alapját egy gigantikus tórendszer képezte, amelyet náddal és fűvel borítottak le, majd erre köveket és termőföldet hordtak.

Ma a világörökség részét képező csatornarendszer, amely a Xochimilco tavon létesült, hajóval, csónakkal bejárható turisztikai látványosság, évente 1,2 millió turista keresi fel. Xochimilco jelentése az aztékok előtt itt élő  Nahuatl indián nyelven: “Ahol a virágok teremnek”. Mintegy 14 km az a terület, ahol ma is a csatorna mentén farmok találhatók, ahol virágot, zöldséget, gyümölcsöt termelnek, és amelyek a turisták kedvelt pihenőhelyei. Legalábbis az útikönyvek szerint.

2008-ban megindult egy az új városi kertek létrehozását támogató program, amely ezt a területet is érintette. A nagy csinnadrattával bejelentett támogatás nyomán többek próbálkoztak zöldségeskertek kialakításával a metropolisz szegénynegyedeinek önellátását segítendő.

A húszmilliós metropolisz kormányzata új városi kertek létrehozását támogatta, hogy a fájdalmasan magas élelmiszerárak miatt éhező szegények élelmiszer ellátásán önellátással könnyítsen. Egy év alatt húsz kert létesült a szeméttelepek helyén, Először a legszegényebb negyedek kerültek sorra. A kormány szakemberek bevonásával tanítja a lakosságot, és ingyen bocsátja rendelkezésükre a vetőmagot, és a művelési eszközöket. A szegények nyomorúságán enyhítendő a paradicsom, tök, káposzta és bab ültetvények betonszegélyű magas ágyásai a graffittivel borított elhagyott épületek között találhatók. Másutt gyógynövényeket szándékoztak termeszteni.

mexikói függőkertek

Fotó: Carlos Cazalis/Corbis, The Guardian

A tisztítatlan szennyvizek beömlése miatt a vizek, főleg nehézfémekkel való elszennyeződése felborította az ökológiai egyensúlyt, és több fajt a kihalás veszélye fenyeget. Kihalás veszélye fenyegeti többek közt egy fűzfafajt (Salix bonplandiana), amely a csatornarendszer fennmaradásának egyik alapnövénye. Ugyanis gyökerei rögzítik a mesterséges szigeteket. De kihalás fenyeget több száz gerincest is, köztük költöző madarakat, hüllőket, például egy különleges szalamandra fajt (Ambystoma mexicanum) is.

Az UNESCO figyelmeztetését követően 2012-ben a Francois Hollande francia köztársasági elnök által kinevezett környezetvédelmi “különtudósító”, a környezetvédelmi elkötelezettségéről ismert Nicolas Hulot sztárműsorvezető szerződést írt alá Mexikó város polgármesterével, amelyben másfél millió eurót adományoz Franciaország a terület megmentésére, a történalmi belváros rehabilitációjának keretében. A tanulmányok elvégzését követően stratégiát dolgoznak ki a terület megmentésére, de nem valószínű, hogy a város illegális terjeszkedését, ezen keresztül a környezetszennyezést meg tudják állítani.

Forrás: reuters.com(2008)theguardian.com (2015);

salátafajták termesztése a függőkertben

Xochimilco, Mexico City, 2017. Fotó: voanews.com

Megkezdődött a csatorna rendszer nagyszabású rekonstrukciója, az ökoszisztéma helyreállítása a Xochimilco régióban. A chinamperos -oknak tradícionális gazdálkodók továbbképzésben részesülnek, hogy sikeres, és hagyományos ökológiai gazdálkodást folytathassanak.  A Xochimilco területén ma is a hagyományosan termesztett növények között találhatók az alábbiak: mángold (Beta vulgaris L. var Cicla.), procsin (Portulaca oleraceae L.), koriander (Coriandrum sativum L.); kisebb területen káposzta (Brassica oleracea sp.), répa (Beta vulgaris), rozmaring (Rosmarinus Officinalis), kamilla (Chamaemelum nobile), spinach (Spinacia oleracea), retek (Raphanus sativus), mirrhafű (Chenopodium ambrosioides L.) és néhány virág, mint pl körömvirág (Calendula officinalis).

A chinanpa mezőgazdasági hasznosítási óriási lehetőségeket rejt!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa