Medvehagyma helyett kányazsombor

Ha sajnálod megtépázni az amúgy is védelemre szoruló medvehagymát, gyűjts kányazsombort, és engedd, hogy megbújjon kerted egyik árnyas szögletében. A kányazsombor ősi fűszernövény, és remekül helyettesítheted vele a medvehagymát.

virágzó kányazsombor

Kányazsombor bemutatása

A káposztafélék (Brassicaceae), azaz a keresztes virágúak családjába tartozó növényekre jellemző, hogy a virágok négy sziromlevele és négy csészelevele egymással szemben, és egymáshoz képest keresztben áll. Apró virágaik gyakran fürtbe tömörülnek. Termésük becő. A családba tartozik az összes káposztaféle, de a retek, a torma és a karfiol is. Ezen kívül sok egynyári gyomnövényként nyilvántartott növény tagja ennek a családnak.

Ilyen az Amerikában invazív növényként számon tartott özönnövény, a hangulatos nevű hagymaillatú kányazsombor (Alliaria petiolata). Nálunk kevésbé veszélyes gyomnövény. Annyit sejtünk, hogy a kányák élőhelyén gyakran fordul elő, és innen ered a kánya előtag. Üde, árnyékos erdőkben (akácerdőkben, ligeterdőkben, tölgyesekben), árokparton, erdőszélen gyakori. Nitrogénben gazdag, nedves talajon fejlődik. Akárcsak a nagy csalán (Urtica dioica), indikátor növényként jelzi, hogy a talaj nitrogénben jól ellátott.

A kányazsombor maximum egy méter magas, alig elágazó, kétéves növény. Gyakran gyökérhajtásokból tör elő. Az első évben csak levélrozettát fejleszt. A második évben szárat és virágot nevel. Levélnyeles, vese alakú tőlevelei csipkés szélűek, szárlevelei szíves alapból kihegyezett-tojásdadok, vagy háromszög alakúak, öblösen fogasak. Virágai négy-tagúak, fehérek, fürtvirágzatban állók. Áprilistól júniusig virágzik. Termése sok magvú becő.

kányazsombor mező

Kányazsombor felhasználása

A frissen szedett növény aromája fokhagymára, mustárra emlékeztet. A BBC online írta (Suzi Gage: Prehistoric Europeans spiced their cooking, hogy ősi fűszerről van szó. A mai Dánia és Németország területén bukkantak olyan őskori edénymaradványokra, amelyeken felfedezték a kányazsombor fűszernövényből származó fitolint, amely egy a kányazsomborra jellemző szilikát sejt zárvány.

És valóban, a növény minden része fűszerként fogyasztható. Aromáját az alábbi hatóanyagoknak köszönheti : mustárolaj-glikozid sinigrin, magot hozó herbájában 0,5% körüli illóolaj (allil-mustárolaj és diallil-diszulfid), szaponarin, vitexinszerű glükoflavon alliarosid. A népgyógyászat külsőleg sebekre, belsőleg, teáját, megfázás esetén alkalmazza.  (Szabó László Gy.: GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS ÉLELMISZERNÖVÉNYEK A-tól Z-ig).

A gyökerek aromája és felhasználása a tormáéhoz hasonló. A tőlevelek kesernyésebbek, a szárlevelek kellemes aromájúak. Az árnyékban fejlődő, üde szárlevelek a legkellemesebb ízűek.  Enyhén sózott vajas kenyéren kiváló. Ízesíthetsz (kb. 25%) vele római salátát, jégsalátát. Ha leveleit 7-10 percig forralod, a kesernyés íz elvész, és főzelékként fogyaszthatod. A magvakat savanyúsághoz adják mustármag helyett.

Kányazsombor peszto

Ez a kányazsombor igen gyakori felhasználási módja. A leöblített leveleket mixer segítségével pépesítsd olivaolajjal és rokforttal vagy más kéksajttal. (foragedfoodie.blogspot.hu)

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa