Májusban szaporítsd az afrikai szerelmevirágot!

Ha olyasmit keresel a kertbe, ami kevés gondozást igényel, válassz szerelemvirágot. 

Az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó szerelemvirág nemzetségbe kb. 10 faj tartozik. Dél-Afrikából származik. A dél-afrikai zuluk az örökzöld fajok ( Agapanthus praecox és A. africanus) gyöktörzsének főzetét gyógyászati céllal használták. A várandós asszonyok amulettként hordták magukkal a szárított gyöktörzset, hogy egészséges gyermekük szülessen. De senki ne próbálkozzon fogyasztásával, mert mérgező!

szerelemvirág edényben

Fotó: Frédéric Bec

Az afrikai szerelemvirág (Agapanthus africanus) világszerte kedvelt dísznövény. A lombszint fölé emelkedő, ernyőben álló virágai nyár végén nyílnak. Enyhe klímán a szabadban tartható örökzöld, nálunk teleltetést igénylő dézsás növény. A cserepes virágot tavasszal fokozatos szoktasd a kinti időjáráshoz, a fagyveszély elmúltával véglegesen kint tarthatod.

Jó vízáteresztő talajba, teljes napfényre való. Nyáron hetente, kéthetente öntözhető, időjárástól függően. Az elnyílt virágokat sokszor visszavágják. Virágai vonzzák a beporzást végző rovarokat. Vágott virágnak sem utolsók. Nem csak a virágok mutatósak, hanem a virágszárak is megfelelő méretűek és erősek. Hollandiában sok vágott virág hibridet forgalmaznak. Mintegy 600 fajtáját tartják számon a fehér virágútól a kéken át a szinte fekete virágúig.

Magról ültetve csak évek múlva virágzik. Tőosztással májusban szaporítható. Rizómáját májusban ültetheted el ahhoz, hogy augusztusra virágaiban lehessen gyönyörködni. Kertészetben cserepes növényként vásárolhatod meg.

szerelemvirág 'Twister'

Az Agapanthus ‘Twister’ mínusz 15 fokig fagytűrő. Meglehetősen szívós, szárazságtűrő. Különleges kék-fehér virágai alsó részükön sötétkékek, a szirmok csúcsukon ragyogó fehérek. Magassága 50-60  cm. Gyönyörű szegélynövény.

A szerelemvirágot, hűvös, fagymentes helyen teleltesd. Miután télire visszahúzódik, fényt nem kell biztosítani számára. Talaját ne hagy csontszárazon, időnként öntözd meg.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

kiskert-díszker előadás sorozat