Májlevél

A májlevél a pozsgás gyűjtők egyik kedvence. Sok faja jól tartható, száraz körülmények között az ablakban is.

A kőtörőfűfélék (Crassulaceae) családja

A kőtörőfűfélék családjába tartozó fajok száma 580. Lágyszárú, gyakran tőlevélrózsás növények, öttagú és ötkörű virágokkal. Termésük tüsző vagy tok Többségük kedvezőtlen feltételek között él, vannak helyek, ahol ők a növényvilág egyedüli képviselői. . Az Antarktisz kivételével az egész világon előfordulnak legtöbbször pozsgás fajai. A növények zöme levélszukkulens, vagyis húsos levelükben vizet raktároznak. Egyes bokros fajoknál a szár/törzs is húsos. Igazi szárazságtűrők. Népszerűségük oka, hogy jól alkalmazkodók, többnyire igénytelenek, tartási hibákat is jól tolerálják és számos taxonjuk télálló. Optimális kezdő növények. Bár a hűvös, csapadékos tájakról származók nem viselik el a pangó nedvességet.

Szaporításuk vegetatív módon történik sarjakkal, ágdugványokkal, levéldugványokkal. Magjuk ugyanis rendkívül apró, nehezen gyűjthető. A leggyakrabban végálló virágzatokba csoportosult virágok színe jellemzően sárga, de a zöld a rózsaszín és a piros virágok is gyakoriak.

Adromischus cristatus

Májlevél (Adromischus) nemzetség

A májlevél nemzetség közel 30 faja Dél-Afrika és a Jóreménység foka hegyein él. Sok természetes hibrid létezik. A bokros habitusú növények különböző formában, színben és textúrában fordulnak elő a gyűjtők örömére. A levelek mintázata, színvariációja intenzív fény hatására igazán mutatós. Árnyékban a levelek zöld színűek. A pozsgás levelek könnyen leválnak a szárról, és meggyökeresedve önálló növényként fejlődnek tovább. Léggyökereikkel összegyűjtik a levegő nedvességtartalmát. A csöves virágok jelentéktelenek, nektárt termelnek, és emiatt botritiszre fertőzésre hajlamosak. Sok gyűjtő a virágszárat levágja, hogy a fertőzést elkerülje. Szőrszerű léggyökerei sokszor feltűnőek, és vastagon borítják a szárat.

A növények apró sóderrel kever komposztban, kaktuszföldben szépen fejlődnek. Kis helyet foglalnak, minden napsütötte zugban elvannak. Télen jól tűrik a hűvös, fagymentes körülményeket, ha az öntözést mellőzzük.

A májlevél divatos fajai

ADROMISCHUS BOLUSII

A Jóreménység fokán élő növény igazi ékszer a szukkulens bonszájok között kis, szukkulens szárain viaszosan opálos, húsos levelek fejlődnek. Erős napfényben a levelek foltosak, a levélszél rózsás. Csöves virágai vörösek. A párás környezetet nem viseli.

ADROMISCHUS CRISTATUS

A ráncolt szélű, ék alakú levelei rozettában fejlődnek a vaskos száron, amelyet gazdagon behálóznak a vörös színű gyökérszőrök. Virágai sápadt rózsaszínek.

ADROMISCHUS RUPICOLA [MACULATUS]

A tömzsi száron rozettát alkotnak a húsos, szív (máj) alakú levélpárnák, amelyek csokoládébarna pöttyöket viselnek. Csak nagyon száraz klímán él meg.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil