Magyar fakörkép

Lelkemben a magyar fa
Lombjai esnek, hullnak:
Lombosan, virágosan,
Így kell, hogy elpusztuljak.
Ady Endre

Erdőtelepítés

Az őszi időszak beköszöntével az ország magánerdő tulajdonosai, gazdálkodói az erdőfelújításokban, valamint a mezőgazdasági területeken történő erdőtelepítésekben több ezer hektáron több millió csemetét és több száz mázsa makkot ültetnek, illetve vetnek el.  Ezek az erdőtelepítések és erdőfelújítások biztosítják az erdők bővített újratermelését, növelik az ország “zöld felületét”, valamint hozzájárulnak a légköri szén megkötéséhez, ezzel is segítve a klímaváltozás elleni harcot, egyben biztosítják a megújuló energiaforrások növekvő felhasználását Magyarországon. Az új erdők telepítésével növekszik az ország eladható szindioxid kvótája, azonban az ebből származó állami bevételekből még ma sem támogatják a magyarországi erdők ügyét.

Nevezetes fák Magyarországon a teljesség igénye nélkül

Ruzsa község névadója Rózsa Sándor, az ő emlékét őrzi a Ruzsafa Ruzsa és Ásotthalom között (55-ös út 31. kilométerkövétől délre) ez a hatalmas fekete nyárfa, amelynek törzskerülete 4,75 m és a magassága 21,5 m.

Tiszaigaron található a védett Mátyás király fa (hasonló elnevezéssel tmás faoriásokat is illettek), amely kocsányos tölgy. A fa becsült életkora 250 év, törzsének átmérője közel 6 méteres, magassága 20 méter.

A Somogy megyei Szőkedencsen, a temetőben áll egy 700 évesnek tartott kislevelű hárs (Tilia cordata) két törzse együtt mérve 11,05 méter kerületű.

Szabolcsbákán az Öreghársat (szintén egy kislevelű hárs) 400-500 évesnek tartják, ez hazánk legidősebb és leghatalmasabb hársa. Kerülete nemrég 9,52 méter volt, de fokozatosan csökken (ma 8,46 méter) a fa állapotának romlása miatt.

Egy idős, 1,05 m átmérőjű, 15 m magas, rendkívül impozáns vadkörtefa (Pyrus pyraster ssp. pyraster) mezőgazdasági területekkel körbeölelve, magányosan áll a Pösei-hegy lábánál.

A Rábaközben nagy becsben állnak a fák:

Helyi védelem alatt áll a Babóti Királyfa. Nem is egy, hanem három kocsányos tölgyről van szó, amelyeket 1896-ban ültettek. A több mint 300 éves faóriások koronavetülete kb. 450 m2, törzsük kerülete 350-430 cm.

Dénesfán található a Fáslegelő, ahol 1977 óta védett faállománya között előfrdul tölgy, kőris, szil, és kocsányos tölgy is. A legidősebb példányok 300-350 évesek.

Egyed a hét vezér fáival büszkélkedhet, ezeket a hársfákat az 1896-os millenniumi ünnepségek idején ültették hét.

Jobaházázán pedig a Jobba tölgy magasodik. A kb 250 éves tölgy 20 m magas, 3,6 m törzskerületű és kb 40 m lombsátor kerületű.

babóti királyfa

Mikor nézzünk fákat?

Fanézésre alkalmas időpontja a november, amikor nincs meleg, nincsenek  rovarok, megroskad a gaz. nincs napszúrás és villámcsapás sem fenyeget, és a laposan, alacsonyan sütő nap bámulatos fényviszonyokat tud teremteni. Egyes novemberekben még káprázatos lombszíneződés tanúi lehetünk, egy februári betörő melegfront pedig tavaszi ígéreteket hozó, hófoltos, jégcsapcsöpögős, vízérmegindulós élményt kínál. Igy ajánlja a novembert a kortarsonline.hu .

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!