Mi legyen a görögdinnye magjával? Ne legyen! Sóhajtanak azok, akik nem szeretnének a magvak le- és eltakarításával foglalkozni, köpködni vagy magot nyelni. Ám a mag nélküli görögdinnye hibridekben is található mag! Legtöbbször olyan apró magkezdemények, amelyeket el lehet fogyasztani. A termesztése bonyolultabb, mint a magvas dinnyéé, az ára pedig 20-30 százalékkal magasabb.
Játék a kromoszómákkal
A világon elsőként Japánban állítottak elő a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozó magszegény görögdinnyét. Az 50-es években Magyarországon is megindultak az ilyen irányú kísérletek, melynek eredményeként a 60-as években magyar hibrid is a termesztők rendelkezésére állt. Ezt a termesztési változatot a drága vetőmag termesztés illetve a magas vetőmag ár jellemezte, ezért akkor Magyarországon nem tudott elterjedni. Ma is mintegy 30%-kal nagyobb a ráfordítási igény a magszegény görögdinnye termesztés esetén.
A mag nélküli dinnyét diploid (kétszeres kromoszóma számú -44 db.kromoszóma) és tetraploid (négyszeres kromoszóma számú) szülők keresztezésével állítják elő.
A triploid (háromszoros kromoszóma számú – 33 db. kromoszóma) utód önmeddő. A mellé ültett pollenadó diploid növények szolgáltatják a virágport a megporzáshoz. A tökfélékre jellemző ragadós, nehéz pollen a rovarok közvetítésével jut el a bibére. A mag nélküli típus általában fehér színű, üreges magkezdeményeket fejleszt. Az első kötéseknél több-kevesebb kifejlett mag is található, ezért általában az első kabakokat el kell távolítani.
Tévhitek a mag nélküli dinnyéről
Jó, ha tudjuk, hogy mag nélküli dinnye nem létezik!
A mag nélküli dinnye magkezdeményeket tartalmaz, de míg a magos fajták csak kis mennyiségben tartalmazzák, addig a magnélküli fajtákra ez a jellemző. Sőt egyes fajták tartalmazhatnak “rendes” magot, csak jóval kisebb mennyiségben, mint a magos dinnyék. Ugyanakkor stressz hatására még több mag is keletkezhet bennük.
Mag nélküli dinnyefajták
A Seminis, Syngenta and Hazera által forgalmazott mag nélküli minidinnye egyre inkább hódit a világpiacon. Az olasz piacon megjelent a már meglévő fajtaszelekciójával előállított 2-3 kilós dinnye, amelyet a Hazera Genetics állít elő. Minőségük kiváló, átjáróba, teraszra is ültethető, vásárlása is egyszerűbb.
A mag nélküli, kisebb, 4-6 kg-os dinnye a hazai termelők körében is terjed, leginkább azért, mert a német piacon erre van igény. Néhány nyugat-európai áruházlánc ragaszkodik a csíkos, mag nélküli termésekhez. Hazai mag nélküli fajta a teljesen fekete, hamvas héjszínű, középkorai érésű 4-6 kg-os a Zki 10920 F1; a tigriscsíkos, korai érésű Dávid F1 (termése 4-6 normál magot tartalmazhat, stressz hatásra többet is!);
Görögdinnye Margarita 4 főre
4 bögre feldarabolt mag nélküli dinnye;
3/4 bögre tequila ;
fél bögre citromlé ;
fél> bögre Triple Sec;
4 szelet mag nélküli dinnye a díszítéshez.
A feldarabolt fagyasszuk le. Ennek ideje kb. 3-4 óra. Majd tegyük mixerbe, öntsük hozzá a többi hozzávalót és öntsük szét talpas poharakba. Mindegyik poharat díszítsük dinnyeszeletekkel. A pohár peremét díszíthetjük kristálycukorral vagy sóval, ízlés szerint. Ehhez a poharat mártsuk vízbe, majd a sóba illetve kristálycukorba.
Cikk ajánlat: Görögdinnye
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás