Liziantuszt a vázába, kertbe, cserépbe

Liziantuszt a vázába, kertbe, cserépbe! A virágzó liziantusz az elegancia és a szépség megtestesítője. Vedd meg cserépben vagy kérd vágott virágát. Vázaélete 2-3 hét, sokféle színben kapható, virágformája különleges. Természetes szimpla virágú formái mellett kaphatók telt virágú változatok is.

liziantusz cserépben

Ismerd meg a liziantuszt

A nemzetséget Lloyd Herbert Shinners (1918 – 1971) botanikus tanulmányozta. Három faját különbözteti meg, az Eustoma grandiflorum, E. exaltatum és az E. barkleyi fajokat. Közülük ma is a legnépszerűbb a nagyvirágú préritárnics, más néven liziantusz vagy lizike (E. grandiflorum). Legközkedveltebb kertészeti változatai között szerepel három japán fajta:  a kék virágú Murasaki no Mine; a rózsaín virágú Sakuro no Mine és a fehér virágú –Kiri no Mine.

A liziantusz Colorado, Texas és Mexikó füves pusztáiról származik, víz közeli száraz területekről, ahol a gyökerek mindig elérik a nedves talajzónát.

Így gondozd a liziantuszt

Hazánkban kiültetve egynyáriként tartható. Napfényigényes, de figyelem, emellett a megszokottól eltérően vízigényes növény. Jó vízáteresztő képességű, semleges kémhatású talajba való. A palántákat visszametszve bokrosodásra késztetheted. Néha felléphet vírusfertőzés illetve a száron rákos betegségek. Magvetésével nem érdemes bajlódnod.

liziantusz vágott virág

hosszú szárú liziantusz vágott virágok

Tudtad, hogy milyen sokoldalú a liziantusz?

A liziantuszt eleddig dísznövényként tartották számon. Hosszú szára és tölcséres egyszerű vagy rózsára emlékeztető telt virágai teszik népszerűvé. Magassága fajtától függően 20-80 cm-ig terjed. Előnye, hogy minden tövön 20-40 virág fejlődik, és a növény mintegy 25 napig virágzik. Vágott virágként és cserépben kerül forgalomba. A kertben virágágyban, szegélyként igen mutatós. A törpe, alacsony termetű változatokat cserepes növényként tarthatod.

A magas virágszárú változatok vágott virágként is hasznosíthatók. De, ahogy Bereczki Mónika, bicskei virágkötő írja, a csúcsi bimbók hajlamosak a lekókadásra. A japán Sakata Seed Corporation a liziantusz (Eustoma) termesztés új dimenzióit nyitotta meg. Előállította az első porzó nélküli liziantuszt, amelynek a vágott virág kereskedelemben van kiemelkedő jelentősége, hiszen ezek a virágok nem hullajtanak pollent, így nem piszkítanak. Az új, szimpla virágú fajták a kék virágú Blue Picotee és rózsaszín virágú Pink picotee. A termesztéstechnológiát szabadalom védi. A fajták piacát egyelőre Japánban tesztelik.Most folynak a telt virágú fajtákkal a kísérletek.

Fény és só stressz tűrő hatásáért egy génje felelős, amely a peroxiredoxin antioxidáns enzim termelődését segíti, így stressz védő hatású. További kutatásokra van szükség arra nézve, hogy az enzim szintézisét szabályozó génje beültetésével stressz rezisztens növényeket állítsanak elő.

Hamarosan gyógynövényként is fogunk hallani róla! A Gentianaceae család több nemzetségére jellemző biológiailag aktív vegyületeit már kimutatták a kutatók: a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkező keserű szekoiridoid-glikozidokat, az antioxidáns hatású flavonoidokat, xantonokat. A liziantusznak rákellenes, baktériumok sejtosztódását gátló és amőba-ellenes hatást tulajdonítanak.

Forrás: Biotechnology of Agriculture and Forestry, Medicinal and Aromatic Plants, Ed. Y.P.S.Bajaj.

Molecular Breeding 33(3) · March 2014 DOI: 10.1007/s11032-013-9982-1

Forrás: missouribotanicalgarden.org

liziantusz cserépben Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra