Levélkaktuszok

Nem virágzik a levélkatusz? A levélkatusz különleges kaktusz. A gondozása is különleges. A levélkaktusz virágoztatásához téli hideghatás kell megfelelő öntözés mellett.

levélkaktusz

A levélkaktusz a kaktuszok (Cactaceae) családjába tartozó nemzetség, kb. 15 faja ismert. Epifita kaktuszok, amit már a görög eredetű nevük (Epiphyllum) is kifejez, epi=fölött, phyllus=levél, vagyis levél fölött élő. Fán terem, meleg, párás levegőt és a lombkorona által megszűrt fényt igényel. Gyökerei a fakéreg repedéseibe, az ágak közt összegyűlt humuszba kapaszkodnak.

Nincsen kaktusz tövis nélkül?

Sokan nem tekintik a levélkatuszokat valódi kaktusznak, mert nincs tövise. Se rózsa, se kaktusz nincsen tövis nélkül, – gondolják, mindkét esetben helytelenül. El is csodálkoznak, amikor kiderül, hogy a rózsának nincs, a levélkaktusznak viszont van tövise, csak másmilyen. Sok faja és fajtája hajszál szerű képződményeket visel a hajtásszéleken, és az ízeknél. Senki ne kételkedjen, a levélkaktusz igazi kaktusz.

Levéltelen levélkaktusz

Bár magyar neve levélkaktusz, egy levél nem sok, de ennyi sincs rajta. Ugyanis amit mi levélnek titulálunk, az a szára. A lemezzé szélesedett szár fotoszintetizál, tápanyagot és vizet raktároz. A növény megtartását is segíti. A virágok az ízekből fejlődnek, a szárvégeknél.  Sok kertészeti fajta nagy, illatos és színes virágú. Az eredeti fajok virága világos színű, éjjel nyílik, és a csillagok, a hold fényét tükröző, világos szín vonzza a beporzását végző óriási lepkéket és denevéreket.

Minden otthon és kert dísze

Ezek különleges kaktuszok megkapó virágainak és megnyerő lombozatuknak köszönhetően népszerű szobanövények. Az eredeti fajok virágai egy éjszakára nyílnak ki csupán. Hosszú évek alatt számtalan színesen (sárga, rózsaszín, vörös, narancssárga) virágzó, több napig, nappal is virágzó intergenerikus (nemzetségek közötti) hibridjét állították elő Aporophyllum, Heliocereus, és Nopalxochia nemzetség fajaival keresztezve. Függőkosárban, vagy támaszték mellett nevelhetjük. Könnyen szaporítható vegetatív hajtásrészekkel, az új hibridek pedig magról.

10°C alatt ne tartsuk. A növekedési időszakban minimum 15°C-t igényel, fűtött télikertben, világos lakásban nevelhetjük, nyárok kikerülhet az erkélyre, nyitott verandára. Páraigényes, ezért sikerrel tartható sóderrel borított tálcán, amelyre vizet töltünk, de nem annyit, hogy a felszínig elérjen a vízszint.  Létfontosságú, hogy gyökérzete laza, levegős közegben legyen. Nagyon jó vízvezetésű talajt igényel, megfelelő számára pl. az orchideaföld. Tavasztól későnyárig öntözzük akkor, amikor a talajfelszíne már száraz. Sose érjen a cserép alja vízben. Kéthetente öntözhetjük kaktusztáppal.

Ha virágzásra akarjuk ösztönözni, télen érje hideghatás, de a hőmérséklet ne legyen alacsonyabb 15 foknál, és tartsuk a talaját épphogy nedvesen a bimbóképződésig. Ezt követően emeljük a hőmérsékletet, és térjünk vissza a normál öntözéshez.

Télen, meleg, fényszegény környezetben előfordul, hogy elvékonyodott, megnyúlt szártagok (levelek) nőnek. A kaktuszt ugyanis teleltetni kell 5 – 12 C-on, teljesen szárazon, öntözés nélkül! A vékony fejlődő hajtások csak gyengítik a növényt, és nem is esztétikusak. Ezeket a vékony részeket tavasszal tőből le kell vágni.

levélkaktusz téli hajtása

Levélkaktusz téli hajtása.

A levélkaktusz könnyen szaporítható vegetatívan, szártagokkal, vagy a hibrideket szaporíthatjuk magról.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil