Labirintus

Korunk embert próbáló kihívásaira (stressz, elidegenedés, globalizáció stb.) a legkülönbözőbb módon igyekszünk válaszolni. Visszafordulunk a természethez, meditálunk, spirituális ösvények után kutatunk. Olvasd el cikkünket, hátha kedvet kapsz egy, akárcsak icinke-picinke labirintus készítéshez. Csak a játék kedvéért!

Andrássy kastélypark labirintusa

Az Andrássy kastélypark labirintusa. Fotó: Budapest Business Journal

Az emberiség történelmének minden korszakában és minden kultúrában különbözött a labirintusok szimbólumvilága, eltérő volt a közéletben, vallásban betöltött szerepe: Európa északi részén az ujjá születést, a termékenységet jelképezte, a Csendes Óceán távoli vidékein az élet lassú elmúlását és egyszersmind a halál megállíthatatlan közeledtét jelentették.

Már a kezdetektől az emberiség hitbeli vágya az ujjá születés. Az ősi Egyiptom misztikus iskoláiban az “életutazás” metaforája. Az ókorban úgy gondolták, hogy a labirintus a holt lelkek megmérettetésének helyszíne, ahol számot kell adni az evilagi tettekről, s eszerint a lélek vagy megtisztul, vagy további bolyongásra ítéltetik az útvesztő sötétjében. Az újkori labirintusok sövényből készült változata meghitt, titkos találkahelyként funkcionált, úri mulatságok helyszíne lett. Később a politikai és vallási vezetők itt vitatták meg a fontos államügyeket. A képen az észak-mexikói Paquimé vályogfalakból épült labirintusa látható, egy olyan helyen, ahol sivatagi szárazság uralkodik. Építőinek célját nem ismerjük.

elfujta a szél labirintus

Elfujta a szél labirintus

Jelkép

A világ e legrégibb, ma is élő szimbólumát leggyakrabban az élet jelképeként tartják számon. Vagyis a labirintus az elszánt, tettre kész, önmagát is legyőzni képes ember szimbóluma. Az élet értelmét kereső ember életútjának lenyomata, azé az emberé, aki képes a dilemmáit megfogalmazni, kérdéseket tesz fel önmagának, és meg akarja ismerni a világot. Persze az ismeretlen felfedezésének izgalma nem mindig jár örömmel. Gondoljunk csak a hétköznapokra, ahol a bürokrácia útvesztőiben nemhogy energiatöbblethez jutunk, hanem éppen ellenkezőleg arra kényszerülünk, hogy feléljük tartalékainkat. Olykor maga az internet is labirintusnak tűnik, ahol célravezető megoldásokhoz keressük a lehető legrövidebb utat. Jóllehet a bolyongásunk a világhálón időt vesz igénybe, amíg bizonyos mennyiségű információhoz, élményhez jutunk. Mi mutasson utat, mi tartson lendületben, és mi kínáljon megoldást a mindennapok útvesztőiben? Az önbizalom. Ha önbizalmunk, mint egyetlen lámpásunk kihuny, bizony megtorpanunk, s csak tétova tapogatózásra futja lehetőségeinkből.

meditációs labirintus

Meditációs labirintus

A mínoszi kultúrából eredő labirintus mítoszt a modern ember spirituálisan újraértelmezte. A labirintus a személyes útkeresés, a meditáció színtere lett. A kör és a spirál kombinációja, amely elvezet saját belső világunkba, majd vissza a külső világba. Például a 7-11 körös bonyolult csigavonalból álló labirintusban haladva, mintegy eddigi életutunkat bejárva, meditálhatunk, döntéseket hozhatunk, újrafogalmazhatjuk valós törekvéseinket. A labirintus séta egyben önvizsgálat, mialatt leképezzük önmagunkat és a világot, megtalálhatjuk a helyes utat.

Miből készül?

A labirintusok készülhetnek mozaikokból, élő sövényből, kőből, gallyból, homokból vagy fűből. Van, aki saját labirintust készít magának a saját kertjében. Ha erre nincs mód, akkor batikolhatunk vászonlepedőre, vagy misztikus vonalakat rajzolhatjuk a homokba is. Sok olyan labirintus van, amelyik látogatható, bár ezek többsége Nyugat-Európában, és az amerikai kontinensen található. A legrégibb látogatható sövény labirintus a Hampton Court palota parkjában található. 1689 és 1694 között épült.

kő labirintus, Kittenberger kert

Kő labirintus a Kittenberger Élménykertben, ahová kirándulást szerveztünk. Aktuális kirándulások a programok menüből érhetők el..

Relaxáció
Ki az, aki még sosem járkált idegesen fel s alá, gondolataiba merülve, választ keresve súlyos problémáira? Az öncélú járkálás hasznos dolog is lehet. Dr Herbert Benson a bostoni Mind&Body Institute professzora úgy véli, hogy a koncentráció céljából végzett séta nem más, mint egyfajta relaxáció. A séta ugyanis a legelemibb meditációs gyakorlat, amely biztosítja a nyugodt alvást, és növeli az önkontrollt. Dr Benson kutatásai a koncentrált meditációs formák előnyeire irányulnak. Eredményei nyomán a világon egyre több egészségügyi intézet – kórházak, szanatóriumok, fürdők -, szánta rá magát, hogy az egyébként igen magas évi költségvetéséből beruházzon egy kerti gyeplabirintus megépítésére.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa