Különleges pozsgások – a fatermetű kövirózsacserje

Egy felmérés szerint a levélszín sokat nyom a latban szobanövény vásárláskor. Az Instagramon a 2. legkeresettebb szobanövényként a színes levelű szobanövények közül az érdeklődés középpontjába kerültek a színes levelű pozsgások. A pozsgások nem csak különleges formájukkal, például rózsára emlékeztető tőlevélrózsájukkal hívják fel magukra a figyelmet, hanem egyre gyakrabban tűnnek fel a rózsaszínű vagy éppen bordó levelű fajták a gyűjteményekben.

pozsgások

Kövirózsacserjék

Igen keresettek a kövirózsacserjék (Aeonium). A Kanári-szigeteken, Észak-Nyugat Afrikában honos, a mediterrán régiókban, Kaliforniában, Ausztráliában kivadult pozsgás kövirózsacserje félcserjék leginkább a kövirózsára hasonlítanak. Azonban a talajon szerényen terjedő kövirózsával ellentétben a kövirózsacserje akár egy, másfél méter magasra is megnő, csupasz, fás szárainak végén díszlenek tőlevélrózsái. Relatíve lassú fejlődésűek, az idősebb tövek hajtásain jellegzetes, kúpos formájú fürtvirágzatok fejlődnek, amelyek apró, sárga, csillag formájú virágokból állnak. Jellemző, hogy elvirágzás után a rozetta is elhal. Az el nem ágazó fajok számára ez a tő pusztulását jelenti. Egyes fajok léggyökereket fejleszthetnek, amellyel a szárat megtámasztja.

Aeonium

Fatermetű kövirózsacserje

A legismertebb közülük az 1 -1,5 méter magas fatermetű kövirózsacserje (Aeonium arboreum) levelei fényesek, kb. 7,5 cm hosszúak. A kertészetekben leginkább az Aeonium arboreum hibridjei kaphatók. Megfelelő, mediterrán klímán, ahol a téli hűvös, csapadékosabb időjárás a jellemző, a szabadba ültetik. Nálunk könnyen tartható, jól nyaraltatható szobanövény, illetve teleltetést igénylő konténeres növény. Jó vízáteresztő képességű talajt igényel,de ne kaktuszföldbe, inkább normál virágföldbe ültesd. Fényigényest, bár a nyári tűző napot ajánlott félárnyékra váltani, és bár a túlöntözést kerülni kell, de a rendszeres, ám kis mennyiségű öntözés fontos számára. A tűző nap nem tesz jót neki, az nap égető sugarai ellen védekező levelei felgörbülnek. Túl száraz körülmények között pedig vékonyka gyökerei elhalnak, és növény elszárad. Teleltesd hűvös, világos helyen, azonban rendszeresen, kis mennyiségekkel öntözve. A téli időszakban aktív, ekkor hozza a legszebb formáját, nyáron nyugalomba vonul. 5-10 °C-nál melegebb helyen tartva, a fényhiányos téli időszakban felnyurgulhat.  Tápoldatot nem igényel. Sok más szobanövénnyel ellentétben nyár végén, de még a téli szezon előtt ajánlott átültetni. Hajtás dugvánnyal szaporíthatod, a dugványoknak talaját nedvesen kell tartani. Magját tavasszal vetheted. Kártevők, betegségek ritkán támadják meg.

Aeonium arboreum ver. atropurpureum

Aeonium arboreum ver. atropurpureum

Sötét levelű kövirózsacserjék

A fényes zöld levelű fajták mellett egyre felkapottabbak a sötét levelű fajták. A legismertebb közülük az oldalhajtásokat is fejlesztő, 25-80 cm magas Aeonium arboreum ‘Atropurpureum‘, amelynek bordó levelei árnyékban kifakulnak, de világos, napos helyen markáns színük lesz, A levélrozetta középső része zöld.

Aeonium 'Zwartkop'

Aeonium ‘Zwartkop’

Egy másik jellemző fajta az Aeonium ‘Zwartkop‘, manapság úgy tartják, hogy nem is az A. arboreum, hanem a Kanári szigeteken honos A. manriqueorum egyik változata. Elágazó, szürkés-zöld, sokszor rücskös törzse elérheti a 1 méter magasságot, feketés-bordó, az ‘Atropurpureum‘ fajtánál nagyobb levélrozettái a hajtások végén fejlődnek.

Aeonium 'Garnet'

Aeonium ‘Garnet’

Egy másik, izgalmasan vöröses levélrozettájú fajta az Aeonium ‘Garnet’, amely  az Aeonium ‘Zwartkop’ és az Aeonium tabuliforme hibridje, hő- és szárazságtűrőbb a  többi fajtánál, levelei kerekdedek, és világos helyen tartva bronzvörösek, míg a középrész zöld. Alacsony fényintenzitáson tartva a teljes növény kizöldül.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil