Kristályvirág

Conophytum pellucidumA csodálatos Conophytum télen fejlődő afrikai törpe szukkulens, szépen mutat a napos veranda ablakába. Vonzereje érdekes felépítésében rejlik. Virágait télen fejleszti. Éppen különleges megjelenésének köszönheti, hogy, hogy bár otthona korántsem sivár, a növények számára gyakran sivatagi körülményeit jól viseli.

A kristályvirágfélék

A Conophytum nemzetség Dél-Afrikában honos, és a kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjához, a kétszikű növényeknek az ősburkúak alosztályába tartozó családjába tartozik, amelynek 1800 faja legnagyobbrészt Afrikában honos. Ez a növénycsalád öt alcsaládjával együtt a levélpozsgások legnépesebb családja. A bal oldali képen a Conophytum pellucidum látható.

A Conophytum nemzetség

Conophytum truncatum
A Conophytum a nálánál közismertebb Lithops nemzetséggel áll rokonságban. Mindketten Dél-Afrikából származnak. A Conophytum fejlődési ciklusának megértése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy helyesen tartsuk. Ha megismerjük helyes tartásának trükkjeit, a konténer kertek kiváló növénye lehet. Kis csoportokban fejlődik, vastag pozsgás leveleket fejleszt. Pontosabban szólva két vastag levelet, amelyek elsorvadnak, hogy helyt adjanak az újonnan fejlődőknek. Bár lassan fejlődik, az ablakládát előbb-utóbb kitölti. Kövek hasadékaiba ültetve is rendkívül mutatós.
A C. obcordellum nemzetségének egyik legváltozékonyabb faja. Formája csúcsára állított kúp. Alul legömbölyített, felül lapos, domború vagy homorú. Ősszel egy-két hétig virágzik. A virágszín rózsaszín árnyalatú, fehér. Ősszel az új levelek előtörése legalább akkora vizuális élményt nyújt, mint a hüllők vedlése.
Conophytum gratum

Conophytum gondozása

Conophytum gondozása télen

A nemzetség fajai Dél-Afrika és Namíbia esőerdőiből származik, ahol télen erőteljesen fejlődnek, ám nyáron nyugalomba vonulnak. Ezért otthon is akkor érjük el a legjobb eredményt, ha hasonló körülményeket biztosítunk számukra. Ez azt jelenti, hogy télen a legvilágosabb helyen kell tartanunk. Közel semleges kémhatású, laza szerkezetű talajt kívánnak.

Rendszeresen öntözzünk, ha napos idő van. De borongós időben kevés vizet adjunk nekik. Ekkor az öntözést felválthatja a permetezés. A túlöntözött növények levelei kirepedhetnek, ami kedvez a fertőzéseknek. Ha megtörtént a baj, mind az öntözést mind a permetezést szüntessük be, és annyira éljünk vele, hogy ne fonnyadjanak el a levelek a vízhiánytól. A rendszeres öntözést ekkor a következő növekedési szezonig be kell szüntetni!conophytum obcordellum ceresianum

Igénylik az éjszakai lehűlést. Az optimális éjszakai hőmérséklet számukra az 5-10 fok, a nappali pedig 20 fok körüli. Ezért szobában kevésbé sikeres a tartásuk! Növényházban, fűtetlen verandán viszont szépen fejlődnek. Télen ritkán tápoldatozhatjuk is őket. Többségük enyhén illatos sárga, fehér, rózsaszín vagy narancssárga virágokat hoz télen. Közben a pozsgás levelek szép lassan fejlődnek.

Conophytum gondozása nyáron

Nyáron lakásban, sötét, hűvös helyen (pl. asztal alatt) tartsuk őket. Vagy vigyük a szabadba, de ott is hűvös, árnyékos helyre. Nyár végén vagy ősszel, amikor a “fejecskék” kitelnek, megkezdhetjük a rendszeres öntözést. A naponkénti permetezést is nagyon szeretik. Amint a burkukból kitörnek, elkezdhetjük a napos helyhez szoktatásukat.

Conophytum bicarinatum

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa