Konyhakerti ötletbörze

Az alábbi ölteteket a Schilternben található Kittenberger Élménykertekben lestük el, ahol a kerttervezés lehetőségeit mutatják be 30.000 négyzetméteren, mintegy 40 témakörben.

fűszerspirál

Óriás fűszerspirál a Kittenberger Élménykertekben.

Gondoltad volna, hogy egész domb méretű fűszerspirált is építhetnél? Első képünk egy óriási méretű, 45 méter átmérőjű, 9 méter magas fűszerspirálon sétálva készült, ahonnan csodás kilátás nyílt az élménykertre. Ez a fűszerspirál egyben energiadomb is, ahol nem csak a kilátásban lehet gyönyörködni, hanem meditálni is lehet, miközben kézközelben ismerkedhetünk a különböző betegségek kezelésére használt gyógynövényekkel és fűszernövényekkel is.

Nekünk legjobban a Cola fűszer (Artemisia abrotanum var. maritima ‘Coca Cola’) tetszett, különösen, amikor konstatálhattuk, hogy a növény valóban cola illatú. A növénnyel különösen a gyerekeknek lehet örömet okozni. Fűszerként használható, húsokhoz, mártásokhoz, de akár limonádéhoz is.

coca cola fűszer

Coca cola fűszer

Most lássuk az ellesett ötleteket, amiket akár a konyhakertedben is hasznosíthatsz.

Dúl az emelt ágyások divatja. A rendkívül sokféle lehetőségből lássunk néhány mutatós ötletet. Ne hidd, hogy csak a zöldségeskertben létesíthetsz emelt ágyást.

Ezen a fotón a legfeltűnőbb a forgács mulcs, illetve az ágyások közötti sorok gyepesítése. A növények két oldalról kényelmesen hozzáférhetők. A gyomosodás veszélye minimális. A hátteret adó nádkerítésre futtatni lehet, főleg ha mutatós rácsot helyezünk elé, de enélkül is megoldható a növények rögzítése a kerítéshez.

emelt ágyás a gyümölcsösben

Emelt ágyás a gyümölcsösben.

Az emelt ágyás magassága határozza meg, hogy .milyen mélyen gyökerező növények kerülhetnek az ágyásba. Gyakran alkalmazzák ilyenkor is a csepegtető öntözést. 

emelt ágyások csepegtető öntözéssel

Emelt ágyások csepegtető öntözéssel.

Íme két jópofa megoldást:

Helyspórolós az egymásra helyezett, egymáshoz viszonyítva elforgatott keretekből összeállított komplexum. A kereteknek ilyen extravagáns elrendezése nem csupán esztétikai élmény, hanem könnyebbé teszi a növényekhez való hozzáférést, jól kihasználja a helyet, és különleges mikroklímát biztosíthat, például akkor, ha a legfelső ágyásba magas termetű növények kerülnek, amelyek árnyékolják az alatta lévőket.

egymásra rakott emelt ágyások

Egymásra rakott emelt ágyások

Egy másik ötletes megoldás a zöldséges rekesz hasznosítása emelt ágyásként. Ahogy a rekeszek  egymásra rakhatók, úgy különböző magasságú ágyásokat hozhatunk létre. Tán mondani sem kell, hogy sekélyen gyökerező zöldségek számára. A rekeszek geotextíliával vannak kibélelve.

ágyás zöldséges rekeszben

Ágyás zöldséges rekeszben

A helyszűke miatt a a furfangos emelt ágyás kialakítások mellett jó megoldás, mintegy kiegészítésként a konténeres zöldségtermesztés. Különböző vödrök, csöbrök mellett jó megoldás a zsákban termesztés. Ennek egyik, de korántsem egyetlen megoldása a fehér kerti szemeteszsákba ültetés. Csak olyan növények kerüljenek az ültető zsákokba, amelyek súlyuk, lombozatuk miatt nem fordulnak ki a talajból.

ültetőzsákban

Ültetőzsákban.

Konyhakerti ágyások rendkívül erős karókkal, amelyekre a lugasparadicsom fog futni. A paradicsom melletti, kétoldalt káposztasorok láthatók. A paradicsom elűzi a káposztalegyet, és árnyékolja a káposztát, védve azt a kiszáradástól, és a hőtől. A karók kertrendezési szempontból is hangsúlyos szerepet kapnak látványuknak köszönhetően.

paradicsom és káposztasorok

Paradicsom és káposztasorok

A konyhakertben a karósbab nitrogénben gazdagítja a talajt, amit a levélzöldségek, így a saláta jól hasznosít. Amikor a bab megnő, és felfut a salátasorok fölött záródó támaszra, jótékonyan félárnyékot fog biztosítani a salátának. A bambuszból készült babtámasz egyben díszítőértékkel is bír.

babtámasz

Babtámasz

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por