Komposzt-tea, a házi tápoldat

Megjelent a Növénybarát újság!

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége (www.kertszovetseg.net) hazánkban több, mint 130 kertbarát kör ernyőszervezete. A szövetség a családellátó kertek népszerűsítése céljából elindította a Növénybarát újságot, melynek első száma március 25-ig kapható országszerte az újságárusoknál.

A szerkesztőség arra törekszik, hogy minél több a kerti munkát segítő, jól bevált módszerrel ismertesse meg az olvasókat, íme néhány téma a tartalomból: kokedama készítés (növény és művészet), kerti faseb-kezelő paszta készítése, élőfűz kerítések – lugasok, mozdíthatatlan fűfotel készítés …

Az újság egyik cikke a komposzt teáról szól.

Így készül a házi komposzt-tea

A komposztból könnyen készíthetünk házilag tápoldatot. Ahogy a neve is mutatja, a komposzt-tea a komposzt vízben áztatásával készül. A lombozat permetezésére, vagy a talajba juttatott folyadékként is lehet használni.

komposzt tea

A komposzt-tea fokozza a komposzt jótékony hatását. A levélre permetezése során a tea el­nyomja a levél egyes betegségeit, növeli a növény számára fontos tápanyagok mennyiségét és felgyorsítja a mérgező anyagok lebomlását. A komposzt-tea használata javítja a tápanya­gok minőségét és a zöldségek ízét. Ha eddig csak a szimpla komposztot használtuk, lema­radtunk a tea más előnyeiről.

Kiindulásként jó minőségű komposzt kell, adjunk hozzá vizet, levegőztessük, majd adjunk neki időt állni, és végezetül egy univerzális hatóanyagot kapunk kertünk számára.

Egy vödörbe tegyünk komposztot, majd rá vizet, hogy az jól ellepje. Rendszeresen keverges­sük, vagy akváriumi levegőztetővel levegőztessük, ennek hiányában levegőtlen körülmények alakulnak ki és büdössé válik az anyag. Körülbelül 2-3 nap alatt készül el a tápoldat, ennyi idő kell, hogy a hatóanyagok jelentős része a komposztból kioldódjon a vízbe. Kis cukrot is adha­tunk hozzá, ami táplálja a hasznos baktériumokat a keverékben. Amikor elkészül, hagyjuk pár órára leülepedni a komposztot, ezután szűrjük le a folyékony részt.

A leülepedett nedves komposztot a talajhoz adhatjuk. Nagyon sok tápanyag maradt még benne. A komposzt-teát hígítva, de kis adagokban használhatjuk növények beöntözésére. Azért csak kis adagban, mert ha sokat öntözünk egy helyre, akkor lemosódhat a gyökérzóna alá, ahol már nem hasznosulhat. Levélre permetezve is kijuttathatjuk, lombtrágyának a hígí­tott komposzt-teát.

permetezés rebarbafőzetel

Komposztálás során a kert­ben termelődő növényi hulladékoknak a természe­tes lebomlását segítjük elő. E folyamat következtében az anyag jelentős kémiai és fizikai átalakuláson megy át, majd a lebomlást követően ismét növények számára fel­vehető anyagok jönnek létre belőle. Ez kétszeresen is jobb, mint a zöldhulladék elége­tése: nem szennyezi a kör­nyezetet, és a kert tápanyag utánpótlására alkalmas természetes trágyát kapunk. Komposz­táláskor lehetőleg azonos méretűre aprítsuk a növényi részeket, mert így közel azonos idő alatt bomlanak majd le. Ha a levelek közé kis gallyak is keverednek, akkor rostálni kell majd a kész komposztot, lévén a levelek már lebomlanak, a gallyak még felismerhetők az anyagban. A szakirodalomban könnyen utána nézhetünk, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk a komposztba. A kávézacc, a tojáshéj javítja a komposzt tápanyag tartalmát, de a diófa és az akác levele lassan bomlik le, tehát ez hátráltatja majd a munkánkat. Vásárolhatunk, de raklapokból magunknak is készíthetünk komposztkeretet, melyek előnye, hogy míg felülre pakoljuk a zöld­hulladékot, alul egy-másfél év elteltével már kikaparhatjuk a felhasználásra kész komposztot. A komposzt érését gyorsíthatjuk, ha trágyagilisztákat telepítünk a halomba, komposzt-teával olthatjuk be a még nem kész komposztot, és a nyári melegben locsolhatjuk is a komposzt halmot, mert a lebomláshoz, az ebben részt vevő mikroorganizmusok életéhez, működéséhez nedvesség kell. Bár a komposztálás fő szezonja az ősz, de egész évben termelődik zöldhulla­dék, akár fűnyíráskor is…

A kertlap Cikkei komposzt témában.

háztartási hulladék a komposztban Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!