Köménymag rántottlevesbe, teába

A kőkorban már ismert kömény sokféle elnevezése sokoldalú felhasználására utal: fűszerkömény, kerti kömény, hasznos kömény, konyhakömény. Ismerkedj meg a kömény jótékony hatásaival.

A konyhakömény botanikája röviden

Az ernyősök (Apiaceae) családba tartozó konyhakömény (Carum carvi) kétéves változata, a Carum carvi var. Biennis a mérsékelt égövön honos. Magyarországon is legelőkön, kaszálókon fordul elő vadon. Ez a változat a második évben érleli a termését. Második változata az egyéves Carum carvi var. Annuum már az első évben termést hoz.

A konyhaköményt főgyökér rendszer jellemzi. A tőlevélrózsát alkotó levelek épek, hármasan szárnyasan összetettek. A szárlevelek szálasak. 80-100 cm magas szárán fejlődnek összetett ernyőben álló virágai. Termése ikerkaszat. Az egyéves kömény a vetés évében, júniusban fejleszt virágszárat és júliusban virágzik, augusztus elején érik.

konyhakömény termése

Konyhakömény termése.

A kömény ikerkaszat termése a Carvi fructus a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph.Hg. VIII) hivatalos. Az illóolaj, Aetheroleum carvi szintén szerepel a Ph.Hg. VIII-ban. A konyhakömény illóolaja színtelen vagy sárga, karvon-tartalma legalább 50%.

Ismerkedj meg rokonával az édesköménnyel!

A köménymag fűszer

A köménymagot legnagyobb mennyiségben fűszerként használják, tartósításra, ízesítésre. A mai Svájc területén fellelt kőkori településeinél is megtalálták a köménymag terméseit. Időszámításunk előtt 1500-ban már emésztés serkentőként fogyasztották. A konyhaköményt a középkorban már Szicíliától Skandináviáig termesztették.

Fűszerként fogyasztva emésztésserkentő, teáját emésztési zavarok mérsékli, megszüntetni a puffadtság, teltségérzetet. A konyhaköményt a szeszipar is alkalmazza ízesítésre.

Az interneten dúskálhatsz a köménymagos receptekben. Mi itt egy igen egyszerű, laktató, mégis kímélő, kezdő konyhatündéreknek ajánlható magyar ételről írunk.  A köménymagleves a szegény ember levese. Egyszerű és laktató. A köménymaglevestől még  senki nem rontotta el a gyomrát. A várandós kismamák, és a szoptatós anyák elengedhetetlen étke. A hasfájós bébik első étele volt az anyatej után. Igazi gyomorkímélő. Gazdagítható pirított zsemlekockával. Az egyszerűen, gyorsan elkészíthető levesek listáját vezeti. A pontos receptet keresd máshol. 

köménytea

A konyhakömény gyógyhatásai

Valójában már a fűszernövényként való alkalmazás során kitértünk a  konyhakömény gyógyhatásainak egy részére.

A konyhakömény illóolaja antiszeptikus és antioxidáns hatású. Emeli az ösztrogénszintet, ezen keresztül fokozza a tejelválasztást. Ugyanakkor gátolja a méhizomzat-összehúzódását, ezáltal spontán abortusz megelőző hatású. Teáját székrekedés okozta hasi szélgörcsök oldására használják. A köménynek tulajdonított görcsoldó hatás elsősorban az illóolajhoz köthető, azonban számos vizsgálat igazolta az alkoholos kivonatok hasonlóan jótékony tulajdonságát is. Vizes kivonatáról bebizonyosodott vércukorszint csökkentő hatása is. /Valkovszky Zsófia: Az egyéves konyhakömény (Carum carvi L. var, Annuum) termesztéstechnológiai feltételeinek optimalizálása csernozjom réti talajon. Doktori értekezés, 2011./

Teakészítés: Felnőttek és 10 évesnél idősebb gyerekek számára a köménytermés napi adagja 1,5-5 g porított drog, amelynek egy csésze forró vízzel készült forrázatát napi 1-3 részre osztva célszerű elfogyasztani.

Az illóolaj napi adagja gyermekek esetén 1 éves korig 1-2 csepp, 1-4 éves kor között 2-4 csepp, 4 éves kor felett és felnőttek részére 3-6 csepp.

Külsőleg ekcéma, száraz bőr, pszoriázis ellen használják. Bedörzsölőkben, borogatásokban 10%-os elegy használata ajánlott az illóolajat hordozóolajban oldva.

Ellenjavallat

Hosszan tartó alkalmazás esetén azonban fennáll a májkárosodás veszélye. Nagyon magas dózis esetén központi idegrendszeri zavarok, szédülés, izgatottság jelentkezhet. Várandósság és szoptatás alatt való alkalmazása orvosi felügyelet mellett javasolt. A gyógynövény alkalmazása fokozott körültekintést igényel, amennyiben más Apiaceae vagy Asteraceae családba tartozó növényfajra allergia áll fenn. (Farmakognóziai Hírek – IX. évf. 33. szám)

köményolaj

Köménymagolajjal a kártevők és kórokozók ellen a házikertben

A kömény illóolajban található d-karvon alkalmazható a burgonyagumó csírázás- és kihajtásgátlására, mint vegyszermentes szer. Ezért a burgonyatárolóba kömény illóolajat permeteznek. Kutatók megállapították, hogy a karvon egy karvonszármazékkal együtt történő használata alkalmazása e célra, csökkenti az illékonyságot, így még erőteljesebb kihajtásgátlás érhető el. (J Incl Phenom Macrocycl Chem (2007) 57:121–124 DOI 10.1007/s10847-006-9210-2)

A forrázat és a tömény illóolaj biológiai növényvédő-szerként is alkalmazható. Nem csak gombaölő hatású, hanem rovarölő hatású is. Hatékony pl. Takácsatkák ellen (2-3%-os permetszer). Repellens hatásúnak bizonyult a gabonafélékben is nagy károkat okozó rizszsiszik, négyfoltos babzsizsik és a gabona zsizsik ellen 60-100%- os mortalitás érhető el illóolaja légtérbe permetezésével. /Valkovszky Zsófia: Az egyéves konyhakömény (Carum carvi L. var, Annuum) termesztéstechnológiai feltételeinek optimalizálása csernozjom réti talajon. Doktori értekezés, 2011./

A kullancsok közé tartozó óvantag ellen, amely a szárnyasokon élősködik,  köményolaj emulzióval dörzsölik be a háziállatokat.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa