Kinai cédrus, zöldségfa, Xiangchun – három az egyben

A zöldségfát a hazai faiskolákban dísznövényként, kínai cédrusként kínálják. Xiangchun néven fontos kínai fűszer- és gyógynövényként ismerik. Ránézésre pedig olyan, mint az ecetfa.

kínai cédrus lomja

A mahagónifélék családjába (Meliaceae), a régebben Cedrela ma Toona nemzetségbe tartozó kínai cédrus (Toona sinensis) hámló, repedezett kérgű, 15-20 méter magasra megnövő fa. Ahogy a neve is utal rá, Kínában, agyanígy Ázsia más országaiban is honos, de előfordul Ausztráliában is. A világon gyorsan elterjedt, mivel gyors növekedésű, fája vöröses, építési és bútorfaként is hasznosítják, lombja remek árnyékot ad.  Indiában leveleit takarmányként is hasznosítják. Több helyen kivadult, leginkább magról terjed. A 3 méter törzsátmérőnél vastagabb fák elérik a 40 méteres magasságot. Páratlanul szárnyalt levelei kihajtáskor rózsaszín-vörös színűek, később bezöldülnek, ősszel narancssárga színeződnek. Lecsüngő, nagy, édes illatú füzérvirágzatait június-júliusban hozza. A termős és a porzós virágok külön fejlődnek. Termése tok. Rendkívül gazdag másodlagos anyagcsere termékekben, ennek köszönheti, hogy fontos fűszer- és gyógynövény.

Hagyományos kínai gyógynövény.  Gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, a szervezet egyensúlyi állapotának fenntartásában játszik szerepet. Kérgének főzetével bélgyulladást, húgyúti fertőzéseket, hüvelyfolyást gyógyítottak. Enyhe citotoxikus hatását is kimutatták, ennek köszönheti tumor ellenes hatását. Külsőleg bőrviszketés ellen használták. Fő hatóanyagai terpenoidok, fenilpropanoidok és flavonoidok.

kínai cédrus fiatal hajtása

Friss, vöröses, enyhén hagyma ízű leveleivel hideg ételeket ízesítenek. Párolva különböző étkeket ízesítenek vele. Íze legjobban szezámszósszal leöntött tofuval érvényesül. Sóval tartósított vagy fagyasztott Levelei kínai piacokon is beszerezhetők. Friss leveleket a fiatal, vöröses hatásokról lehet begyűjteni. Az idősebb leveleket meg is lehet szárítani, és szendvicsekre szórva fogyasztani.

Napos helyet és semleges, jó vízelvezetésű talajt kedvel. Bár úgy mondják, hogy fagytűrése kicsi, a szárazságot rosszul viseli, a faiskolák szerint hazánk klímáját jól bírja, teljesen télálló. A telepítést követő években és meleg nyarakon öntözéséről gondoskodni kell.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!