Készül a gesztenyeméz

A Farmakognóziai Hírek júniusi számában arról számol be, hogy a vasi zalai- dombságon most virágzó szelídgesztenye fáinkról (Castanea sativa) már gyűjtik a méhek a nektárt, hogy különleges mézhez juthassunk. A méhek csak a levelek hónaljából eredő porzós virágok nektárjához férnek hozzá, tehát ezt a 22%-os cukortartalmú gyűjtik, és a “mézgyomrukban” szállítják a kaptárba. Majd a kaptárban a mézet méhsejtbe teszik, ahol besűrűsödik, és olyan tömény oldat keletkezik, amiben a romlását okozó mikróbák nem tudnak megtelepedni. Az egyiptomi fáraók piramisaiban romlatlan mézet is találtak. A szelídgesztenye méze arany-, zöldes-sárgás színű, kesernyés ízű, ezért általában vegyítik más mézekkel, lassan kristályosodik. Ennek a mézfajtának magas az ásványi anyag tartalma, pozitív hatással van a vérszegénységre. Fogyasztása kifejezetten ajánlott levertség, kimerültség esetén. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a trombózis kialakulásának kockázatát.

szelidgesztenye porzos viraga

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák

Téma: Friss hírek