Kerti faház

Gyarmath Krisztina

Lányunk szülinapjára olyan faházat készítettünk, amely télire néhány csavarral oldalfalaira szétszedhető, és egy ügyes kezű édesapa, vagy ezermester nagypapa, egyszerű – OSB – lapokból egy nap alatt elkészítheti. Ezt az ötletünket osztjuk meg most az olvasóval.

faház előtereSzerencsések azok a nagyvárosban élő gyermekek, akik, akárcsak a hétvégére is vagy éppen a szünidő néhány hetére, elszabadulhatnak a hétköznapok forgatagából egy kicsi, zöld kertbe. Családom jóvoltából a lányom is, ezek közé a szerencsés gyermekek közé tartozik. Minden alkalommal látom rajta az örömet, amit a szabadság, a fű-fa-virág jelent neki. Ez persze egy kertes házban élő gyermek mindennapjához hozzátartozik. Aztán közelgett a szülinap, és arra gondoltunk, micsoda öröm lenne, ha meglepnénk őt egy kis faházzal, “bungival”, ahová elbújhat játszani, uzsonnázni. Amit kedve szerint rendezhet be, és a macskát babakocsiban altathatja.

Egy olyan faházat készítettünk, amely télire néhány csavarral oldalfalaira szétszedhető, és egy ügyes kezű édesapa, vagy ezermester nagypapa, egyszerű – OSB – lapokból egy nap alatt elkészítheti. Ezt az ötletünket osztjuk meg most az olvasóval.

A kertben, árnyékos, de legalábbis a nap egyik szakában hűvös helyet kerestünk a kis háznak.

ház anyaga, méretek

A kisházat készíthetjük régi ajtókból, maradék fából, de a legegyszerűbb OSB lapokból. Az OSB falap minden nagyobb építési áruházban faház farost falakapható és kezelt felülete ragyogóan megfelel kültérre is. Ára pedig 2400 Ft/lap körül mozog. A képen látható ház teljes egészében OSB lapokból készült, még az alapja is. Ezért az alap keretét fel kell tölteni földdel vagy homokkal, hogy akár ugrálhassanak is rajta a boldog tulajdonosok. A ház mérete természetesen a hely függvénye, de 2 m x 2 m-es terület már elegendő. Magassága 170-190 cm, a gyerekek méretéhez igazodva. (Az oldallapok magasságához még hozzáadódik a tető belmagassága).

Összeállítás

Az alapot, az oldalfalakat és a két tetőrészt méretre vágtuk a lapokból. Az alap alá keretet készítettünk. A képen látható ház teljes egészében OSB lapokból készült. Az alap keretét homokkal töltöttük fel. A lapokat nem egymáshoz csavaroztuk, hanem hulladék deszkából, maradék gerendából levágott lécekkel fogattuk egymáshoz az oldalakat.

A tető készítése sem volt bonyolult. Egy lapból kivágtunk két háromszöget és ugyanúgy – ahogy az oldalfalakat illesztettük egymáshoz -, lécekkel erősítettük a négy falhoz. Az erősítő léceket hosszabbra hagytuk, így a tető mind a négy oldalon kijjebb lóg az oldalfalaknál, oldalt, meg hátul védve a falakat az esőtől. Ugyanakkor a bejárat előtt kis, fedett teraszocska keletkezett, amely tovább növelte a játszó részt, és hangulatossá varázsolta az egyszerű házikót. Az ajtót előre vágtuk ki az elülső OSB lapból. Az ablakokat egyszerű kézi körfűrésszel vagy dekopírfűrésszel, az összeállítás után készítettük el. Így még méricskélni sem kellett. Az ablakokat szabálytalan alakra vágtuk, így a ház meseszerűbb lett. A szellőzés miatt a hátfalra is vágtunk egy kisebb méretű ablaknyílást.

A ház festése

faház festéseTermészetesen mindenféle kültéri, fára megfelelő festék szóba jöhet. Nyár végén ezeket le is értékelik, érdemes ilyenkor megvenni. Kívülre pedig ízlés szerint ki is kevertethetjük az általunk elképzelt színt. A legtöbb festékboltban több színskála áll rendelkezésre a színválasztáshoz. Fényes festéket válasszunk, a legtöbb szín kapható mind selyemfényű mind matt kivitelben. Nekünk egy napra volt szükségünk, hogy a házat egy rétegben lefessük.

Először, a léceket, gerendákat közepes dörzspapírral átcsiszoltuk a gyerekek biztonsága érdekében. Ezt a negyedórát érdemes rászánni, nehogy szálka maradjon a fából készült részeken.

Az OSB lapokat, nem szükséges átcsiszolni. Esetleg, ha van kézi csiszológép otthon, megtehetjük, hiszen nem nagy munka, kis felületekről van szó. Ilyenkor jobban beszívja a lap a festéket, és szebben is fed. Ezután, tekercsben kapható öntapadós papírcsíkkal leragasztottuk az ajtó- és az ablakkereteket, kívül és belül, mert ezt más színnel akartuk lefesteni, hogy a házikó barátságosan színes legyen. A festést belül kezdtük, a tetőrésszel és az oldalfalakkal. Szivacshengert használtunk, így rendkívül gyorsan halad a festés. A sarkoknál és a léceknél természetesen egy szélesebb ecset szükséges.

faház padlójaA belső tér festéséhez kb. 25 nm-re elegendő festéket vegyünk. A belső oldalfalakat, a tető külső és belső oldalát számoltuk bele. Mi belülre, a falakra a fehér festéket használtunk, hogy a belső tér világos legyen. A külső festéshez a külső oldalfalak nagyságát, azaz kb. 16 nm vettünk figyelembe. A több literes kiszerelések miatt valószínűleg úgysem lehet négyzetméterre pontosan festéket vásárolni, inkább hagyjunk rá és vegyünk többet. Ha van mindenféle maradék festékünk, akár minden falapot különböző színűre festhetünk. De mindenképpen számoljuk ki előre, mekkora a festék igényünk. Mi kívülre türkiz zöld színt választottunk.

berendezett faházA padlót festhetjük egyszínűre. Ha két színből festjük, kockásra vagy csíkosra, nagyjából meg is van a festék rá, hiszen már előzőleg ráhagyással számoltuk a festékkészletet. Mi a padlót kockásra festettük, úgy, hogy a második szín felvitele előtt a festeni nem kívánt kockákat fóliával kitakartuk. Dekorációs boltokban kapható Oracal öntapadós fóliából (aminek hátsó oldala négyzetrácsos) vágtuk ki a kívánt méretű négyzeteket. A képen látható házban 30 cm x 30 cm-es négyzetek vannak. A fólia-négyzeteket leragasztottuk a padlóra, és a kimaradt részeket más színűre festettük. Ezt a színt, a száradási idő miatt csak a következő nap tudtuk felfesteni. A festéssel egy belső sarokból indulva haladtunk kifelé.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Kiskert-díszkert előadás sorozat