Kertészkedés a Holddal

Egy régi időkből eredő hiedelem szerint a különböző holdfázisok befolyásolják a növények növekedését. Vannak, akik ma is esküsznek rá, és a Holdjárásnak megfelelően kertészkednek.

Kedvcsinálónak ajánljuk. A részletekért érdemes az interneten található kertészeti holdnaptárakat felkeresni!

A Hold és Föld hatnak egymásra!

A Hold a Föld körül kering, útja során a Föld árnyéka különbözőképpen vetül rá, amit a köznyelv úgy nevez meg, hogy a Hold megtelik, majd elfogy. A Hold pályája nem kör, hanem ellipszis alakú, ezért keringése során változik a földtől való távolsága is. Az északi féltekén (nálunk) a növekvő Holdat este látjuk a nyugati égen, a fogyó Holdat reggel látjuk a keleti égen. Egy teljes periódus időtartama kb. 29 és fél nap.

holdfázisok

Forrás: Bodács István „A Hold és hatásai a Földre” című diplomamunkája.

Azt már régóta tudjuk, hogy a dagályt a Hold tömegvonzása hozza létre. Kutatók szerint az emberek elleni oroszlántámadások a telihold utáni 10. napon fordulnak elő a leggyakrabban. Egyesek összefüggést véltek felfedezni a női ciklus és holdjárás között is. Megfigyelések látszanak alátámasztani miszerint sok állat a holdfázisoktól függően keresi a táplálékát, illetve párosodik. No, és a vérfarkasokról már ne is beszéljünk. Miért ne hatna a Hold a növények fejlődésére is?

Hold

Aki a részletekre kíváncsi ajánljuk tanulmányozásra Bodács István „A Hold és hatásai a Földre” című diplomamunkáját (Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Kísérleti Fizikai Tanszék, 2000.).

Biodinamikus gazdálkodáshoz kötött kalendárium

Az alternatív gazdálkodás hasonló az ökológiai gazdálkodáshoz, de ezotérikus elemeket is tartalmaz. Megalapítása Rudolf Steiner (1861–1925) nevéhez kötődik.

biodinamikus gazdálkodás

A fotó a szentendrei skanzenben készül a Biokertész Gyakorlaton.

Ehhez a megközelítéshez illeszkedik a holdnaptár szerinti kertészkedés is. Kertészkedés szempontjából a holdjáráshoz 4 periódus köthető, a gyümölcsnapok, az ezt követő gyökérnapok, majd az őt követő virágnapok, végül a zöldségnapok, ebben a sorrendben, egymás után. Mindegyik periódus leggyakrabban három, esetenként négy napot ölel fel. Ezeken a napokon- más- és más növények gondozása ajánlott.

Gyümölcs napok

 alma

A gyümölcsnapok eleme a tűz. A gyümölcsnapok holdhoz köthető év eleji periódusát itt olvashatod. A periódus természetesen megismétlődik. Ez lehet iránymutató a többi nap követéséhez is.

 • Fogyó hold újholdig, (újhold előtt három nap)
 • telő hold félholdig, (félhold előtt három nap)
 • teliholdból fogyó hold  (telihold után három nap)
 • fogyó hold újholdig, (újhold előtt három nap)
 • telő hold félholdig (félhold előtt három nap)
 • telő hold teliholdig (telihold előtt három nap)
 • félholdból fogyó hold (félhold után három nap)
 • újholdból telő hold (újhold után három nap)
 • telő hold teliholdig (telihold előtti három nap)
 • fogyó hold félholdig (félhold előtti három nap)
 • újholdból telő hold (újhold utáni három nap)
 • félholdból telő hold (félhold utáni három nap)
 • teliholdból fogyó hold (telihold utáni három nap)
 • fogyó hold újholdig (újhold előtti három nap)

Ide tartozó növények: gyümölcstermő növények, azok a zöldségek, amelyeknek a termését fogyasztjuk. A gyümölcsnapon szedett termények jobban tárolhatók. Ilyenkor jobban járnak a méhek.

Gyökér napok

retek

A gyökér napok eleme a föld. Ide tartozó növények: gyökérzöldségek, hagymák, gumók. Általában elmondhatjuk, hogy fogyó hold idején jobb gyökérzöldségeket vetni, fát, cserjét évelőt ültetni. Ilyenkor ajánlott felszedni, betárolni a gyökérzöldségeket.

Virágok napok

dáliák

A fotó egyik tullni kirándulásunkon készült. Tovább a programjainkra.

A virágnapok eleme a levegő. A virágukért termesztett növények tartoznak ide. Az ilyenkor szedett virágok illatosabbak, vázaéletük hosszabb. Érdekes, hogy ilyenkor kell szüretelni a levélzöldségeket. Ilyenkor a legaktívabbak és a legszelídebbek a méhek.

Levél napok

saláta

A levélnapok eleme a víz. Ide tartozó növények: saláták, káposztafélék, de ide tartozik a karfiol, a zöldhagyma, és a zeller is. Általában elmondhatjuk, hogy újholdtól teliholdig optimális a levélzöldségek vetése.

***

Általában elmondhatjuk, hogy félholdtól újholdig (fogyó hold) semmiféle vetés nem ajánlott. Félholdtól újholdig (fogyó hold) ajánlott a trágyázás. Teliholdtól újholdig (fogyó hold) ajánlott a gyomlálás. Az újhold és a telihold napja mindig a pihenésé, meditációé. A Hold és a Szaturnusz szembenállásának idejére a legjobb a permetezést időzíteni.

Ajánljuk figyelmedbe az interneten fellelhető kertészeti holdnaptárakat! Próbáld ki!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák