Kengurumancs Ausztráliából

Nem kell megijedni! Még mielőtt valaki fintorogva elfordulna, szögezzük le gyorsan, hogy egy ikonikus Ausztráliában honos növényről van szó, amely nálunk szobanövényként, dézsás növényként tartható, melegebb klímán azonban kedvelt kerti örökzöld. Nagyobb kertészeti árudákban kapható.

A kengurumancs különleges virágzatáról kapta nevét, karomszerű virágformája és ausztrál eredete alapján. Ausztráliában a szubtrópusi erdők, folyópartok, mocsaras területek, nedves területek növénye. Teafákkal és eukaliptuszokkal, bolygatott területeken, laza talajban tömegesen fordul elő. Fiatal rizómáit az ausztrál bennszülöttek fogyasztják.

kengurumancs kertészeti kinalatban

Kengurumancs bemutatása

Az Anigozanthos nemzetségbe 12 faj tartozik. Mindegyikük a jellemzően szubtrópusi, mediterrán éghajlatú dél-nyugat ausztráliai flóra régióban található, amely egyike a Föld 25 legfontosabb biodiverzitási (és egyben veszélyeztetettségi) területeinek („hotspot”).

A sárgás kengurumancs (Anigozanthos flavidus) rövid rizómáinak köszönhetően csoportosan fejlődik, és nagy szárazságok, bozóttüzek esetén innen újul fel. Alapon ülő levelei kb. egy méter hosszúak, lándzsásak, leívelők. Ausztráliában a virágszárak nyáron képződnek, és a növény novembertől februárig virágzik. A virágkocsány 2 méteres, szőrözött. Csöves virágai végálló fürtökben nyílnak, sárgászöldek, vörösesek, ritkán rózsaszínek. A porzók és a termő meghajlik. A virág megjelenése kengurumancsra emlékezet. Mivel a virágok beporzását madarak végzik, a virágok a porzó és a termő alakja mind ahhoz alkalmazkodott, hogy a madarak sikerrel végezhessék a beporzást. Termése apró magvú tok. Nálunk nem terem.

kengurumancs

Kengurumancs, a dísznövény

Valószínűleg a francia Nicolas Baudin (1754–1803) francia felfedező, természettudós, kartográfus, expedíciója során gyűjtötte be magját, amelyet aztán Franciaországban elültetett.  Először vágott virágként került forgalomba hosszú szárú, nemesített fajtáival. Fagymentes klímán évelőként ültetik.

Nálunk alacsony növekedésű cserepes változata is megvásárolható. A növények többsége Hollandiából kerül a haza piacra, ahol virágzó cserepes példányai kaphatók. Sok kertészeti fajtája van forgalomban. Mindegyikük egyik szülője az A. flavidus. A termetű hibridek vágott virágként kaphatók. A virágok vázatartóssága több hét. A virágzat kiválóan szárítható.

Különleges megjelenésén túl kedveltségét annak is köszöneti, hogy ellenálló, hosszú életű, életerős. A nemzetség többi fajára gyakran halálos Alternaria alternata okozta gombafertőzésnek is ellenáll. Csak a gyenge éjszakai fagyot viseli el, tehát nálunk szobanövényként, dézsás növényként tartható. Bár eredeti élőhelyén jól viseli a félárnyékot, mi olyan helyen tartsuk, ahol télen annyi fényt kap, amennyi csak lehetséges. Viszont az öntözését az ősz beálltával vegyük vissza. Tavasszal fog újult erővel hajtani. Ekkor már újra gyakrabban öntözzük. Laza, homokos talajba ültessük. Nálunk nem hoz magot, ezért tavasszal tőosztással szaporítható.

A nagyobb termetű, dézsában nevelt kengurumancsot háromévente ajánlott átültetni. Egyben ilyen kor megifjíthatjuk illetve tőosztással szaporíthatjuk. Ehhez kivesszük az edényéből a földlabdával együtt. Kb. 30 cm-re visszavágjuk. A tövet osszuk több részre, majd ültessük el akkora cserépbe, hogy a kb. felét töltse ki az edénynek. Öntözzük rendszeresen.

kengurumancs

fontosabb fajtái:

  • sárga: Mini Embed, Sun Gold, Sunrise, Bush Down, bush gold, Mini sunlight
  • narancs: Mini illusion, Orange Velvet
  • bordó: Bush Ruby
  • piros: Chameleon, Red Velvet, Mini Ranger
  • rózsaszín: Rose Pearl
  • Piros-zöld: Royal Cheer, Blue Orit

Az obitól az Oázis áruházig kapható.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil