Kemoterápiás hatékonyságot növelő élelmi poliacetilének

A Plant & Food Research kutatói, akik együtt dolgoznak az Auckland Egyetem és a holland Nemzeti Rákkutató Intézet munkatársaival, az European Journal of Pharmacology folyóiratban megjelent publikációjukban arról számolnak be, hogy a répából és petrezselyemből kivont falkarinol típusú vegyületek (poliacetilének) csökkentik a mellrák tumoros sejtjeinek kemoterápiával szembeni rezisztenciáját. A poliacetilén gátolja többek közt a mitoxantrone sejtekbe történő szállítás. Ez a vegyület a kiindulási anyaga annak az ABCG2 fehérjének, amely a rosszindulatú daganatos sejtekben felszaporodik, és a kemoterápiával szemben rezisztenssé teszi őket. Miután a fehérje képződését a poliacetilén ez úton gátolja, a kemoterápia hatékonysága nő. A kutatók arra kíváncsiak, hogy az élelmiszerek hogyan növelhetik a hagyományos kezeléseket eredményességét.

répa és petrezselyem

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák

Téma: Friss hírek