Kedvencem a dögvirág

A pozsgás- és kaktuszkedvelők körében nagy népszerűségnek örvendenek a dögvirágok. Ezek a pozsgás növények leginkább feltűnő kinézetű, rothadó húsra emlékeztető virágaikkal hívják fel magukra a figyelmet.

Az Afrika száraz régióban (Botswana, Zimbabwe, Namibia, Dél-Afrika) honos Stapelia nemzetségbe 43 faj tartozik. Ezeket a sekélyen gyökerező, szemölcsös, bordázott, szögletes, pozsgás szárú, levéltelen, kaktuszokra emlékeztető növényeket törzs szukkulenseknek hívják. 

Stapelia hirsuta var. gariepensis

Stapelia nemzetség 1737-ben Johannes van Stapel, 17. századi orvos-botanikus tiszteletére kapta a nevét Linnétől.

Az ide tartozó fajok nyáron nyíló virágainak illata rothadó húséra emlékeztet. De nem csak a virágok szaga, hanem a külleme is elhalt emlős állat bőrére emlékezteti a rovarokat. Minket inkább tengeri csillagra emlékeztetnek szőrös, különlegesen mintázott, ötszirmú virágai. Mindez a fifika arra szolgál, hogy a rovarok, lepkék, legfőképpen döglegyek megtalálják a virágokat, és elvégezzék a beporzást. Az egyes virágok rövid életűek, de optimális körülmények között hosszan virágoznak.

Stapelia gigantea

Érdekességként említjük, hogy egyes fajok, úgymint a S. erectiflora and S. flavopurpurea virágai illatosak. A virágok forma- és színgazdagsága miatt kapta a sokkal fennköltebb sivatagi orchidea nevet. A nemzetség legnagyobb virágú faja a majdnem fél méteres virágátmérőjű S. Gigantea.

A dögvirágokat leginkább a szukkulensgyűjtők tartják. Jó vízgazdálkodású talajba, kaktuszföldbe ültetheted. Napfény igényes, igazi szárazságtűrő. Nagy forróság idején félárnyékban is jól érzi magát. Eredeti élőhelyén, hőség idején a cserjék árnyékában fejlődik, és gyökereivel sziklák alá bújik a forróság elől. Bár jól tűri a szárazságot, ha sokáig nem kap vizet, annyira öszetöppedhet, hogy nem tud később magához térni.  Aki nyáron a szabadba viszi, számíthat rá, hogy virágzása idején terített asztalt szolgáltat a madaraknak, gyíkoknak. Gyökeréről szaporodva nagy területet belakhat, a töveket szétszedve lehet szaporítani őket. De magról, és könnyen legyökerező hajtásdugványokról is sikerrel szaporítható.

Stapelia grandiflora

Fotó: gkplants.com

Közismert a robusztus törzsű, 30 cm-re is megnövő, nagyvirágú stapelia (Stapelia grandiflora) óriási, akár 45 cm átmérőjű virágainak látványával nem lehet betelni. Érdekességként említjük, hogy a zulu népgyógyászat hisztéria kezelésére használta. Sok napsütés hatására zöld bőrszövete bíborszínűre változik. Sikeres beporzást követően 2 hosszú tüszőtermésében repítőszőrös magvak fejlődnek. Télen 5-10 °C-on tartható.

Stapelia variegata

Másik közismert kedvenc a kisebb virágú tarka dögvirág (S. Variegata) felálló vagy elheverő, 5-10 cm magas pozsgás hajtásokkal, sárga alapszínű, barna mintázatú virágokkal. Kis helyen elfér, tálban tartható. Nálunk is kedvelt szobanövény.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

kiskert-díszker előadás sorozat