Kalapácscserje

kalapácscserje Longwood GardenA szép virágú kalapácscserje kevésbé burjánzó, mint a trombitavirág, és érzékenyebb is nála, arról nem beszélve, hogy a szabadban nem teleltethető, mégis, ha valakinek verandája, télikertje és megfelelő férőhelye van, próbálkozzon ezzel a mutatós kúszócserjével.

Kalapácscserje eredete

A Dél Mexikói Chapala tó régiójáról először a francia származású botanikus, Henri Galeotti (1814-1858) számolt be 1837-ben. A kutató nem csak részletes beszámolót készített a területről, hanem gazdag madár és állatfaj gyűjteményt is létrehozott. 1853-ban Galeotti Brüsszeli Botanikus kert igazgatójaként itt helyezte el páratlan gyűjteményét, amelyet halála után a botanikus kert megvásárolt.

A kalapácscserjét a dél-mexikói Oaxaca-ban gyűjtötte. A növény először Habrothamnus elegans nevet kapta (Annales Flora de Pomona Ser. 2. ii: 118 in 1844.), később Diederich Schlechtendal (1794-1866) a Cestrum nemzetségbe sorolta. Granadában 1920-ban számoltak be róla először, mint kerti dísznövényről.

Kalapácscserje bemutatása

kalapácscserje a szabadbanA Cestrum nemzetség a burgonya- vagy csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozik, amely mintegy 175 fajának többsége mérgező alkaloidokat tartalmaz. Legtöbbjük a trópusi Amerikából származik Floridától Chiléig. Egyes fajai Európa óceáni éghajlatú, védett részein szabadban is megél, ilyenek a C. parqui és C. psittacinum.
kalapácscserje edénybenA bíboros kalapács cserje (Cestrum elegans) hosszan virágzó elegáns, 2-3 méteres bókoló hajtású örökzöld cserje. Nálunk sok kertészet a mediterrán növényekhez sorolja. A levelek kellemetlen szagúak, szőrösek, míg a végálló fürtben nyíló virágok édes illatúak, áprilistól szeptemberig nyílnak. Az egyes virágok 2 cm hosszúak, a párta csövet képez. Szárazságtűrő növény, megporzását a kolibrik végzik (nem nálunk!). Egész nyáron virágzik. 1840 óta van jelen a piacon.

Meleg éghajlatú országokban kültéren tartják, ahonnan könnyen kivadul. Sok helyen, pl. Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, mint invazív idegen fajt tartják számon. Másutt a fűtetlen üvegházak, télikertek dísznövénye.

Kalapácscserje gondozása

Cestrum Newelliihazai körülmények között nyáron díszíthet a szabadban, de télire fedett helyre kell vinni. Napos, félárnyékos helyre való, nagyméretű konténerbe, amelynek talaja szerves anyagban gazdag, jó minőségű virágföld. Tél végi ifjító metszéssel jó állapotban tartható. Nyáron bőséges, télen mérsékelt öntözést kíván. Sikerrel teleltethető 8-10 fokos, világos helyen. Bársonyatkák károsíthatják. Nyáron vágott félfás dugványról, magról szaporítható.

Kalapácscserje kínálat

éjszakai jázminHazai kertészetben még itt-ott beszerezhető a Cestrum fasciculatum ‘Newellii’ kertészeti hibrid, a Cestrum elegans és Cestrum fasciculatum keresztezéséből származó, szelektált fajta. Levelei sötétzöldek, a virágok mély vörösek, a C. elegans-nál kompaktabb, dúsabban elágazó fajta. Metszéssel formás bokorrá alakítható.

A nemzetség másik kedvelt faja, ami nálunk is elérhető, az éjszakai jázmin (Cestrum nocturnum). Fényes levelű futónövény. Melegben ciklikusan virágzik, filigrán, krémfehér virágai éjszaka illatoznak.

Forrás: University of St Andrews

kalapacscserje

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil