Ismerkedj meg a gilisztahumusszal és a belőle előállított kivonattal!

Lám mire képes a természet! A gilisztahumusz csodálatos anyag, amely a giliszta emésztőrendszerében képződik. Amit a giliszta lenyel, az szerves hulladék, ami hátul kijön belőle, az pedig a föld aranya, amely csodát tesz a talajjal, védelmet biztosít a növényeknek a betegségekkel szemben, ellenállóvá, erőteljessé teszi a őket, serkenti a virágzásukat, növeli a termés mennyiségét és javítja a minőségét. Ember nem tudna ennél komplexebb szert előállítani. Az ökológiai gazdálkodásban használható.

gilisztahumusz az öntözővízben

A gilisztahumusz előállítása eredetileg a mezőgazdasági hulladékok eltávolítására kidolgozott eljárás volt. Azonban hamar felismerték, hogy a talajba bedogozva különleges értékkel bír, helyre állítja a műtrágyázás és a növényvédő szerek hatására megbomlott biológiai egyensúlyt, ellenállóvá teszi a termesztett növényeket, fokozza terméshozamot. Hamarosan tudományos kísérletek sora bizonyította a gilisztahumusz jótékony hatását. Mára igen keresett termékké vált, amelyet a vegyszermentes kertészkedés hívei előszeretettel használnak.

Lássuk mit tud a trágyagiliszta

A gilisztahumusz készítésre leggyakrabban a trágyagiliszta ürülékét használják, mert jól tenyészthető laboratóriumi körülmények között, jól elvan egy adag marhatrágyában, jól kezelhető és ellenálló. A komposztálódban te is találkozhatsz vele. Vörösesbarna színű, 3-13 cm hosszú, teste 60-120 szelvényből áll. Gyorsan fejlődik, gyorsan szaporodik, folyamatosan eszik, és persze ennek okán folyamatosan ürít is. Jól tűri környezetének változásait, nem érzékeny a hőmérsékletre, a pH-ra.
Más és más minőségű komposztot produkál, attól függően, hogy istállótrágyán, növényi hulladékon vagy mezőgazdasági hulladékon nevelkedik. A marhatrágyán nevelt giliszta produkálja a legjobb minőségű gilisztahumuszt. Ezt a nyers komposztot tovább érlelik, az érlelés során a mikróbák tovább alakítják.

A gilisztahumusz előállítása

Ipari méretekben a gilisztahumusz előállítás ellenőrzött körülmények között folyik: a páratartalmat 40-50% között, a hőmérsékletet 20-30ºC között tartják. A komposztálás sötétben zajlik, a közeg kémhatása semleges.

A végeredmény egy sötét színű, finomszemcsés, szagtalan, tőzegszerű anyag. Esetenként ebből állítják elő a folyékony gilisztahumusz kivonatot (teát), amely igény szerint tárolható, szemben a komposztteával, amely megerjed.

A megfelelően szigorú technológiával előállított szerves trágyák, amit a gilisztakomposzt is tud, kísérletekkel alátámasztott előnyei:

 • Javítja a talajszerkezetet
  Szerves anyagokban gazdagítja a talajt
  Javítja a talaj víztartó- és tápanyag szolgáltató képességét. Nedvesen tartja a talajt a gyökérzónában.
  Növeli a hasznos talajbaktériumok számát, és gátolja egyes patogén baktériumok szaporodását.
  Megköti a nehézfémeket.
  Tartalmazza a legfontosabb növényi tápanyagokat.
  Növeli a csírázóképességet, segíti a gyökerek fejlődését, növeli a terméshozamot, előbbre hozza a termésérést.

Tudományos kísérletek támasztják alá, hogy a gilisztakomposzt

 • Csökkenti a talaj sótartalmát, amely nem csupán műtrágyázáskor lép fel, hanem hosszú idejű istállótrágya és komposzt felhasználásakor is.
 • Paprikán és paradicsomon végzett kísérletekben csökkentette a növények kártevőkkel szembeni érzékenysége, sőt csökkent a növényeken megjelenő levéltetvek, és pajzstetvek száma is. Káposztán csökkent a káposztalepke kártétele.
 • Mérések támasztják alá, hogy hatására csökken a talajból fertőző gombák és a talajlakó fonálférgek egyedszáma.

(Forrás: Roderick Allardice: Does the application of vermicompost solid and liquid extracts
influence the growth, N-nutrition and soil microbial diversity of the
legume, Lupinus angustifolius? Doktori dolgozat tézisei, faculty of Science at Stellenbosch University, 2015. file:///C:/Documents%20and%20Settings/admin/Dokumentumok/Downloads/allardice_application_2015.pdf)

A megfelelő technikával előállított gilisztahumusz felhasználás további előnyei a garantált tisztaság, a szennyezőanyag mentesség, a fertőzésmentesség.

Bemutatjuk a gilisztahumusz kivonatot

Gilisztahumusz kivonat a Kertlap kertészeti webáruházból!

A gilisztahumusz tea vagy kivonat előállítása során a szilárd gilisztahumuszból folyékony oldatot nyernek. Az eljárás során az oldatot levegőztetik, így azok a legtöbbször betegségeket okozó patogén baktériumok, amelyek nem tudnak oxigén dús közegben élni, elpusztulnak. A teába kevert melasz vagy tengeri hínár kivonat viszont segíti az oxigént felhasználó, hasznos baktérium elszaporodását. Ezek a hasznos baktériumok kiszorítják a növényeket fertőző baktériumokat, és olyan növényi hormon jellegű anyagokat termelnek, amelyek fejlődésre serkentik a növényeket.
A gilisztahumusz kivonat további előnye, hogy nem piszkol, felhasználása egyszerű, tárolási helyigénye kicsi, miután a koncentrált, kevés mennyiség szükséges belőle.

A gilisztahumusz kivonatot vagy az öntözővízzel, vagy lombtrágyaként juttathatod ki. A kertlap Webáruházban forgalmazott (származási hely: Lettország) gilisztahumusz kivonat olyan koncentrátum, amelyből 20 cseppet kell adni egy liter öntözővízhez, használata kéthetente javasolt. A CERES ökológiai gazdálkodásban is használható szerves trágyaként tartja nyilván az EU Council Reg.(EC) 889/2008 szerint.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák