Irány Pécs – Út a gyógynövényekhez

Egy napos programot tervezünk az AOK PTE Farmakognóziai Intézet munkatársainak szervezésében.  A gyógynövény tanulmányút célja a gyógynövényekkel való közelebbi megismerkedés.

séta a Mecsekben

Találkozás a helyszínen (AOK PTE Farmakognóziai Intézet10 órakor.

Szakmai vezető ….

A gyógynövény túra programja

látogatás a farmakognózia intézetbenMeglátogatjuk a PTE Farmakognóziai Intézetet

A Farmakognóziai Tanszék 2003-ban alakult meg Pécsett. A graduális gyógyszerészképzésben oktatott fő tantárgyak: Farmakobotanika; Farmakognózia; Növények a terápiában és a táplálkozásban

A tanszék számos szelektív és fakultatív kurzust is kínál a hallgatók számára, valamint részt vesz a gyógyszerészek posztgraduális (PhD és rezidens) képzésében is.

gyógynövény illusztrációkA tanszék szerepet vállal a tudományszervezés terén is: a Gyógyszerésztudományok Fórumának koordinátora, szakmai konferenciák lebonyolítója.

A tanszéken megtekintjük az oktatás célját szolgáló droggyűjteményt, herbáriumot. Továbbá megtekintjük a hallgatók és Prof. dr. Rácz-Kotilla Erzsébet gyógynövény illusztrációit bemutató állandó kiállítást (akvarellek, tusrajzok).

látogató a tanszékenBetekintést kapunk a tanszék munkájába, sőt néhány egyszerű dolgot magunk is kipróbálhatunk: fény- és sztereomikroszkópos bemutató; preparátumok, szárítmányok megtekintése a farmakognóziai intézetben.

Meglátogatjuk a Melius Gyógynövénykertet

A Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai intézete több intézet munkatársával együtt alakította ki2008-ban a gyógyszerészképzés céljait szolgáló gyógynövénykertet. Az intézetben folyó Farmakobotanika és Farmakognózia kötelező tantárgyak oktatásához nyújt a kert növényanyagot, ahol a hallgatók a legfontosabb gyógynövényfajokat kerti gyakorlatok formájában ismerhetik meg és sajátíthatják el fő morfológiai bélyegeiket. A hallgatók fajismeretén kívül az ide ültetett gyógynövények kutatási célokat is szolgálnak.

látogatás a Melius kertbenA kert kb. 50 m2 területen a legfontosabb hazai és mediterrán származású közel 100 gyógy- és fűszernövény fajokat és fajtákat mutatja be, változatos geometriai elrendezésben. A kultúrába vont növények mellett betelepítettek néhány, a Mecsekben vadon előforduló fajt is.

Ebéd

később meghatározott helyen, a helyiek ajánlása szerint. Étkezés közösen, fizetés egyénileg.

séta a Mecsekben

2 órás mecseki séta

Ebéd után buszra szállunk, és felmegyünk a a pécsi TV Toronyhoz. A pécsi TV-torony alatti buszfordulótól kb. 2 órás séta a Rotary tanösvényen, ahol szakvezetéssel a vadon termő gyógynövényekkel ismerkedünk meg. A délutáni programunk során láthatunk mészkő alapkőzeten kialakult mecseki sziklagyepet, ahol a kontinentális klíma növényei mellett a Mecsekre jellemző szubmediterrán flóraelemeket is láthatunk, cseres tölgyesek jellemző növényeit, erdőszéli társulásokat.

A program fejezetben illusztrációnak használt fotók a  2015. 09.16-i kirándulásunk alkalmával készültek. A kiránduláson készült képeke itt láthatók.

A séta végeztével, a leszállóhelytől, a TV toronytól Indulás vissza a az egyetemhez. Ott kb. 20 perc szünet, mosdó használati lehetőség, majd indulás vissza Budapestre kb. 17 órakor.

Bepillantás a Farmakognóziai Intézet gyógynövény kertjébe

borzaskata

A fotón látható török kandilla, borzaskata (Nigella damascena L.) a Melius kertben fellelhető növény. Dr. Szabó László (Pécsi Tudományegyetem TTK Növényélettani Tanszék és ÁOK Farmakognóziai Tanszék) így ír róla a Gyógynövények A-tól Z-ig című könyvében: A Ranunculaceae családba tartozó borzaskata a Mediterráneumban  Ny-Ázsiában és a Kaukázusban honos. Kb. 0,4 m magas, egyéves lágyszárú. Termeszthető. Termése hatóanyagai:  0,4-0,5% kéken fluoreszkálóillóolaj (kb. 9% antranilsav-származék damascenin, metildamascenin, nigellin, damascinin), zsíros olaj, kevés szaponin. Alkalmazása: gyomor- és bélhurut esetén, szélhajtó, vizelethajtó, tejelválasztást fokozó. Borsszerű fűszer. A homeopathia is alkalmazza.

máriatörvis

A fotón látható török máriatövis (Silybum marianum  L.) szintén a Melius kertben fellelhető növény. Dr. Szabó László (Pécsi Tudományegyetem TTK Növényélettani Tanszék és ÁOK Farmakognóziai Tanszék) így ír róla a Gyógynövények A-tól Z-ig című könyvében: Az Asteraceae családba tartozó máriatövis a Mediterráneumban  és Elő-Ázsiában honos.  Áttelelő lágyszárú. Meleg igényes. Termeszthető. Júniusban, júliusban virágzik. Herbáját magszár képződés előtt gyűjtik. Termését akkor takarítják be, amikor az elsőrendű oldalhajtások virágzatainak zömén a fészekpikkelyek megszáradnak, a virágzat közepe fehéredik, a fényes bóbita már látszik (általában július közepén). Hatóanyagai a kaszatban: 1,5-3% flavonolignan (silymarin, asilybinin, silybin A, B, izosilybin A, B, silychristin, silydianin), flavonoid (taxifolin, kvercetin, apigenin, naringin, eriodiktiol, crysoeriol),dihidroxichromon, dehidrodikoniferil-alkohol, 20-30% zsíros olaj, szterolok, herbában flavonoidok, sterolok, poliinek Alkalmazás: termése májvédő (kivonatai gyógyszerek formájában), szabadgyök fogó, antioxidáns, véralvadást serkentő, a levél is véralvadást serkentő. Homeopathia használja.

A fotók forrása: gytsz.pte.hu

Hallgatói vélemények

Szép estét! Köszönöm , csodás élményben volt részem, és a társaság is nagyon jó volt! Marcsi

Köszönjük szépen ezt az együtt eltöltött szép és egyben tanulságos napot. Nagyon jól éreztük magunkat! Minden jót kívánunk a munkájukhoz a továbbiakban is! R. Andrea

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa