Illatos tündérfa

Télen ajándékoz meg bennünket virágaival a tündérfa. Sokszor már decemberben virágzik, ám fő virágzási időszaka február és március.

A tündérfa őshazája Kína, Japán. 500-1500 méteres magasságban él, hegyvidéki erdőkben. Több helyen, pl. Iránban is termesztik. Kínában évszázadok óta kultikus növénynek számít, részben téli virágzása, részben az illata miatt. Az 1600-as években megjelent a japán kertekben, majd innen 1766-ban Angliába került, és dísznövényként elterjedt Európában.

tunderfa

Fűszerfélék családja, tündérfa nemzetség

A fűszercserjefélék (Calycanthaceae) családja Kínában és Észak-Amerikában is előfordul két nemzetséggel, az amerikai eredetű Calycanthus és a kínai, ázsiai eredetű Chimonanthus nemzetség hat fajjal képviselteti magát. A család nem véletlenül kapta a fűszercserjefélék nevet, hiszen ennek a fajnak is nagyon erős, messziről érezhető, vanília illatú virágai vannak. Kínában nem csak a virágait, de az illóolajokat tartalmazó szárított hajtásait is felhasználták az illatosításhoz, illatszergyártáshoz, gyógyszer készítéshez.

A tündérfa (Chimonanthus) nemzetség hat fajából a Ch. praecox nemcsak felkeltette a kertészek érdeklődését, hanem a viszonylag jó fagytűrésének köszönhetően fajtái már az európai kertekben is el is terjedtek.

(Jogelődünk, a kertpont.hu cikkének ez a részlete, amely 2012. 01.22-én jelent meg, ma a botanikai fórum blogjában olvasható, 2012, december 17-i dátummal!)

Az illatos tündérfa bemutatása

A fűszercserjefélék (Calycanthaceae) családjába tartozó illatos tündérfa tudományos neve – Chimonanthus praecox a görög “chimon / kimon” (tél) szóból származik. A praecox korait jelent. A növény ugyanis, időjárástól függően, már decembertől virágzik.

A télen virágzó cserje 2,5 méter magas 3 méter széles. Vadon, őshazájában azonban akár 13 méter magasságot is elér. Növekedési erélye közepes. Lombhullató, fényes levelei sötétzöldek, hosszúkásak, lándzsa alakúak. Megdörzsölve aromás illatúak. Törzsének alsó része vízraktározásra módosult. A virágok a kétéves ágakon fejlődnek, még lombfakadás előtt. A nagy, 2-4 cm széles, vanília illatú, viaszos, sokszirmú, csésze alakú, hímnős virágok a csupasz ágakon nyílnak januártól márciusig. A külső, keskeny sziromlevelek sárgásfehérek, a belső sziromkörben levők rövidebbek, barnás-bordó színezettel. A virágokat vágott virágként is értékesítik. Termése elliptikus, 3-4 cm hosszú, száraz toktermés. Minimum 3-4 év után, pesszimistább vélemények szerint hét év után virágzik.

Tündérfa illóolaj tartalma

Illóolajána fő komponensei: elemol (20.06%), β−kariofillén (9.51%), β-elemen (8.65%), biciklogermakrén (8.15%), γ−elemen (7.2%), germakrén–D (5.65%), transz−β−okimen (5.5%), szabinén (3.65%), linalol (2.6%), kariofillén oxid (2.3%), és δ−kadinén (1.95%).

A virágokból áztatással nyert oldatot torokfájás, vízhajtás céljára használják a hagyományos kínai orvoslásban. A szárított levelek és gyökerek főzetét reumatikus fájdalmak kezelésére használják. A virágokat teák és potpourri illatosítására használják. Sőt ruházat illatosítására is előszeretettel használják, akárcsak Európában a levendulavirágot.

Tündérfa gondozása

A növény -28 °C-ig fagytűrő, de hideg klímájú helyen egyesével, szabad állásba, a tűző naptól védve ültesd déli, vagy nyugati fal elé, fagyvédelem céljából. Különösen szépen díszlik déli fekvésű falak előtt. Meleg, de nem túl száraz, tápdús, jó vízgazdálkodású talajt igényel. Mésztűrő. Száraz, meleg nyarak után dúsan virágzik, míg hűvös, hideg nyári időjárást követően nem, vagy alig virágzik. Hideg teleken a be nem érett vesszők visszafagynak. Magot ritkán hoz, de július-augusztusban hajtásdugványozással vagy bujtással jól szaporítható. A fiatal növények fagyérzékenyek, téli takarást, és rendszeres nyári öntözést igényelnek.  A túlburjánzó bokrok hajtásait virágzás után két rügyre vághatod vissza.Tavasszal a tövébe ültetett virágzó hagymásokkal társíthatod. A falhoz ültetett tündérfára futtathatsz klemátiszt. Ha nyáron virágzó cserjék közelébe ülteted, azok virágai elvonják a figyelmet a tündérfa unalmassá váló lombozatáról. Ajánlja Ursula Buchan szakíró.

Tóth Imre címzetes egyetemi docens a Corvinus Egyetem honlapján méltatja ezt a télen virágzó növényt. A Budai Arborétumban élő 2 példányra a K épület mögötti díszcseresznyék takarásában, közvetlenül a biokert mellett bukkanhatunk rá. Csodálatos látványt nyújtanak ezek a csillagszerű virágok, különösen a havas ágakon, és enyhe időjárás esetén egész télen át megmaradnak. – Írja.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra