Illatos, gyógyít és fogyasztható is a gyömbérliliom

Illatos, gyógyít és fogyasztható is a gyömbérliliom, leginkább dézsás növényként tartsd, és teleltesd annak rendje-módja szerint.

A gyömbérfélék ( Zingiberaceae) családjába tartozó gyömbérliliomok (Hedychium nemzetség), csodás, illatfelhőbe burkolt fehér, sárgás, vöröses virágait sokfelé lengeti a szél Ázsia ritkás erdeiben. A fürtös virágzatok temérdek, rövid életű virágot hordoznak. Ezek a Délkelet-Ázsiában, Dél-Afrikában, Dél-Amerikában, Közép-Amerikában, Nyugat-Indiában és a Csendes-óceán, az Indiai- és az Atlanti-óceán szigetein is honos illetve meghonosodott tünemények részben fákon élnek, részben talajlakók, akárcsak az orchideák. Feltehetően Észak-Kelet Indiából terjedtek szét. Sokukat termesztik gyógynövényként, vagy illatos virágaik miatt, vagy éppen étkezési céllal (a virágokat fogyasztják).

Hedychium coccineum 'Tara'

Hedychium coccineum ‘Tara’ – Dísznövény,a hibrid virágszára felfelé áll, késő nyáron, ősz elején, hosszan virágzik.

Három ismert fajuk (Hedychium gardnerianum, H.flavescens, H. coronarium) a közparkokból, botanikuskertekből kivadulva szétterjedt, invazívvá vált főleg Hawaii, Brazília, és az Azori szigetek egyes területein, patak partokon, árterületeken.  A nemzetség rendkívüli fajgazdagságát mi sem jellemzi jobban, minthogy még manapság is fedeznek fel új fajokat, legutóbb Mianmarban, Putao megyében, egy terepmunka során fedeztek a fel egy új fajt, a trópusi hegyvidéki erdőkben élő, fán lakó Hedychium putaoense-t.

A gyömbérliliom nemzetség 29 fajának gyökeréből, virágából illetve gyöktörzséből illóolaj vonható ki. Illóolajuknak köszönhetően széles körben termesztik őket parfümesszencia előállítása céljából. A rizómájukból kinyert illóolaj összetételét vizsgálva megállapították, hogy az nem csak rendkívül illatos, hanem a bennük található terpéneknek köszönhetően (mircén, limonén, p-cimén, kamfén és terpinén) erőteljesen antimikrobiális hatású. A legszélesebb közben vizsgált faj, a H. coronarium illóolajának kimutatták antimikrobiális, antioxidáns, rákellenes, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, szúnyoglárva ölő hatását, de más fajok esetében is kimutattak hasonló hatásokat, tehát feltehetően minden faj sokoldalú gyógyhatással rendelkezik.

A gyömbérliliom nálunk legfeljebb csak takarással telelne át a szabadban, de olyan lassú a fejlődése, hogy csak novemberben virágozna, ami a téli viszonyok miatt lehetetlen. Edénybe ültetve, lakásban, február végi-március eleji hajtatással júliusban virágozhat. Persze nyáron nyugodtan nyaraltasd odakint, csak ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről. Napos meleg helyre, laza tápdús talajba való, rendszeres tápanyag utánpótlást, gyakori, bőséges öntözést igényel, akár naponta többször is.

Hedychium longicornutum

Hedychium longicornutum CC BY-SA 3.0, Link – A fák, cserjék ágai közt él, de a földhöz viszonylag közel. Trópus gyógynövény,gyöktörzsének főzetét szifilisz kezelésére, féreghajtásra használják.

Nagyméretű konténert válassz számára, és meglátod, nagyon gyorsan elfoglalja a teljes rendelkezésre álló területet. Magvakkal vagy osztással szaporíthatod. A felszínre szórt magvakat vékony talajréteggel szórd meg. A csírázáshoz néhány hónapra van szüksége. Ha hibridről származó magot vetsz, tudnod kell, hogy az utódok másmilyenek lesznek, mint a szülő növény. Azonban ott a lehetőség az osztásra, ezzel a módszerrel biztos, hogy egyforma utódokat kapsz. A tőosztás remek lehetőség a ritkításra is. Csak ki kell emelni az elszaporodott rizómákat a földből, a harmadukat visszaültetheted, a többi részt eldobhatod vagy ketté osztva két külön cserépbe ültetheted.

Elvirágzás után visszahúzódik, van, aki minimális öntözés mellett a cserepében tárolja 5-10 fokon, szellős helyen. Mások a gyöktörzset kiveszik a talajból és nedves fűrészpor, tőzeg, faforgács között tárolják február végéig, amikor is újra el lehet ültetni, illetve meg lehet kezdeni az öntözést, meleg, világos helyre téve, várni kell, amig kihajt, majd nyáron virágozni kezd.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil