Hogyan lehet saját vöröshagyma magod?

Az ember hajlamosak csak a hagyma szárára koncentrálni, pedig a hagymának nem csak hagymája van, hanem virága és magja is, amit jövő tavasszal el is vethetsz. A díszhagyma virágjában pedig gyönyörködni lehet.

hagyma virágzat

Azt már az általánosban megtanultuk, hogy a hagyma módosult föld alatti hajtás, olyan rövid szártagú szár, amelyet húsos pikkelylevelek burkolnak körül. Kedvező nappalhosszúság és hőmérséklet esetén a levélalap megvastagodik, és megkezdődik a tápanyagok felhalmozása. A hagymatönk csúcsi részéből fejlődnek ki a levelek, míg alul bojtos mellékgyökerek fejlődnek, ezek rövidek, a hagyma gyökérzete nem nyúlik mélyre.

A hagyma a második évre még valamivel megörvendeztet, ha nem húzzuk ki az első évben a talajból. Üreges tőkocsányt nevel, amelynek tetején fejecskeszerű, 20-30 cm átmérőjű ernyővirágzat fejlődik.. A virágokból pedig toktermés fejlődik, benne fekete három élű magvakkal.

Jutka mama azt ajánlja, hogy ha különleges fajtád van, vagy ha nagyon elégedett vagy a fajtával, szedj magot, és tavasszal vesd el. Nézd meg videónkat!

Ha jövőre szeretnél hagymát vetni, és a saját fajtátad tovább vinni, augusztus elejéig hagyd meg a virágzatot, illetve a belőle fejlődő termést, amit augusztus végén vágj le, és rázd ki belőle a magokat egy fehér lapra.Papírzacskóban tárolva elteheted őket a márciusi vetésig.

hagymatermés magokkal

A hagymamag vetésének ideje imárcius. Ásd fel a talajt, távolítsd el a köveket. Majd gereblyézd simára a felületet. Ágyásos termesztésben 4-5 db. 20 cm-es sor után 35 cm széles művelő utat hagyj. A vetőmag szükséglet 1 gramm négyzetméterenként. A vetés mélysége 1,5-2 cm. Vetés után öntözd be alaposan permetező öntözéssel. A csírázás már 5 C°-on megindul, és azt is jó tudni, hogy a csíranövények -6 C°-on még nem károsodnak! A magvak lassan csíráznak, két-három hétre van szükségük a kikeléshez. Sűrű kelés esetén annyira ritkítsunk, hogy a növények egymástól 5 cm-re legyenek.

A hagyma jól viseli az átültetést, ezért külön helyre vetheted, majd a palántákat a végleges helyére lehet ültetni saláta, sárgarépa vagy uborka mellé. Így fejti ki a hagyma védő hatását, riasztja el a kártevőket. A hagyma megfelelő fejesedéséhez legjobb, ha a hagymákat 10 cm távolságban ülteted egymástól.A kikelést követően majd az átültetés követően is rendszeres öntözést igényel, nyár közepére azonban már ritkán kell öntözni, Sajnos a rendszeres kapálást nem hanyagolhatod el, mert a hagyma utat enged a gyomoknak.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por