Hogy készül a giliszta komposzt?

A vörös giliszták  segítenek a háztartási szerves hulladékot természetes trágyává, komposzttá alakítani. Segítségükkel akár 30%-kal csökkentheted a háztartási hulladékot, és cserébe kiváló minőségű komposzthoz jutsz.

A vörös giliszta a legjobb választás a komposztkészítéshez

A jó minőségű giliszta komposzt előállítását az 5-10 cm hosszú, vöröses színű giliszták (Eisenia fetida) végzik. A szerves anyagban élő vörös giliszták széles pH tartományt tolerálnak, gyorsan szaporodnak, 90-120 nap alatt válnak ivaréretté. Hámrétegükben és a bélrendszerükben termelik azokat a baktériumokat, amelyek a leghasznosabb munkát végzik a komposztálás során. Ezeket a baktériumokat a giliszták juttatják el a komposztálandó anyagokhoz. Az optimális hőmérséklet számukra 15-20 fok, de a gyenge fagytól 35 fokig életben maradnak. Horgászboltban beszerezhető.

vörös giliszta

Használj giliszta komposztálót!

A giliszta komposztáló működése azon alapul, hogy a vörös giliszták fölfelé másznak, az élelem után, mert a megtermelt giliszta komposztot elhagyják friss élelem után kutatva. A giliszta komposztáló ideális körülményeket teremt a komposzt előállításához, kialakítása lehetővé teszi a megfelelő légáramlást, és szabályozza a páratartalmat. A komposztálót helyezd huzat mentes, árnyékos helyre. Ne feledd, a szabályok betartása mellett a komposztálónak nincs kellemetlen szaga.

Lássuk, hogyan is működik egy giliszta komposztáló

A giliszta komposztálót vállalkozó szelleműek maguk készítik, de meg is vásárolható. Leggyakrabban fedéllel zárható, háromszintes komposztálót használnak hobbi komposztáláshoz. A lábakon álló komposztáló legalsó részében gyűlik össze a fölösleges folyadék, amolyan komposzt tea, ami a komposztáló alján lévő csapon keresztül kicsöpög egy általad alátett gyűjtőedénybe. Így akadályozod meg, hogy a komposztáló ne nedvesedjen túl, ne tocsogjon a vízben. A legjobb, ha úgy működteted, hogy egyáltalán ne is csöpögjön ki belőle semmi.

A folyadékgyűjtőre lyukacsos tálca helyezhető, ez a “giliszta szálló”, amely jól illeszkedik az alsó vízgyűjtő tartályhoz. A tálca aljára fektess egy réteg nem fényes papírból készült újságpapír csíkot, vagy még jobb, ha kókuszrostot használsz, ezt permetezd le vízzel, annyira, hogy nedves legyen, mint egy szivacs. Erre hordj egy réteg érett marhatrágyával kevert szalmát, kb. 2-3 cm vastagságban. Erre tedd a gilisztákat. Fél kiló gilisztához kb. 0,1 nm felületrészt kell számítani. A szarvasmarha és a juhtrágya kifejezetten kedvező a giliszta számára. A baktériumok lebontják (előkomposztálják) a szalmát, a giliszta elfogyasztja a szerves trágyát és a folyamat végére magas biológiai értéke lesz a komposztból átalakított gilisztatrágyának. Egyengess rá egy kb. 5, maximum 7 cm vastag réteg komposztálni kívánt háztartási hulladékot, szórd meg egy marék macskaalommal, ami megköti a kellemetlen szagokat, bár megfelelő tartás esetén ez nem fordul elő. Majd ezt a réteget is permetezd meg, és fedd le újabb kókuszrost paplannal, amit szintén permetezz meg. Istállótrágya helyett használhatsz virágföldet vagy kerti komposztot is.

Első alkalommal kb. egy órán át hagyd szellőzni a komposztálót, majd fedd le. A giliszták kb. 1-2 hétig adaptálódnak a környezetükhöz.

Amikor a giliszták elfogyasztották a komposztáló tálcán található hulladékot, etesd meg őket újra, amíg az alsó tálca meg nem telik a giliszták által készített földszerű komposzttal. Ekkor már ne tegyél több hulladékot a tálcára, hanem helyezd rá a következő tálcát, ahol szét kell teregetni a már ismertetett módon, maximum 7 cm vastagon a komposztálandó hulladékot, amit meg kell permetezni, lefedni kókuszrosttal, és persze rá kell tenni a komposztálóra a fedelet. Így lesz három emeletes a komposztáló. Miután a giliszták az általuk készített komposztban már nem találnak élelmet, a lyuggatott tálcán keresztül elvándorolnak erre a második szintre, oda, ahol az élelmet találják. Egy nap múlva az alsó, elhagyott tálcát emeld ki, és öntsd ki belőle a kész gilisztakomposztot. Ezt követően a tálcát mosd el, szárítsd meg, tedd félre, amíg a giliszták a másik tálcán falatoznak. Majd, ha ez a tálca megtelt gilisztakomposzttal a szokásos etetési módot alkalmazva, az elmosott, megszárított tálca kerül fölülre, és erre kell teríteni a háztartási hulladékot. Az alsó tálcában a giliszták addig dolgoznak, amíg ki nem fogy az élelem, akkor elvándorolnak a felső szintre, étkezni, az alsó szint kiürül, gilisztamentes lesz, és a keletkezett giliszta komposztot újra összegyűjtheted. A tálcákat így rotálhatod folyamatosan.

giliszta komposztáló

Az elfogyasztott hulladék mennyisége függ a giliszták számától. A vörös kaliforniai giliszták akár 500 gramm hulladékot is feldolgoznak naponta, ennyi hulladékot kb. egy négy fős család termel meg egy nap alatt.

A komposzt-giliszta állandóan dolgozik, télen-nyáron, naponta a testsúlyának megfelelő humuszt állít elő. A komposztnak akkor ideális a nedvességtartalma, ha a markodban összenyomott földből néhány csepp folyadékot ki tudsz préselni.

Mit tehetsz és mit nem a giliszta komposztálóba?

 • Gyümölcsöt
 • Zöldségfélét
 • Kávézaccot
 • Matt felületű papírt

Mit nem tehetsz bele:

 • Tejtermékeket
 • Hússzármazékot
 • Zsiradékot

A giliszta komposzt az egyik leghatékonyabb szerves trágya

 • Biostimulánsként hat, gyorsítja a fejlődést
 • Termésmennyiséget akár 15-20%-kal növeli
 • Robusztus, erős gyökérfejlődést biztosít
 • Ellenállóvá teszi a növényeket a betegségekkel szemben
 • Növeli a levéltömeget
 • Segíti a dús, hosszan tartó virágzást
 • Segíti a tápanyagok feltáródását a talajból, felvehetővé teszi a tápanyagokat a növények számára
 • Segít a talaj méregtelenítésében, megköti a toxikus mikroelemeket
 • Növeli a termesztő közeg vízmegtartó képességét
 • A csírázóképességet 1-24%-al növeli
 • Szerves anyagokban gazdag, tápanyagdús talajt biztosít
giliszta komposzt

Tippek, tanácsok a giliszta komposzt felhasználásához

A giliszták által termelt gilisztahumusz a létező legjobb minőségű komposzt.

Cserepezéshez tőzeg és giliszta komposzt 1:1 arányú keverékét használd.

Szabad földön a gilisztahumusz előnyei akkor érvényesülnek a legjobban, ha sekélyen, mindössze 3-5 cm mélyen dolgozod a talajba.

A komposztálóból kifolyt barna folyadékot, miután lúgos a pH-ja, kb. 10-szeresére hígítva adhatod az öntözővízhez.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás