Hogy etesd hallal a növényeidet!

Hal + akvárium + növénytermesztés = akvaponia. Hogy is van ez? Elmondjuk.

A hidroponikáról (rövid ó-val) már többször írtunk, most lássuk, hogy mi is az az akvaponika. Az akvaponika vagy akvaponia a hidroponia egyék válfaja. Az alapelv ugyanaz, semleges közegbe vagy anélkül „ültetett” növények egyenesen a gyökerekhez juttatott vízből nyerik a tápanyagot. Jó volt a megérzésed, hogy mindennek még az akváriumhoz, még közelebbről a halakhoz is köze van. A halak medencéjéből nyerik ugyanis a tápoldatot a növények számára úgy, hogy a halas medencét összekötik a hidroponiás egységgel, a folyadék pumpa segítségével áramlik a növények gyökereihez, majd onnan vissza a halas medencébe. Közbeiktatnak mechanikai szűrőt és biológiai szűrőt is. Így egy természetes, szerves anyag termelő, recirkulációs vízkultúrás rendszert (RAS) jön létre, a szerves anyagok a víz körbe forgatásával jutnak el a növényekhez illetve a tiszta víz a halakhoz.

akvaponiás uborkatermesztés-Malajzia

Akvaponiás uborkatermesztés-Malajzia, Nibong Tebal, Malajzia

Sikeres működésének alapfeltétele a megfelelő arányok kialakítása, ami ráadásul erősen környezetfüggő: El kell érni, hogy annyi hal legyen jelen a rendszerben, amennyi a növények megfelelő tápanyag ellátásét biztosítja. Emellett biztosítani kell a megfelelő oxigénellátást, az optimális hőmérsékletet, és fényt, leggyakrabban LED-es megvilágítással. Ennek a termesztés módnak egyik fő ismérve, hogy tilos vegyszeres növényvédelmet alkalmazni, hiszen a halak igen érzékenyek a víz tisztaságára, kémhatására is. A talajmentes közeg kizárja talajlakó kártevők kártételét, ami további előnye a rendszernek.  Ellenálló, könnyen tartható halakat tartanak az akvaponiás rendszerben. nem akar halat enni, tarthat díszhalakat, pl. aranyhalat. Ha a haltartás is cél, akkor sikerrel tartható például a nílusi tilápia.

Amerikában, Nyugat-Európában számtalan akvaponiás termesztőüzem létezik, nálunk kevésbé terjedt el a használata, bár vannak pozitív kísérletek. A rendszer elindítása ugyanis költségigényes, állandó felügyeletet igényel, gazdaságossága nem bizonyított. Azonban a kísérletező kedvű hobbikertészek számára, akik akár urbánus körülmények között is biztosítani szeretnék családjuk ellátását, és szem előtt tartják az élelmiszer biztonságot, egy elegáns, környezetkímélő, víztakarékos, egész éveben használható megoldás lehet az akvaponia.

akvaponika hobbikertészeknek

Akvaponias rendszerek

A legősibb változat az, amikor a hidroponiás egység medencéjének tetején úszó növénynevelő ágyak habszerű anyagába fúrt lyukakba ültetik növényeket, a gyökerek szabadon lógnak a medencébe. Ajánlott ültető kosarat használni, amely rögzíti a növényt (Deep Water Culture (DWC)). A levegőztetés itt alapkövetelmény. Olyan gyors fejlődésű növények termeszthetők így, mint a saláta, levélzöldségek. A legegyszerűbb változat, amikor az akváriumon úszó növénynevelő ágyakba ültetett növények gyökerei belógnak az akvárium vizébe. Ez a rendszer kezdőknek és haladóknak is ajánlott.

Egy következő lépcső, amikor a halas medence vize egy csőrendszerben áramlik, amelynek felső nyílásaiba (fúrt lyukakban) ültetik a növények ( Nutrient Film Technique (NFT) ). A növények gyökerei szabadon lógnak a tápoldatba. Jól alkalmazható sok zöldség és fűszernövény termesztésére, kiváló szamócatermesztéshez.

NFT akvaponias rendszer

Termesztőközeg alapú akvaponiás rendszer

Hobbi használatra is ajánlott a termesztőközeg alapú akvaponiás rendszerben (Media Based Aquaponics System) a biológiai és fizikai szűrő egyben maga a  termesztőközeg, amibe a növények bele vannak helyezve. Pl. expandált agyaggranulátumok. A termesztőközeg boríthatja a nagyobb felületű növénynevelő ágyakat, vagy minden tő növényhez rendelt ültetőkosárban kaphat helyet. Ebben az esetben a mechanikai és biológiai szűrő a granulátum felülete. A granulátumokon megtelepedő baktériumok az ammóniában gazdag (halakra mérgező) víz nitrogéntartalmát nitritté, majd a növények számára felvehető formájú nitráttá alakítják. Ebből az, ásványi nitrogénben dús vízből a növények felveszik a tápanyagot, többek közt a nitrogént.

F&D hidroponika

Az árasztásos-lefolyásos módszer (F&D), úgy működik, hogy a halas medencéből a hidroponiás egységbe csövön befolyó „halas” víz elárasztja az ültetőgőzeget, amikor a folyadékszint elér egy adott magasságot, akkora a rendszerbe épített szifon megnyílik, és a víz a hidroponiás egység alatt lévő gyűjtőtartályba folyik ki. Ahogy a víz lefolyt, a szifon újra zár, és a folyamat kezdődik elölről. Az alsó gyűjtőtartályból a vizet a halasmedencébe vezetik vissza. Ebben a változatban bármilyen növény megtermeszthető.

Cikkeink hidroponika témában.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa