Hivatalos meghívó a törpebors partira

Ezennel meghívunk a törpebors partira, de nem csak téged, hanem kutyádat és macskádat is, mert a Peperomia egyike a legismertebb nem mérgező szobanövényeknek. A házi kedvencek még kárt sem tudnak tenni bennük, sőt egy kis megtépázás még jót is tesz nekik. Miután nem helyigényesek, itt az ideje, hogy te is elkezdd gyűjteni őket.

A borsfélék (Piperaceae) családjába tartozó ezerarcú Peperomia nemzetség fajai Amerika trópusi, illetve szubtrópusi esőerdeiben élnek, néhány faj fán élő epifiton. Többségük szobanövény, sokan azonban nincsenek forgalomban. A gyűjtőkhöz kerülő különleges változatok zöme arborétumokban, botanikai kertekben lelhető fel.

A szobanövényként kapható fajok, fajták hangulatossá varázsolják környezetüket. A leveleikkel díszítenek, jellegzetes füzérvirágzatuk kevésbé mutatós.

Peperomia japonica

Ezek a kis termetű szobanövények könnyen nevelhetők, jól adaptálódnak a szobai körülményekhez.  Meleg igényesek, a szórt fényt kedvelik, a közvetlen napsugárzás megperzseli leveleiket.  Télen jót tesz nekik, ha növénynevelő lámpával megvilágítják őket. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Növénynevelő LED izzó (24W), E27 termékünket. Könnyű, perlites földkeverékben megfelelő levegőhöz jutnak gyökereik.  Az öntözésükkel csínján kell bánni, mert a leveleik rothadásra hajlamosak. Két öntözés között hagyd a talajfelszínt kiszáradni. Az alacsony páratartalom, az alacsony hőmérséklet és a tápanyaghiány levélvesztéshez vezethet. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható “Oh Shit!” bio gilisztahumusz kivonat – szobanövényekhez nevű termékünket. Hajtás- és levéldugványról jól szaporíthatók.  Levélfonál féreg, pajzstetű, atka megtámadhatja, levegőtlen körülmények között gombás rothadás is felléphet. Jól mutatnak terráriumokban, kis helyigényük, leomló hatásrendszerük következtében remekül nevelhetők függőkosárban és növényes fal „zsebeiben”. Válassz a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható zöldfalak közül!

ráncos levelű törpebors

Ismerj meg két gyakori, lecsüngő hajtású, redőzött levelű szobanövényt. Mindketten Dél-Amerikából származnak. Egyikük a kompakt megjelenésű ráncos törpebors (Peperomia caperata), szinte mindenki ismeri. Leveleinek formája szív alakú, színe zöld, esetenként bronzos, torzsa virágzatuk krém fehér. A ráncosnak mondott levelek mélyen árkos érhálózata teszi megjelenését egzotikussá. Másik a márványlevélként ismert P. argyreia, levelei az ívelten futó erek mentén ezüst csíkosak.

márványlevél

Fotó: mgonline.com

A tompalevelű v. húsos törpebors (P. obtusifolia) fényes, húsos, zöld vagy tarka levelű változatait is sokan ismerik. A növény hajtásrendszere felfelé törő, a levelek majdnem kör alakúak, de előfordul köztük kihegyesedő levélcsúcsú fajta is (P. obtusifolia ’Jeli’)

húsos törpebors

Fotó: plantopedia.com

Jól ismert még a pénzlevelű törpebors (P. rotundifolia), eredeti élőhelyén fán lakik. Kúszó szárú, levelei aprók, kerekdedek, húsosak, élénk zöldek.

pénzlevelű törpeborsA P.japonica szintén gyakori ámpolnanövény, szára vöröses, a levélkék csúcsa kissé kicsípett.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás