Hivatalos meghívó a törpebors partira

Ezennel meghívunk a törpebors partira, de nem csak téged, hanem kutyádat és macskádat is, mert a Peperomia egyike a legismertebb nem mérgező szobanövényeknek. A házi kedvencek még kárt sem tudnak tenni bennük, sőt egy kis megtépázás még jót is tesz nekik. Miután nem helyigényesek, itt az ideje, hogy te is elkezdd gyűjteni őket.

A borsfélék (Piperaceae) családjába tartozó ezerarcú Peperomia nemzetség fajai Amerika trópusi, illetve szubtrópusi esőerdeiben élnek, néhány faj fán élő epifiton. Többségük szobanövény, sokan azonban nincsenek forgalomban. A gyűjtőkhöz kerülő különleges változatok zöme arborétumokban, botanikai kertekben lelhető fel.

A szobanövényként kapható fajok, fajták hangulatossá varázsolják környezetüket. A leveleikkel díszítenek, jellegzetes füzérvirágzatuk kevésbé mutatós.

Peperomia japonica

Peperomia japonica

Ezek a kis termetű szobanövények könnyen nevelhetők, jól adaptálódnak a szobai körülményekhez.  Meleg igényesek, a szórt fényt kedvelik, a közvetlen napsugárzás megperzseli leveleiket.  Télen jót tesz nekik, ha növénynevelő lámpával megvilágítják őket. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható Növénynevelő LED izzó (24W), E27 termékünket. Könnyű, perlites földkeverékben megfelelő levegőhöz jutnak gyökereik.  Az öntözésükkel csínján kell bánni, mert a leveleik rothadásra hajlamosak. Két öntözés között hagyd a talajfelszínt kiszáradni. Az alacsony páratartalom, az alacsony hőmérséklet és a tápanyaghiány levélvesztéshez vezethet.

ráncos levelű törpebors

Ráncos levelű törpebors

Ismerj meg két gyakori, lecsüngő hajtású, redőzött levelű szobanövényt. Mindketten Dél-Amerikából származnak. Egyikük a kompakt megjelenésű ráncos törpebors (Peperomia caperata), szinte mindenki ismeri. Leveleinek formája szív alakú, színe zöld, esetenként bronzos, torzsa virágzatuk krém fehér. A ráncosnak mondott levelek mélyen árkos érhálózata teszi megjelenését egzotikussá. Másik a márványlevélként ismert P. argyreia, levelei az ívelten futó erek mentén ezüst csíkosak.

márványlevél

Márványlevél, fotó: mgonline.com

A tompalevelű v. húsos törpebors (P. obtusifolia) fényes, húsos, zöld vagy tarka levelű változatait is sokan ismerik. A növény hajtásrendszere felfelé törő, a levelek majdnem kör alakúak, de előfordul köztük kihegyesedő levélcsúcsú fajta is (P. obtusifolia ’Jeli’)

húsos törpebors

húsos törpebors, fotó: plantopedia.com

Jól ismert még a pénzlevelű törpebors (P. rotundifolia), eredeti élőhelyén fán lakik. Kúszó szárú, levelei aprók, kerekdedek, húsosak, élénk zöldek.

pénzlevelű törpebors

Pénzlevelű törpebors

A P.japonica szintén gyakori ámpolnanövény, szára vöröses, a levélkék csúcsa kissé kicsípett.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa