Hibiszkusz ‘WALHIROSMO’

Óriásvirágú mályvacserje az európai piacon. Online is rendlehető.

A kerti mályvacserje (Hibiscus syriacus) és a gyapotrózsa (H. paramutabilis) keresztezésével előállított ‘WALHIROSMO’ nevű fajta mind a Plantarium holland kiállítás, mind az angol Four Oaks Trade Show 2017.-es díjazottja. Az új fajta 18 cm-es virágátmérőjével nyűgözte le a szakmát.

Hibiscus WALHIROSMO

Fotó: groen-direkt.nl

Az újdonság a ‘Big Hibiskiss’ márkanevet kapta. A szójátékon alapuló név, ha magyarra akarnánk fordítani, talán a Nagy Hibipuszi  elnevezésre hajazna a legjobban. A marketingesek számára kedves és valószínűleg a vevőkre erős érzelmi ráhatással bíró, puszival (kiss) kapcsolatos márkanév nem újdonság. Bemutattuk például a Pink Kisses’ márkanevű szegfűfajtát, amely a barátság pusziját szimbolizálja. De a hibiszkuszok között is létezik puszis sorozat. Ilyenek a ‘First Kiss’  (Első Csók), a ‘Good Night Kiss’ (Jó Éjt Puszi), és mások, amelyeknek nincs köze ehhez a fajtához.

A WALHIROSMO előállításának története egészen 1985-ig nyúlik vissza. Nemesítője az angol David Tristram, aki Hibiscus syriacus x H. paramutabilis keresztezésével állított elő hibrideket 1985-ben. Közülük szelektálta a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező WALHIROSMO-t 2002-ben. A szelektál fajtát félfás dugványozással továbbszaporította, és az utódok közül évek során szelektálta ki a legmegfelelőbb tulajdonságúakat. Az új fajta virágainak nem csak mérete, hanem a külleme is felülmúlja a szülőkét.  Mind az Európai, mind az Amerikai piacon bevezetésre került. 2018-tól az alábbi országok kertészeteiben lesz elérhető: Hollandia, Németország, Franciaország, Anglia és Lengyelország.

Hibiscus WALHIROSMO

Fotó: planthaven.com

A 3 méter magas, robusztus cserje felfelé törekvő hajtásain fényes, sötétzöld levelek fejlődnek. Rózsaszín, terülő szirmú óriásvirágainak közepe piros. A virágok sterilek. Előállítója szerint a Hibiscus syriacus ‘Pink Giant’ fajtára hasonlít a legjobban.  . Nedves jó vízvezetésű talajba való. Egész nyáron át virágzik, magot alig hoz. Félfás dugványozással szaporíthatod. Természetesen nem kereskedelmi céllal. Ültethető tömegben, sövénynek, és konténerbe is.

Cikk ajánlat: Hibiszkusz, a nyári kert ékeJárjanak csodájára a mocsári hibiszkuszodnak!

Irány a kertlap Kertészeti Webáruház

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!