Hamvadó cigaretta vég

Az elmúlt években igen népszerűvé vált a hűvösebb klímájú országok kertészei körében is a cigaretta virág (Cuphea), amely az elparázsló cigarettára emlékeztető virágairól kapta a nevét. Ezt mutatja az is, hogy a tullni kertkiállításon a legmutatósabb balkonnövények között ajánlják az osztrákok.

cigaretta virág

A füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozó cigaretta virágok (Cuphea sp.) félcserjék, évelők,  egynyáriak, amelyek az Újvilág trópusi, szubtrópusi vidékeiről származik. Mintegy 260 fajukat két alnemzetségbe sorolják.

A bokros növekedésű örökzöld kb. 5 cm hosszú virágai élénk narancsvörös színűek. A hosszú csövet alkotó, forrt, narancsvörös csészelevelek adják a virágok díszítőértéket. A csúcs sárgás, enyhe rózsaszín beütéssel, melyek az elnyílást követően fehérré halványodnak. Épp úgy festenek, mint egy hamvadó cigarettavég. Innen ered a növény neve is. Élőhelyén a megporzást lepkék és kolibrik végzik.

A növény apró levelei oliva zöldek, fényesek, és remek kontrasztot adnak a narancsvörös virágoknak, és vöröses szárnak. A díszértéke ősszel sem marad el, mert levelei is gyönyörűen bepirosodnak.

A cigaretta virág kertészeti értékei és gondozása

A kertészeti fajták hosszan virágzanak, gyorsan növekszenek, igénytelenek. Az elmúlt években igen népszerűvé váltak a hűvösebb klímájú országok kertészei körében is. Ezt mutatja az is, hogy a tullni kertkiállításon a legmutatósabb balkonnövények között ajánlják az osztrákok.

Ez a hosszan virágpompával díszítő növény ugyanis bár szereti a meleg, napos fekvést, szépen virágzik félárnyékos fekvésben, és hűvös körülmények között is.

Tavasszal megújíthatod úgy, hogy a talajfelszín felett 15-20 cm-re visszavágod. Így nyár derekára kompakt megjelenésű, 60 cm magas cserjécskévé fejlődik. Ha a szezon folyam felnyurgulna, csípd ki a friss csúcshajtásokat, ezzel ösztönözve bokrosodásra.

Edényben nevelve világos, hűvös helyen teleltesd. Ahogy már szó volt róla kiváló balkonnövény, amely cserépben, balkonládában nevelhető, de ki is ültethető. Azonban ilyenkor téli takarást igényel. Viszont egynyáriként tartva még erre sincs szükség.

Magról nevelve kb. 12 hét múlva, az utolsó fagyok után ültethető. Ősszel a csúcshajtásokat dugványozhatod, és átteleltetés után már ki is lehet ültetni.

Tarthatod edényben, vagy kiültetheted a kertbe, enyhébb teleken takarással áttelel. Remekül párosítható szalviákkal.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!