Hallottál már az imafüzérről?

Ha egzotikus fát szeretnél a kertedbe, ültess imafüzért. Az Imafüzér 15 métert alig elérő, lombhullató fa, virágai miatt kedvelt dísznövény, sokhasznú, többek közt rovarölő hatású.

imafüzér fa

Nem csak Kínában és Japánban honos, hanem megtalálható Dél-Kelet Ázsiában, Indiában, Ausztrália keleti és északi felén is. Sőt meghonosodott Dél-Európában, az USA déli részén, Közép-Amerikában, a csendes óceáni szigetvilágban. Már ebből is kitűnik, hogy egy életerős fajról van szó, mely, több más Kínából származó növénnyel egyetemben invazív jellegű, legalábbis Uganda, Kenya, Tanzánia trópusi erdeiben mindenképp. Emiatt veszélyes fajként tartják számon, minden egyéb előnye ellenére.

Az imafüzér, mint dísznövény

Az Imafüzér (Melia azedarach) dísznövényként került Európába. Miután fagyérzékeny nálunk kevésbé áll fenn a veszélye a gyomosításnak. Hatalmas, 40-50 cm hosszú, laza bugában nyíló, nagy,  18 mm átmérőjű, enyhén fűszeres, csokoládéra emlékeztető illatú, halvány lila virágokkal díszít nyár elején, a világos szirmokkal érdekes kontrollt alkotnak a sötétsárga bibék. Fehér, borsó nagyságú csonthéja termései egész télen fennmaradnak. A termés gyengén mérgező. Sűrű lombkoronája jó árnyékot ad. Melegebb klímán gyakori sorfa.

virágzó imafüzér

Az imafüzér gyógy- és haszonnövény is

A bútoripari és az építő ipar által is hasznosított mahagóni jellegű fájának egyik fő előnye, hogy a termeszeknek ellenáll. Sok eszköz készül belőle, többek közt kéziszerszámok nyele, cigarettadoboz is. Tüzelőanyagként is hasznosítják.

Kemény, csonthéjas, bordázott magjaiból nyaklánc,régebben rózsafüzér készült, míg a műanyagból készült rózsafüzérek ki nem szorították a piacról.

A népgyógyászat széles körben használta levelét, gyökerét, virágját és termését is. Gyökérfőzetét, levél ázalékát féreghajtóként, a virágok ázalékát tetűriasztónak használták, az ágőrleménnyel készült borogatásával bőrbetegségeket gyógyítottak.

Jelentkezz Gyógynövény Tanfolyamra!

További figyelmet érdemlő tulajdonsága, hogy levelének és termésének alkoholos és vizes kivonata is rovarölő hatású bio peszticid. Rovarölő hatását a neem olajban is megtalálható azadirahtinnak köszönheti, amely a rovarok termékenységét és tojásrakását gátolja, az imágók élettartamát csökkenti. Kísérleti eredmények alapján javaslunk egy receptet, amit kellő óvatossággal lehet alkalmazni: az érett gyümölcsöket össze kell törni, 24 órán át vízben áztatni, a gyümölcs/ víz aránya az alábbiaknak megfelelő legyen: 1 gramm gyümölcsőrleményhez 5 ml- víz. A hígítatlan permetlét 10 naponta, összesen három alkalommal ajánlott kipermetezni.( Springerplus. 2013; 2: 144. Published online 2013 Apr 5. doi: 10.1186/2193-1801-2-144)

terméses imafüzér

Az imafüzér gondozása

Nálunk nem igazán nő 5-10 méternél magasabbra. Napos helyre való, talajban nem válogat, szárazságtűrő, de kissé fagyérzékeny. Egyébként igénytelen, betegségekre nem fogékony, kártevői nem ismertek.Hazánkban inkább a szárazabb talajú, napos vidékeken célszerű telepíteni, ahol nyár végéig a hajtásai beérnek. Ebben az esetben elég jól tűri a fagyokat is, de mindenképpen célszerű védettebb fekvést választani a számára. Illetve dézsás növényként tartható, amelyet a leanderhez hasonlóan lehet teleltetni.

Itt megvásárolhatod!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra