A hajtásválogatásnak – ami nem más, mint a felesleges hajtások eltávolítása- következménye, hogy a megmaradt hajtások erőteljesebben fejlődnek, a korona belsejébe több fény jut, ezáltal csökken a felkopaszodás, javul a gyümölcs színeződése.
Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe, ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.
A hajtásválogatást a fatermetű gyümölcstermő növényeknél, a koronaalakítás idején alkalmazzuk a leggyakrabban. Ennek során eltávolítjuk a törzsön előtörő, illetve a vezérhajtások (sudárvezérek, oldalvezérek) alatt lévő úgynevezett konkurens hajtásokat -vagy azokat hagyjuk meg, ha jobb helyzetűek-, valamint az erőteljesen növő és meredeken felfelé törő vízhajtásokat. Növényvédelmi szempontból is hasznos a hajtásválogatás, vagy a zöldmetszés, mert ekkor eltávolíthatjuk és megsemmisíthetjük a fertőzött, beteg hajtásokat. Ez az eljárás például kötelező az almatermésűek tűzelhalásos betegségénél.
Levéltetves meggyhajtás… |
…visszametszve egészséges részig |
Fagyott kajszigally… |
…visszavágva egészséges részig |
A korszerű karcsú és egyéb orsófáknál lényeges követelmény, hogy a korona alakja hegyes kúp alakú legyen. Számokkal kifejezve: a sudár hossza (a törzstől számítva) és az alsó ágak, gallyak által meghatározott koronaátmérő aránya 2:1 körül legyen. Ezt az arányt nagyon jól lehet szabályozni hajtásválogatással, illetve nyáron végzett metszéssel. A hajtásválogatást akkor kell megkezdeni, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Ekkor eldönthetjük, hogy kimetszük, letépjük, illetve visszatörjük azokat. A tépés során keletkezett viszonylag nagy sebek begyógyítására fordított energia következtében erőteljesen csökkenthető a következő évi hajtásnövekedés. A meredeken felfelé növő erőteljes vízhajtások eltávolításának is jobb módszere a tépés, mert elmarad, vagy minimális lesz az újabb vízhajtások képződése. A jó kondícióban lévő fákon, és szakszerű növényvédelem mellett, a sebek begyógyulása hamar megkezdődik. A képen jól forradó seb látható tépőmetszés után, alma karcsúorsón.
A nyári metszés az utóbbi időben egyre jobban terjed az alacsony koronaformájú ültetvényekben (alma és őszibarack karcsúorsó, csonthéjasok orsói, stb.). Az ekkor végzett metszés hatására csökken a kihajtás erőssége, fokozódik a termőrész-képződés és ezzel együtt a termés mennyisége is.
A nyári metszés egyik sajátos módszere a hajtásvisszacsípés (pincírozás). Akkor alkalmazzuk, ha a felfelé törő konkurens hajtások helyett laposabban növőket kívánunk kinevelni, például cseresznye és meggy orsó koronáinál. Ebben az esetben a 25-30 cm hosszú hajtásokat visszacsípjük 4-5 levélre. A hajtásból új hajtások fognak kitörni még a nyár folyamán. Ezek közül azt hagyjuk meg, amelyik laposabban nő, nem zavarja a korona szerkezetét.
A nyári metszés egyik válfaja az úgynevezett csonkos metszés. Csonthéjasok orsó koronaformáinál alkalmazzuk. A módszer elég durvának tűnik, de nagyon hatásos. Minden olyan gallyat, ágat visszavágnak 30- -40 cm-es csonkra, amelyek meredeken felfelé törnek, felborítanák a korona “háromszög” egyensúlyát. A csonkból előtörő hajtások közül kiválogatják azokat a laposan növőket, amelyekből kinevelik az új vázágat, vagy termőgallyat. A metszést közvetlenül a betakarítás után végzik el. Ugyanekkor könyököltetik ki laposan növő elágazásra a meredeken feltörő gallyakat is.Az alma és őszibarackfákat augusztus közepétől szeptember közepéig ajánlott “nyári metszéssel” megmetszeni, gyakorlatilag ugyanúgy, mint tavasszal. Azokat az almfajtákat nem szabad ekkor metszeni, amelyek érzékenyek a napper-zselésre (Red Delicious fajtakör), illetve színűek, például a Granny Smith. Ez utóbbi általában enyhe pírt kap, ami nem “fajtajellegű szín”. A málnát a termés betakarítás után, de mindenképpen még az adott évben lombos állapotban “illik” megmetszeni. A képen augusztus végén “készre metszett” málnaültetvény látható Berkenye község határában. Egy kicsit már késő, de még mindig megéri a termésritkítást kézzel elvégezni azokon a gyümölcsfajokon, amelyeknél lényeges a méretes, darabos gyümölcs (alma, körte, őszibarack, stb.), vagy a metszésmód miatt (őszibarack szálvesszős metszése). A termésritkítás legegyszerűbb szabálya az almástermésűeknél a termőrészenkénti legszebb egy termés meghagyása, míg az őszibaracknál az egymás melletti gyümölcsök kiritkítása 3-4 ujjnyi távolságra.
Őszibarack ritkítás előtt… |
…ritkítás után |
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás