Ha eleged van a nyurga, kopasz krotonból, gondozd tudatosan

Napos, párás helyre való szobanövény a tarka levelei miatt népszerű kroton. Bár egész évben kapható, vásárlását halasszuk nyárra, ha azt szeretnénk, hogy ne fázzon meg útban hazafelé, és sikerrel hozzászokjon az otthoni körülményekhez.

Babusgassuk az alábbiak szerint, ha szeretnénk olyan szépnek látni, ahogy megkaptuk. Különösen télen hajlamos felkopaszodni. Megfelelő körülmények között viszont mutatós, kompakt növényt nevelhetünk belőle.

kroton

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

Kroton bemutatása

A kroton vagy más néven csodacserje Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben honos, 3 méterre megnövő cserje. Nálunk színes és mintás leveleivel díszítő szobanövény. A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik, több örökzöld fácskával, cserjével együtt. A Codiaeum nemzetségnek, ahová a kroton is tartozik, mintegy 15 tagja ismert, Dél-Kelet Ázsia szigetvilágán, Észak-Ausztráliában, Új-Guinea, Pápua-Új Guinea szigetein, a Salamon szigeteken honosak.

A kroton szobanövényként kb. 60 cm magasra nő. Bokros megjelenésű. A kertészeti változatok őse a Codiaeum variegatum. Mindegyikük tarka levelű. Ez adja díszítő értékét. A bőrszerű, fényes, színes, sárga, bordó, narancssárga, bíbor lila színű levelek foltokban vagy a levél erek mentén tarkák. Egyes fajták levélszíne a kor előre haladtával változik. A levelek alakja is rendkívül változatos. Vannak köztük keskenyek, lándzsásak, tojásdadok, szélesek. A virágok jelentéktelenek, sárga szirmúak, csillag alakúak, hosszú fürtökben állnak. Tejnedve mérgező.

kroton

Kroton gondozása

A csodacserje párás környezetbe, napos helyre való. Legalább 2-3 órás direkt napfényre van szüksége. A fényhiányra levélhullással válaszol.

Kertlap Kertészeti Webáruházunkból ajánlunk LED izzókat teleltetéshez, virágoztatáshoz!

Nyáron az égető déli napfénytől azonban árnyékolni kell. A megfelelő páratartalom biztosítása céljából állítsuk edényét sóderrel terített tálcára, amelybe rendszeresen pótoljuk az elpárolgó vizet. Szobahőmérsékleten jól fejlődik. A huzatot, hőingadozást nem tűri. Tavasztól késő őszig kéthetente tápoldatozzuk. A téli nyugalmi periódusban az öntözést csökkentsük. Csak annyi vízzel öntözzük, hogy ki ne száradjon. Ilyenkor a környezet hőmérséklete alacsonyabb lehet, de nem csökkenhet 15 °C alá. Párára ekkor is szüksége van.

Mivel a gyökerei sérülékenyek, tavasszal ültessük át nagyobb cserépbe, ha lehet sérülésmentesen a földlabdával. A talajfelszínről 5 to 8 cm vastag talajréteget óvatosan távolítsunk el, és pótoljuk friss virágfölddel.

Betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló.

Trópusi klímán a Codiaeum variegatum-ot sövénynek nevelik, kevert szegélyben kaphat helyet a trópusi kertekben, illetve dézsás növényként nevelik.

kroton

Néhány tippet adunk, amivel elkerülhető a kroton nyurgulása

A csodacserje fényhiány vagy párahiány miatt szokott felkopaszodni, de az átültetés hiánya is ilyen tüneteket okozhat.Ha a növény, a nem megfelelő körülményeknek köszönhetően, felkopaszodik, még ne mondjunk le róla. A metszést jól tűri. A növekedési szezon kezdetén alaposan vágjuk vissza. Később visszavágásával nem biztos, hogy az okozott stresszt túléli az eredeti, idős szárrész.

Kroton szaporítása

dr. Fekete Szabolcs, a hobbikertész tanfolyamok egyik szakembere ajánlja: Gyökereztetni szár és hajtásdugvánnyal lehet, a még zöld, fiatal ágrészek alkalmasak rá. A dugványokon érdemes hagyni 2-3 kifejlett levelet, és alatta még egy olyan szárrészt, ahonnan eltávolítottunk 1-2 levelet. Közvetlenül földben, vagy vízben is gyökereztethető, a gyökeresedés alatt is nagyon igényli a párát, így zacskóval takard le és naponta szellőztesd a dugványt. A gyökeresedéshez 2 ezrelékes hormonport (pl. INCIT 2) érdemes használni, ez meggyorsítja a gyökérképződést.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa