Gyerekbiztos szobanövények

A gyerekszobába helyezett növény a kezdete egy élethosszig tartó növény- és kertszeretet kialakulásának. Lehet, hogy a jövő botanika professzorát indítjuk ezzel útjára. A gyerekbiztos, egyben a belvárosi lakást is jól tűrő szobanövények választéka rendkívül gazdag. Olyan növényeket ajánlunk, amelyeknek elég egy apartman, egy padlásszoba is, és amelyek minden életkornak megfelelnek. Egyszerű kezelésű és szaporítású növényeket, hogy a gyermekek már kis korban hozzászokjanak az élő világ megfigyeléséhez.

A gyerekszoba általában napfényes és egyenletesen meleg. A növények kiválasztásánál arra ügyeljünk, hogy ne legyenek terjedelmesek, ne akadályozzák a gyerekeket a játékban. A gyerekszoba növényei ne szúrjanak. Utoljára, de nem utolsósorban ne legyenek mérgezők.

gyerekbiztos szobanovenyek?

Néhány szobanövény, ami gyerekszobába is való:

Billbergia

Az  ananászfélék (Bromeliaceae)  családjába tartozó  bilbergia (Billbergia nutans) őshazája Brazilia. Keskeny, ívesen hajló levelei csőszerű, a broméliákra jellemző tőlevélrózsát, ciszternát alkotnak, de ez más, mint a többi bromélia esetében. Karácsony táján, esetleg január-februárban jelennek meg bókoló virágzatai. Mutatósak az élénk rózsaszín virágzati fellevelekkel övezett zöldeskék virágok. Mivel terjedő gyöktörzsén sűrű sarjtömeg fejlődik és kedvező körülmények között több sarj is virágzik egyszerre. Egy-egy virágzat 10-14 napig él. A virágot hozó sarj nem pusztul el azonnal.

A mindent tűrő, igénytelen növények közé tartozik. Közepes fény- és vízigényű. Napos helységben biztosabban és gazdagabban virágzik. Nevelhetjük cserépben, fakéregre vagy gyökérdarabra erősítve, vagy ámpolnanövényként. A (pH 6-6,5) és B típusú (pH 6,2) virágföldbe való. Földjébe keverjünk kéregdarabokat. Tápoldat adagolása mellett bujábban fejlődik. Az erős napsugárzás, a vashiány levélszáradást okozhat. A túl magas páratartalom a levélszövetek elhalását, levélfoltosodást okozhat. Viaszos gyökértetvek, és a kis termetű pajzstetvek károsíthatják.

bilgergia

Virágcsalán

Az ajakosok (Lamiaceae)  családjába tartozó virágcsalán (Coleus blumei) hazája Jáva. Leveleinek csak a formája hasonlít a csalánhoz, egyébként nem rokona a kellemetlen bőrkiütést okozó gyomnövénynek. Változatos, élénk levélszínével – amely fajtától függően a piros és a sárga sok árnyalatában pompázik – vidám színfoltja a gyerekszobának. A virágcsalán jelentéktelen, halványkék, apró virágai fürtben nyílnak. Megjelenésükkel egy időben a levelek sárgulni kezdenek, ezért a virágzó hajtásokat vágjuk vissza. Fény- és vízigényes. B típusú földjébe folyami homokot keverjünk. Ne öntözzük tápoldattal, mert a levelek jellegzetes, élénk színének kialakulását a bőséges tápanyagellátás gátolja! Betegségei és kártevői általában nincsenek.

Szaporításával a kisgyerekek is eredményesen próbálkozhatnak. Amikor a növény már megnyúlt és alsó levelei elhalnak, elérkezett a szaporítás ideje. 3-4 leveles hajtásdugványokat készítsünk. A levél alatt néhány milliméterrel a hajtást vágjuk le. A hajtás eredetű gyökerek az alsó, eltávolított levelek helyén keletkeznek. Kertészeti tőzeg és folyami homok keverékében a dugványok 3 hét alatt meggyökeresednek. Biztosabb az eredmény, ha az első héten befőttes üveget borítunk, vagy fólia zacskót húzunk a dugványokra. A dugvány cserepét ne érje közvetlen napfény. Amikor a fiatal növények új leveleket hajtottak, csípjük vissza a felső levélpárt, hogy bokrosabb legyen.

Coleus

Törpe vízipálma

A palkafélék (Cyperaceae) családjába tartozó törpe vízipálma (Cyperus diffusus) a trópusokon honos. Közeli rokona a vízipálmának, de levelei szélesebbek és tőlevelei is vannak. Mivel mindössze 25-30 cm magas, összhatásában zömök, dús, sötétzöld, mutatós szobanövény.

Fény- és vízigényes. Bár szereti a sok vizet, de nem nevelhetjük vízbe állítva, mint a másik vízipálmát. Ügyeljünk, hogy ki ne száradjon, de a fölösleges vizet öntsük ki a cseréptartóból, mert ha tartósan vízben áll, elpusztul. B típusú földbe való. Pajzstetvek és takácsatkák károsíthatják.

Szaporításához a vízipálmához hasonlóan dugványokat készítsünk. Tőosztással is szaporítható. Átültetéskor a cserépből kiütött növényt késsel vagy esetleg kézzel ketté, vagy több részre osztjuk. Minden leválasztott részen legyen gyökér és leveles hajtás. A dugványok gyökereinek és az új növénykék megjelenését érdeklődéssel figyelik a gyerekek. A tőosztást a gyerekek végezhetik.

Cyperus diffusus

Futó filodendron

A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó futó filodendronnak (Philodendron andreanum) Kolumbia a hazája. Bársonyos felületű, bronzszínű levelei vannak. A gyerekek számára különösen érdekes, hogy fiatal és időskori levelei között nagy a méretkülönbség: a fiatal levelek hossza mindössze 8-10, szélessége 5-6 cm. A bántatlanul fejlődő, tápanyaggal jól ellátott idősebb példányokon egy idő után 50-80 cm hosszú, 30 cm széles levelek fejlődnek.

Közepes fény- és vízigényű. B típusú földbe való.A gyerekek ámpolnanövényként vagy mohával bevont karóra futtatva nevelhetik. A moha damillal vagy vékony, rozsdamentes huzallal rögzíthető a karóhoz. Hajtásdugványai vízben 3-4 hét alatt meggyökeresednek. 8-10 cm-es cserépbe két dugványt ültessünk. Figyelem! Az időskori, nagylevelű dugványokból kislevelű
növények fejlődnek. Pajzstetvek károsíthatják.

Philodendron andreanum

Pénzlevelű pilea

A csalánfélék (Urticaceae ) pénzlevelű pilea (Pilea nummularifolia) Hazája Nyugat-India és Dél-Amerika. Elfekvő, legyökerező szárával, apró világoszöld, kerek leveleivel jól illik a gyerekszobába. Virágai jelentéktelenek. 40-50 cm hosszan lecsüngő hajtásaival mutatós ámpolnanövény. Közepes fény- és mérsékelt vízigényű. Napos, félárnyékos helyen szépen fejlődik. B típusú virágföldbe való.

Szaporításával az óvodás korú gyerekek is eredményesen próbálkozhatnak. Amikor a növény alsó levelei már sárgulnak és hullanak, éles ollóval vágjunk 8-10 cm-es hajtásdugványokat. Az alsó 2-3 levelet tépjük le, és az így előkészített dugványokat ceruzavastagságú pálca segítségével ültessék be 8-10 cm-es cserépbe. Földjébe keverjünk kevés kertészeti tőzeget és folyami homokot. Egy cserépbe 8-10 dugvány kerüljön. Két hétig ne érje közvetlen nap a friss szaporítást. Betegségei és kártevői általában nincsenek.

Pilea nummulariifolia

Márványos szobai futóka

A kontyvirágfélék (Araceae)  családjába tartozó márványos szobai futóka (Scindapsus aureus) Salamon-szigetek a hazája. Gyors növekedésű kúszónövény. Levelei sárga foltokkal tarkítottak. Igénytelensége közismert. 20 cm-es cserépből vagy virágtartóból egész falfelületeket beborít. Valamilyen támasztékra természetesen szüksége van. Ámpolnanövénynek is nevelhejük. A növény nagy tűrőképességét bizonyítja, hogy levágott hajtásai akváriumban, víz alatt is megélnek. Terráriumba kiváló. Elél egy befőttesüvegben is. Érdekesen mutat a felfüggesztett, átlátszó üveggömbben.

Mérsékelt fényigényű, közepes vízigényű. B típusú virágföldbe való. Az idősebb, hosszú hajtásaik miatt nehezen átültethető növényeket tápoldatozzuk. A Philodendron andreanumhoz hasonlóan az idősebb korú hajtásokon feltűnően nagy levelek fejlődnek. Szaporítása az egy-két leveles hajtásdugványokkal egyszerű. A dugványok vízben 3-4 hét alatt meggyökeresednek. Egy 10 cm-es cserépbe 2-3 dugványt ült essünk. Betegségei és kártevői általában nincsenek.

Scindapsus aureus

Bíborpletyka

A kommelinafélék (Commelinaceae) családjába tartozó bíborpletyka (Setcreasea purpurea) hazája Mexikó, ahol örökzöld évelő, és a háziállatokkal is megetetik.A közismert pletykák közeli rokona. Hajtásai azonban erőteljesebbek, vaskosabbak, inkább felfelé törők. Ha elegendő fényt kap, az egész növény bíborlila. A fényszegény téli hónapokban kissé visszazöldül, de a tavaszi napsütés hatására visszanyeri eredeti szép színét. Lila, rózsaszín vagy fehér virágai jelentéktelenek. Fényigényes, de az árnyékot is elviseli. Vízigénye közepes. B típusú virágföldbe való.Tavasztól őszig ablakládában vagy erkélyen is nevelhető. A szabadban nevelt példányok mindig zömökebbek.

A felkopaszodott, díszét vesztett példányokat újítsák meg a gyerekek. Készítsenek hajtásdugványokat: 8-10 cm-es cserépbe 3-5 dugványt ültessenek. Ezek minden különösebb gondozás nélkül 3 hét alatt meggyökeresednek. Betegségei és kártevői általában nincsenek.

Setcreasea purpurea Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil