Fittónia

A fittónia vagy hálóslevél az Andok esőerdeinek szinte észrevétlenül megbúvó növénye, amely sötét szobában is megmarad, ha kellő nedvességet, és párát biztosítunk számára. Floráriumba különösen ajánlott.

A medveköröm félék (Acanthaceae) családban mintegy 346 nemzetség és 4300 faj található, zömmel a trópusokon. Több nemzetségében találhatók szobanövények vagy kerti dísznövények. Pl. Acanthus, Fittonia, Strobilanthes, Thunbergia.

fittonia variációk

A medveköröm félék családjába tartozó Fittonia kicsi nemzetség. Tagjainak őshazája Kolumbia, Ecuador, Peru és Észak-Brazília. Az Andok lejtőin élnek ezek az apró termetű, gyakran terülő, szőrrel borított, esőerdei aljnövények. A kertészek mutatós, fehér vagy rózsaszín erezetű leveleik miatt figyeltek fel rájuk. Apró virágaik fürtökben állnak. Két faj került egy időben Európába, egyikük Angliába, másikuk Belgiumba. Később kiderült, hogy a két faj megegyezik. Az előbbi fehér levélerezetű, 1860-ban került egy angliai kertészetbe, és már 1861-ben a Királyi Kertészeti Társaság kiállította. Adelaster albivensis néven került Belgiumba. Későbbi nevét két ír asszony, Elisabeth és Sarah Mary Fitton neve után kapta, akik a ‘Beszélgetések a botanikáról’ c. könyv szerzői (Conversations on Botany, London, 1817). A nemzetség 1865-ben kapta a Fittonia nevet, amelyet az 1970-es évek elején véglegesítettek. A Belgiumba került Fittonia verschaffeltii második neve, korábbi tudományos elnevezés, egy belga kertésznek állít emléket (Ambrose Colletto Alexandre Verschaffelt 1825-1886). 1979-ben Richard Kenneth Brummitt (1937-2013) angol botanikus javaslatára tették hivatalossá  a Fittonia albivenis elnevezést.

A fittóniát leginkább trópusi szobanövényként tartják, díszítőértékét mutatós leveleinek köszönheti. A levélerek színesek, fajtától függően fehérek, vörösek vagy rózsaszínek. De átlagos szobai körülmények között nem marad meg!

Kísérletek támasztják alá légtisztító hatását, sikeresen vonja ki a levegőből szerves szennyezőanyagokat, mint a benzolt, a toluolt, a triklór-etilént.(DOI: 10.21273/HORTSCI.44.5.1377)

Árnyékos helyre ki lehet vinni a szabadba, a cserepét esetleg be lehet süllyeszteni a talajba. A fittóniát dézsás növényként is tartják, illetve függőkosárban is nevelik. A 20-24 °C körüli hőmérséklet kedvező számára, 16 °C alatt elpusztul. Minél színesebb a növény levele, annál nagyobb a fényigénye. Bár fényigényes, tűző napon azonban megperzselődik. Vízigényes, de nem viseli a pangó vizet. A huzatos helyet nem szereti. Páraigényes örökzöld, ezért leveleit naponta vízzel kell permetezni, illetve cserepét vízzel borított kavicságyra álltják. A pára fokozására terítsünk a cserép alatti tálkába kavicsréteget, amelyet félig vízzel felöntünk vízzel. Lapos cserépbe vagy mélyebb tálba is ültethető, amelyben gyökerei oldalirányba terjeszkedhetnek. Előszeretettel ültetik floráriumba, 7,5-15 cm magas zárt vagy nyitott üvegedénybe. Előnye, hogy gyökere nem hatol mélyre.

A leírtakból kiderül, hogy érzékeny növény, az optimálistól eltérő körülményekre levélhullással reagál. Állj ellen a csábításnak, és ne vedd meg, ha nem tudsz számára megfelelő körülményeket biztosítani.

fittonia szaporítása dugványról

Magról és dugványról szaporíthatjuk. A dugványról való szaporítás az elterjedtebb. A virágzáskor megnyúló, hajtások gyakran eldobálják leveleiket. Ezeket a hajtásokat törjük ki megifjítás céljából. Ezek a hajtások mindjárt dugványozásra is alkalmasak. A hajtás helyezzük vízben, homokban, tőzegbe, vagy tőzeg-perlit keverékbe.

Fittónia díszértéke

A fittónia zöld-színes erezetű levelei miatt kedvelt. Az ‘Argyroneura’ levele világoszöld, erezete fehér. Kaphatóak miniatűr változatok is, pl. ‘Miniature Variegated’ (zöld-rózsaszín) és ‘Argyroneura minima’ (zöld-fehér), továbbá sötétzöld levelűek (pl. ‘Argyroneura Black Emerald’), vagy sötétzöld levelűek vörös erezettel (pl. ‘Rubrovenosa Pink’). Az apró, kompakt habitusú, extravagáns, fehér-sötétzöld levelű  ‘Kings Cross‘ 2007 őszén került piacra. Mára az egyik legkedveltebb fittónia. A levélszél sötétzöld szegélyű. Sikerrel lehet nyáron a szabadban tartani. Igénytelen, különösebb szakértelmet nem kíván tartása.

Fittonai Dekorációs ötletek

A ‘Jolly Josan’, különleges alkalmakhoz illő dekoráció, a piros levélerek kiragyognak, a sárgás-zöld háttérből. A színhatást kiemeli, ha arnyozott ágakat közéjük tűzünk.

Fittonia ' Tiger'

Fittonia ‘ Tiger’

A fodros levelű ‘Tiger‘ élénvörös levélerekkel és középzöld levélalapszínnel szintén különleges hatású. Kombinálhatunk két vagy több fajtát, így az egyik fajta kiemeli a másik szépségét.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa