Fenyőpusztulás határon innen és túl


Dr Sipos Béla Zoltán, a gyümölcsfák metszése tanfolyam szakembere.

Keszthelyi hegység fenyvese

Keszthelyi hegység fenyvese

Kora tavasszal mentem le a balatoni családi telkünkre. Megdöbbentő látvány fogadott: kertünkben két tuja szinte teljesen kiszáradt, a hamisciprus ágain is kezdtek barnulni a levelek, a szomszédban két 5-6 méteres oszlopos tuja teljesen kiszáradt, a másik oldalon egy hatalmas ezüstfenyő kezdte el agóniáját. A szemközti „hegy” feketefenyőiből talán 10-15%-nyi él még.

Mi lehet az ok? A tavalyi nagy szárazság, vagy valamilyen kór? A szárazság nem lehet egyedüli ok, mert nálunk pont a kerti csap melletti tuja pusztult el, a szomszéd meg rendszeresen öntözi a kertjét.

Növényvédős barátaimnak fotókat küldtem a tünetekről, mivel számomra szokatlan volt a jelenség. Illetve nem egészen. Ott ahol damilos fűnyíróval vágják a gyepet a fák és bokrok

Erdély, fenyőerdő (volt)

Erdély, fenyőerdő (volt)

Tünetek ezüstfenyőn

Tünetek ezüstfenyőn

körül, gyakori a növények -főleg a fiatalok- pusztulása, mert a damillal megsértik a növények kérgét, lenyúzhatják akár a háncsot is. A talaj-közeli seben aztán vígan fertőzhetnek a talajban lakó káros gombák, baktériumok, vagy egyszerűen megszűnik a „vezetékrendszer”, nedváramlás hiányában kiszárad a növény. Sajnos ez a tünet gyümölcs-és szőlőültetvényekben sem ritka jelenség!

Amíg a szakértők válaszát vártam, figyelmesebben szemléltem a tájat, a kerteket. Tragikusan sok fenyő pusztult ki tavaly ősz óta az ország minden részén. De nem csak nálunk! Kolléganőm Lengyelországban látott talpon száradó fenyőket, én egy hónapja Erdélyben! Nem lehet a szárazság az egyedüli ok –bár a legyengüléshez és a fokozottabb érzékenységhez biztos hozzájárul-, ha a Kemenesi havasokban a Maros folyótól 40-50 méterre mutatják a pusztulás jeleit a lucfenyők!

Beszéltem erdésszel, szerinte egyértelműen a korábbi két aszályos év időjárása okozza ezt a mérhetetlen pusztulást a fenyők között. Rádióriportban hallottam, hogy Zala megyében már nagy felületen kell kivágni a fenyőket, mert még a teljes pusztulás előtt értékesíthető a faanyag. A riportalany nem említette az okokat.

Megjött a növényvédősök válasza! Eszerint két gombafaj a ludas, a fertőzés jól elkülöníthető. Ha a levélbarnulás a fiatal hajtásvégeken kezdődik, akkor feltehetően az erdeifenyő tűelhalás (Sclerophoma pithyophila) gombával van dolgunk, ha pedig a korona belsejében az idősebb tűleveleken jelenik meg a tünet, akkor azt a tűkarcgomba (Lophodermium pinastri) okozza.

Jó lenne idejében hivatalosan tisztázni a nagymérvű fenyőpusztulások okát, mert a látvány a szőlő valamikori filoxéra járványára emlékeztet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!