Feng-shui iroda

Bácskai Péter

Az iroda, ahol partnereink és mi magunk is jól érezzük magunkat. Figyelem! A dolog nem csak főnök és kolléga függő.

A Feng Shui mánia mára kissé már megkopott. Pedig sok hasznos tanácsa mindenképp segít abban ,hogy az érzékeinket érő pozitív hatásokon keresztül növelje a stressztűrést, a sz összpontosítás, ezen keresztül a feladatmegoldás sikerét. Fő célja a nyugalom, a harmónia megteremtése az irodában is.

Feng-shui bejárat

Az érkezőre nyugtatóan hat, ha könnyen eligazodik, ezért segítsük tájékozódását az iroda elrendezésével, jelzések elhelyezésével. Az energia terjedésének útjába ne kerüljön akadály. Ezért a bejárat álljon szabadon, ugyanakkor sugározzon melegséget. A befelé nyíló, üvegezett ajtó a külvilágról érkezett energiákat, a kintről érkezőt is befogadja. A bejárat közelében elhelyezett növény tovább erősíti a látogató pozitív kedélyállapotát.

A növények mérete kevésbé meghatározó, a levelek formája azonban nagy szerephez jut. A lekerekített, tojásdad, telt, ép szélű levelek váltják ki a legmegfelelőbb hatást. A hegyes, lándzsás, fűrészelt szélű levelek, a szúrósakról nem is beszélve, ellenséges érzeteket válthatnak ki. A szeldelt, összetett levelek pedig idegességet, máskor komolytalanságot közvetítenek. A virágos növények a bejárat körül hivalkodónak hatnak. Egyébként is a zöld szín sokkal hívogatóbb, megnyugtatóbb, mint a tarkabarka.

feng shui iroda

A Feng-shui iroda recepciója és a közös terek

A bejárattal szemben elhelyezett recepció, a sötét színek, a túl nagy méretek ellenérzést okoznak. Barátságot ébreszthetünk viszont a tessékelően oldal irányban elhelyezett bútorokkal, a pultra helyezett kis cserepes növénnyel. A színek melegsége továbbra is fontos. A szőnyeg tovább erősítheti barátságos légkört.

Minél kevésbe osztott a tér, minél kevesebb a beugró, rejtett sarok, annál jobb a pozitív energiák áramlása, de úgy is mondhatjuk, hogy a fokozódik a közösséghez tartozás érzése. A sarokban elhelyezett növény szintén a pozitív energiák segítségére van. A tér ne szűküljön folyosóvá, mert a felgyorsult energiaáramlás már negatív hatású. A túl nagy tér áramláslassító hatása sem szerencsés, az elveszettség érzését válthatja ki. A szűk tér a pozitív energia mozgását gátolja, ezt tükrök elhelyezésével oldhatjuk fel. A falak színe legyen megnyugtató, válasszuk az úgynevezett meleg színeket. Legajánlottabb a sárga, drapp különböző árnyalata. A szőnyegek, a meleg színű burkolat mindig jótékony hatású.

zöld sárkány

A gazdagsághozó zöld sárkány helye keleti tájolású

A víz a pénz, az élet szimbóluma. Áramlása segíti a cég sikerességét. Helyezzünk tehát kisebb medencét, csobogót oda, ahol a vendégeink, ügyfeleink várakoznak.

A tárgyalóba tegyünk akváriumot, gyönyörűen mutat, igazi színfoltja lehet az irodának. A halak mozgása fokozza a chi áramlását. Az egyensúly érdekében mindenképpen legyen az akváriumban fekete hal és csigák is. Az iroda egész területén jót tesznek a növények. Ne feledjük, az egzotikus virágok a cég különlegességét hangsúlyozzák, a nagy termetű növények a természettel való harmóniára hívják fel a figyelmet, az apró levelű futónövények oldják a feszült hangulatot.

Feng-shui  munkaterületünk

Saját munkaterületünk legyen meghitt, tiszta, egyszerű. Fontos feladat a stresszmentesítés. Kerüljük az élesen szögletes bútorokat, részesítsük előnyben a lekerekített formákat. Az asztal lap helyesen négyszögletű, a munkának megfelelő terjedelmű. Legyen rend körülöttünk. Ne helyezzük íróasztalunkat a másik kollégánkéval szembe, mert ez ellenséges, agresszív érzelmeket vált ki. Tárgyalópartnerünket azonban ültethetjük magunkkal szemben is. Ha lehet, stabil tér legyen a hátunk mögött. Ha ez nem megoldható, használjunk magas támlájú széket.

Ne kerüljünk háttal az ajtónak. Jobb híján a bejáratot egy tükörben jelenítsük meg magunk előtt. Lehetőleg az ablak se a hátunk mögött legyen. Gondoskodjunk kellő természetes fényről is. Nem árt, ha növény van a közelünkben. Az íróasztalon útban lehet, de a hozzánk legközelebbi sarok már kitűnő hely számára. Igen kedvező folyamatokat indítunk el, ha ezekről a növényekről magunk gondoskodunk.

Ha a lelkes ápolás ellenére is tönkremennek a növények, akkor vagy nem a körülményeknek megfelelő növényt választottuk ki, vagy negatív energiák vannak körülöttünk. A rossz hatást tükörrel ellensúlyozhatjuk.

Ne várjunk jó teljesítményt, ha rendetlen munkafelületen dolgozunk, a fénynek, bejáratnak, kollégáknak háttal ülve, lekorlátozott térben!

vízesés poszter

Karrier segítő víz elem poszter az északi falra való.

A Feng-shui iroda főnöki szobája

A szoba a feng-shui szabályok szerint lehetőleg négyszögletű legyen.

A Feng-shui kritériumai alapján az íróasztal a szoba uralkodó helyét kell, elfoglalja.
A főnők széke mögött ne legyen átjárható hely.
A főnök mögötti falon ne legyen semmi figyelemfelkeltő kép vagy festmény, mert ez elvonja a figyelmet.
A főnök szobája legyen nagyobb a cég többi helységénél.
Asztala soha nem legyen a bejárat mellett és annak közelében, mert alárendeltként fogják kezelni.

Akinek kedve kerekedett máris hozzáláthat irodája, munkaterülete átrendezéséhez. Szerezzen be növényeket is. Garantáltan jobban fogja érezni magát!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Kiskert-díszkert előadás sorozat