Fehéren feketén az alkörmösről

Az alkörmös elő-elő tűnik a kertekben, sokszor egyszerűen csak odatéved. Először virágjával, majd július végétől zöld, később lilás illetve fényes fekete terméseivel hívja fel magára í figyelmet. Sokan nem ismerik fel. A kert gazdája először reménykedik, hogy valami kerti dísznövény-csoda tévedt a kertjébe, majd  szinte hideg zuhanyként éri, hogy valójában egy invaziv gyommal van dolga. No, de semmi nem fehér vagy fekete. Az alkörmös régóta használt gyógynövény, festőnövény és dísznövény is egyben.

Az alkörmös (Phytolacca) nemzetség 35 fajának egyike az alkörmösfélék (Phytolaccaceae) családjába tartozó kínai alkörmös (Phytolacca acinosa), egy kelet- ázsiai, 50–150 cm magas évelő félcserje. Erdőkben, erdőszéleken, utak mentén él. Európába és Észak Amerikába dísz-, gyógy- és élelmi (zöld hajtásait fogyasztják) növényként került.

Répaszerűen megvastagodott főgyökerének átmérője elérheti a 12–15 cm-t, a mélyre hatoló gyökérzetének köszönheti szárazságtűrését. Nagy, húsos gyökérzete összetett szénhidrátokban, szaponinokban, fehérjékben gazdag.  Szára felálló, üreges, levelei felállók, lándzsásak. Felálló fürtös virágzatából fejlődő terméscsoport is felálló. Közeli rokona az amerikai alkörmös (Phytolacca americana), amelynek érett termése csüngő.

virágzó alkörmös

Sokan térhatárolóként ültetik az alkörmöst.

Az alkörmös tetőtől talpig mérgező

A fiatal levelek párolva fogyaszthatók, ha az első főzővizet elöntik. A növény öregedésével azonban a zöld részek mérgezővé válnak, a termés, gyökérzet pedig eleve mérgező. Ne kísérletezz fogyasztásával. Ne tartsd ott, ahol kisgyerekek is előfordulnak. Számos toxikus vegyületet tartalmaz, amelyek elsôsorban a gyökerekben, bogyókban és magvakban koncentrálódnak (alkaloid (fitolakcin), gyanta (fitolakkatoxin), szaponinvegyület (fitolakkagenin) és mérgezô növényi fehérje (lektin)). Egyik újonnan feltárt tulajdonsága nagyfokú mangánraktározó képessége. De raktározza a nehézfémeket, és a káliumot is.

Az alkörmös jó tulajdonságai

Bár toxikus hatású, mégis sok helyen haszonnövényként tartják számon.  A kínai népgyógyászat baktérium ölő, vírusölő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatásai miatt használja mind a mai napig. Az autoimmun betegségek kezelésére növényi eredetű gyógyszerként jöhet szóba. Mérgező fehérjéi nek (toxikus lektinek) köszönhető tumorellenes hatását is folyamatosan monitorozzák a kutatók. A teljes növényi hajtás, de főként a termés erősen festő tulajdonsága miatt ételfestékként és kelmefestékként is használatos. E tekintetben is annyira divatba jött, hogy Kínában már-már veszélybe kerültek élőhelyei. Európában élelmiszeripari felhasználása tilos.

Az alkörmös invaziv gyom

Magyarországra a mediterrán térségből került. Kerti szökevény, spontán terjedése folyamatos, egyre gyakrabban találkozhatunk kivadult példányaival, Különösen bolygatott területeken fordul elő, de erdeinkben is megjelent, és az eredeti fajok kiszorításával fenyeget. Terjedését a madarak segítik, mivel magját szívesen fogyasztják.

Szintén elterjedt az amerikai alkörmös, amely még a múlt században került be az országba. Szőlőshegyeken, kastélykertekben termesztették, innen vadult ki.

terméses alkörmös

Az alkörmös termése is mérgező. Magvait a madarak terjesztik. A terméséből kivont növényi festéket kelme- és borfestésre használták, il. sok helyen ma is használják.

Az alkörmös nem szeretem dísznővény

Mindkét fajt Dísznövényként ültetik, mert jó térhatároló és szoliter. Azonban mi nem ajánljuk ültetését. Napfény igényes, csak a gyengén meszes talajt viseli. Fiatalon vízigényes, később, amikor már a főgyökere mélyre hatol, egyre jobban bírja a szárazságot. Magról tavasszal vagy ősszel szaporíthatod, az őszi vetésből kikelő palántákat teleltetni kell. A téli fagyokat -5 – -10 fokig tolerálja. A késő tavaszi fagyok is kárt tehetnek benne.  Rendszeres kaszálása akadályozza gyors terjedését.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner