Fanyarka

Ha idén valami újra vágysz, ültessen fanyarkát. A növény különlegessége azon túl, hogy több fajta termése kifejezetten kellemes ízű, az, hogy dekoratív,kis helyre is ültethető, és ellenálló.

Ha valaki mézalmácskaként találkozik vele, érdeklődjön utána a tudományos nevének is, és ne elégedjen meg azzal, hogy mézalmácskát szerzett. Ugyanis ezen a néven több faját és fajtáját is árulják. Különösen akkor érheti csalódás, ha a gyümölcséért fogyasztaná, és az ősszel leszüretelt termés a neve ellenére fanyar, keserű lesz.

A rózsafélék (Rosaceae) családjába, az almafélék (Pomoideae) alcsaládba tartozó tartozó fanyarka (Amelanchier) nemzetség minden fajának ehető a gyümölcse. Almaterméseik vörösek vagy bordók. Kertészeti szempontból a nemzetség értékes, illetve fajainak gyümölcse a vadvilág számára fontos élelmi forrás. A az ide tartozó fajok összetettsége annak köszönhető, hogy új egyedek fejlődhetnek nem megtermékenyített petesejtből, illetve többszörös kromoszómaszámú poliploidok lehetnek, továbbá igen könnyen hibridizálódnak.

Hazánk egyetlen őshonos fanyarka-faja a szirti fanyarka (Amelanchier ovalis), mely a Gerecsétől a Keszthelyi-hegységig fordul elő vadon, ahol meszes alapkőzeten, déli lejtőkön sziklai cserjéseket alkot. Védett növény.1-2 méter magasra növő, dúsan elágazó cserje, fiatal hajtásai sűrűn szőrözöttek, később kopaszodók. Levelei elliptikusak vagy tojásdadok, 2-5 cm-es nagyságúak, mindkét végükön lekerekítettek. Lombfakadáskor, április-május hónapban virágzik, fehér virágai rövid, felálló fürtökben fejlődnek. Júliusban érő, eleinte piros, később kékesfekete termései fanyar ízűek, 0,6-1 cm-esek. Kiváló szárazságtűrésű növény.

virágzó fanyarka

A mézalmácskaként emlegetett fanyarka a (Amelanchier lamarckii) dekoratív növény, mutatós őszi lombszínnel. kertészeti árudákban ezzel a fajjal találkozhatunk a leggyakrabban. A rézvörös fanyarka (Amelanchier lamackii korábban Amelanchier x grandiflora) egyes feltételezések szerint az Amelanchier canadensis és a Amelanchier laevis hibridje. A lamarckii elnevezés Lamarck francia természettudósra utal, aki sok növényfaj névadója.

A nyírott, vagy nyíratlan sövénynek is alkalmas lombhullató díszcserje, akár a 10 m magasságot is elérheti. Fácskává is nevelhető. Levelei aprók, fényes zöldek, fogazottak, és szórt állásúak. Leveleinek színe a szezon folyamán változik. A levelek kihajtáskor rezes rózsaszínűen erezettek, nyáron zöldek, ősszel narancsvörösek. A sok apró, lecsüngő fürtben álló fehér virágai bimbós állapotban rózsaszínűek, majd idővel kifehérednek. Április- májusban nyílnak, és júliustól érő bőséges terméséi rendkívül mutatósak. A termések színe őszre egészen sötétté válik.

Az Egyesült Királyságban a Royal Horticultural Society (Királyi Kertészeti Társaság) Award of Garden Merit (AGM – Kerti Érdemérem) kitüntetéssel ajánlja a rézvörös fanyarkát 1993 óta. Az éremre az a növény érdemesül, amelyik különösebb szakértelem nélkül kiskertekben is gondozható, továbbá ellenálló, és könnyen beszerezhető.
Forrás

rézvörös fanyarka

Napos, vagy félárnyékos helyre ültessük. Ha sövénynek neveljük, évente többször kell metszeni. Egyébként terebélyes cserjévé vagy kisebb fává nő. A savanyú és a gyengén meszes, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. A tápanyagban gazdag talajt meghálálja. Sekélyen gyökerezik, ezért télen nem árt a fagyok ellen szalmával vagy falevelekkel takarni a körülötte a talajfelszínt. Kismértékben szárazságtűrő. Konténerben is tartható. Ekkor jobban oda kell figyelni a rendszeres öntözésre. Legalább 1-2 vödör vízzel öntözzük meg, és, ha a talajfelszín kiszárad, akkor öntözzünk újra. Tél végén nitrogénben és káliumban gazdag, lassan ható műtrágyát dolgozzunk a talajába, majd később tápoldatot használhatunk. A tápoldatozást 20-25 naponta ismételjük meg. Betegségekkel szemben ellenálló. -25 Celsius fokig fagytűrő.

Termése alternatív gyümölcs. Bogyói valójában almák, ízük is almához hasonló. Az Amelanchier lamarckii “Ballerina” nagyon ízletes, feketeribiszke méretű bogyókat nevel, az Amelanchier lamarckii “Princess Diana” termése 1 cm átmérőjű. Miután a termést a madarak is kedvelik, ha mi is enni kívánunk, hálóval kell védeni. Konyhai felhasználása igen sokoldalú. Az Almelanchier gyümölcsét sokféleképpen készíthetjük el, az aszalástól a dzsemkészítésig.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás