Ezeket a kastélyokat ne hagyd ki, ha a Loire völgyébe látogatsz!

Tegyünk virtuális utazást, és gyönyörködjünk együtt a Loire menti kastélyok parkjaiban!

A kastélyok többsége elég távol esik a Loire folyótól. A Loire Franciaország  leghosszabb folyója, 1,020 km. A kastélyok elszórva találhatók az alábbi megyékben: Blésois, Touraine, Anjou, Berry és Orléanais.

A kastélyok többsége védelmi céllal épült, vízi és szárazföldi útkereszteződésekben, magaslatokon. Az első építmények vártornyok voltak, amelyeknek maradványai ma is láthatók vestiges (Montbazon, Loches, stb.). Többségük a tizedik században épült, amikor Touraine befolyása ellen harcoltak Blois grófjai. Később ezek az erődítmények stratégiai pontjai a királyi család és a Plantagenêt dinasztia közötti harcoknak. Majd többségüket átépítették, és a lakótornyok köré új lakóépületeket emeltek.

Ha a kastélyparkokra gondolunk, nyírott sövények, formára metszett gyümölcsfák, virágágyak. labirintusok, rózsakertek, tavak, csatornák, és talpunk alatt ropogó kavicsos sétautak. A távolba nyúló gyep körülöleli a fűszer- és gyógynövénykerteket, a konyhakerteket. Lássunk néhány példát:

Ambois

A középkori erőd a királyi birtokba került, és a francia királyok kedvelt tartózkodási helyévé vált. A királyi rezidencia kertjét VIII. Károly Pasello da Mercogliano nápolyi pappal alakíttatta át, aki a terasz kiszélesítésével bővíttette ki a kertet. Létrejött az első igazi francia kert. A geometrikus virágágyak körül gyümölcsfák álltak. A kertet Pavilonok, rácsok vették körül. Kicsit távolabb, déli irányban pálmaházat építtetett.

Ambois

Bourdaisière kastélypark

A Loire menti kastély és park nem szerepel a “Loire menti kastélyparkok” gyűjteményben. A reneszansz kastély parkja híres liliom gyűjteményéről, konyhakertjéről, melyben többek közt mintegy 400 paradicsomfajta található. Említésre méltóak az aroma és dísznövény ágyások.

Bourdaisiere

Chamerolles kastélypark

Az 1992-ben történ felújításkor az orleani körzetben lévő franciakertet inkább újra kitalálták, semmint helyreállították néhány régről megmaradt részlet alapján. A kertek leginkább egy reneszansz tanulmányra emlékeztetnek. Hat virágoskertjét a sétautakat övező fák, szőlővel, rózsával és lonccal befuttatott pergolák rejtik. Két fajgazdag konyhakerti ágyása minden szükséges zöldséggel és fűszerrel ellátja a háztartást. Egy obeliszk körül geometriai elrendezésű újabb kert különül el. A parkban található továbbá a botanikai ritkaságoknak otthont adó kert amerikából származó zöldségekkel, mediterrán ritkaságokkal. Az ágyásokat lugas választja el a sétautaktól.

Chamerolles

Chantilly kastélypark

Az árokkal körülvett, a 17. században XIV. Lajos udvari kertésze által tervezett kastélyparkban szökőkutak, medencék, vizikertek találhatók. A Nonette folyó a parkban épített kerti patakká szelidül. A most látható kastély 1875-ből származik.

Chantilly

Villandry kastélypark

Egyedülálló kertjeit a 20. században restaurálták, amely reneszánsz inspirált mestermű. Joachim Cavarello, a fiatal spanyol orvos 1893-ban érkezett Franciaországba. Itt tanult, majd Párizsban részt vett egy kutatócsoport munkájában. Feleségül vett egy amerikai lányt. Gyermekük megszületése után hét évvel megvalósították életük nagy álmát: A Villandry kastélyt választották otthonuknak. Kialakították a kastély világhírű kertjeit.

A kertet vízcsatornák szelik át. Az egymás melletti kerteket a spanyol építészet inspirálta. A legmagasabban fekvő területen vízi kertet alakítottak ki, ez táplálja a szökőkutakat, csatornákat.

Villandry Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa