Etnomedicina

Írta: Dr. Papp Nóra

Homoródalmás határában

Homoródalmás határában

Gyógynövények népi alkalmazása napjainkban Erdélyben. A népi orvoslás az orvostudomány rendszerén kívüli, tradíciók örökítésével fennmaradt, tapasztalati gyógymódok összessége, amelyek növényi, állati, emberi és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Gyógynövények népi alkalmazásával az etnobotanika foglalkozik, mely tudományterületen megélénkültek a kutatások hazánkban és Erdélyben az 1960-as évek óta.

Erdély területén napjainkig elsősorban Kalotaszegen, Bukovinában, Moldvában, Gyimesben és Székelyföldön végeztek gyűjtéseket elszigetelt falvakban, amelyek gazdagok népi orvoslási ismeretekben.

Etnobotanikai gyűjtéseket 2007 óta végzünk Csinód és Egerszék (Úz-völgye), Nagybacon, Kisbacon és Uzonka (Erdővidék), Lövéte és Homoródkarácsonyfalva (Kis-Homoród völgye), valamint Gyimesfelsőlok településeken. A falvak orvosi ellátása hiányos, lakosaik részben vagy teljesen magukra utaltak gyógyászati szempontból. A körülöttük élő gyógynövényekkel kapcsolatos tudásukat generációk óta örökítik egymás között. A gyűjtések során szabad elbeszélgetésekkel érdeklődünk a helyi lakosoktól helyben gyűjtött növényfajok bemutatásával, terepi növénygyűjtésekkel, valamint az egyes tünetekre való rákérdezéssel. A kapott adatokat hangfelvételek és jegyzetek formájában, a gyógynövényfajokat fényképek és herbárium készítésével rögzítjük. Feljegyezzük a népi elnevezéseket, drogként használt részeket, az alkalmazás pontos módját és ismeretének eredetét, valamint a hozzájuk kapcsolódó hiedelmeket.

Papp Nóra munka közben

Munkánk során az eddigi 140 terepi nap alatt jegyzeteinkből, a közel 150 órányi hangfelvétel alapján összesen 160 adatközlőtől Csinódon és Egerszéken 105, Lövétén 143, Homoródkarácsonyfalván 92, Gyimesfelsőlokon 115, Erdővidéken pedig 110 fajt írtunk le népi elnevezéseikkel. A készítmények között szerepelnek pl. forrázatok, főzetek, fürdők, kenőcsök, krémek, borogatók, tinktúrák, mézek és szirupok.

A falvak idős generációja egyre kevésbé tudja örökíteni értékes tapasztalati tudását a fiatalok városokba költözése, valamint az egyre terjedő média és szakkönyvek használata miatt. Kutatásainkat folytatjuk újabb helységek feltérképezésével, hiszen számos értékes gyógynövény, keltette fel az érdeklődést további laboratóriumi vizsgálatok céljából. Így ezeknek a szájhagyomány útján továbbadott és napjainkig élő ismereteknek a megőrzése napjainkban igen fontos feladatunk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa