Erdők-kertek vadvirága a májvirág

2020-ban az Év Vadvirágára a májvirág. Ez a nemes szépség a kertekben is otthon érzi magát.Szépségéről, hasznáról itt olvashatsz.

A boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó nemes májvirág vagy másik nevén májkökörcsin (Hepatica nobilis) elbűvölő, viszonylag kevéssé elterjedt, tavasszal virágzó rizómás, félörökzöld évelő, amely szimmetrikus, liláskék virágaival és fényes zöld, bőrnemű leveleivel díszít. Latin nevét három karéjú leveleinek formájáról kapta. Japánban, Észak-Amerikában és Európában is gyakori vadvirág. Litvániában oly nagy népszerűségnek örvend, hogy a népi motívumok között is helyt kapott.  Japánban szintúgy kedvelt, úgy tartják, hogy a boldogság virága.

májvirág

Любомир Розенщайн [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

A májvirág számos felálló, pihés, 15 cm magas kocsányon hozza a kék, levendula színű virágokat még az új levelek kifejlődése előtt. Méretét, elterjedését az azévi aktuális időjárás befolyásolja. Japán neve,  yukiwariso úgy fordítható, hogy “a virág amely kiemelkedik a hóból”. ismertek fehér virágú változatok is. A szemet gyönyörködtető, avarból előbújó virágocskák sziromleveleinek száma 6 és 20 között változik, a természet játékaként így dupla virágfejek is születnek.  A virágokban hetekig lehet gyönyörködni, teljesen kinyílt állapotban akkor láthatók, amikor ragyog a kora tavaszi nap. Színük az idő előrehaladtával mélyül, friss illatuk hirdeti, hogy a tavasz a küszöbön áll. Csak miután a szirmok lehullanak, jelennek meg levelei.

Természetes élőhelyein leginkább nyirkos és sziklás, mészben gazdag, vályogos talajú erdők aljnövénye. Rövid életét kora tavasztól éli a fák lombkoronájának megjelenéséig. Nálunk értékes, védett faj.

májvirág levelek

Meneerke bloem [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

A népgyógyászat régóta használja. A kifejlett, ép leveleket legfeljebb 3 cm hosszú levélnyéllel gyűjtik. A drog (Hepaticae folium) hatóanyagai: hepatrilobin glikozid, anemonol, protoanemonin. Romváry Vilmos írja, hogy teáját epe-, máj- és vesebántalmak ellen fogyasztják (RÁPÓTI JENŐ — ROM VÁR Y VILMOS Gyógyító növények).

Mészben gazdag üde, jó vízáteresztő képességű, mély termőrétegű, kissé nedves, lehetőleg avar borította talajba, lombhullató fák árnyékába, félárnyékba való. A bolygatást rosszul tűri. Csigák károsíthatják. Ősszel magvetéssel vagy tél végén tőosztással szaporítható. A magvak csírázásához hideg hatás szükséges. A magvak 1-12 hónap alatt csíráznak ki. Vesd árnyékos helyre, hideg ágyba. Első évüket töltsék cserépben, üvegházban. A fagyok elmúltával a palánták végleges helyükre ültethetők. Remekül érvényesül sziklakertben. Fák alá ültetve, ligetes kertek meghatározó növénye lehet, ha jól érzi magát, mutatós talajtakaró növény válik belőle.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!