Érdekességek az eukaliptuszról

Az eukaliptusz, amit az ausztrálok nemes egyszerűséggel kék gumifának (Dél-Ausztrália), sárga gumifának (Victoria állam) vagy éppen fehér vaskéregnek (Új-Dél-Wales) hívnak, sok-sok évvel ezelőtt került be Európa mediterrán vidékeire.

Forró, száraz nyarakon fáklyaként ég a nap melegétől belobbanó eukaliptusz olaj, amely egyébként különleges illatával megtölti a levegőt és a távoli eukaliptuszfákat misztikus kék színbe burkolja. Nem véletlenül hívják az ausztrálok a Sidney-től nyugatra húzódó hegységet Blue Montain-nek.

A mediterrán területekre betelepített fák esetében problémákat okoz, hogy mélyre hatoló gyökérzetük kiszárítja a talajt, erdőtüzeket okoznak, és gyomosítanak, gyakorlatilag nem lehet megszabadulni tőlük. Ez is mutatja, hogy milyen fontos a megfelelő termőterület kiválasztása illetve a precíz növényismeret!

eukaliptusz erdő

Hogyan került az eukaliptusz Európába?

Az európaiak közül nem az angolok Ausztráliában, hanem a portugál gyarmatosítók Timor elfoglalásakor találkoztak eukaliptuszokkal először. Hivatalosan a francia botanikus, Charles Louis L’Hritier de Brutelle írta le először az Eucalyptus obliqua fajt, amelyet David Nelson 1777-ben gyűjtött be a tasmaniai Bruny szigeteken, James Cook kapitány  3. csendes óceáni expedíciója során. Az őslakosok által spárgafának nevezett faj kérgéből téli többek közt szállást készítettek a helyiek. További fajokat talált és nevezett el az angol botanikus, James Edward Smith . Ezek többsége a Sydney régióban élő fák voltak. A 20. században, Ausztrália földjeinek felfedezésével fokozatosan ismerték meg a bennszülött fajokat. Különösen sok faj megismerése fűződik a nagy ausztrál botanikus, Ferdinand von Mueller nevéhez.

Az eukaliptusz haszna

Eredeti élőhelyükön a bozót- és erdőtüzek az eukaliptuszok természetes megújulását segítik. Több eukaliptusz faj kérge alatt ugyanis a fa sértetlen marad, és a tűz után kész friss hajtásokat fejleszteni.

Az eukaliptuszok sok állatnak nyújtanak menedéket.

Egyes kevés méreganyagot tartalmazó fajok a koalák egyetlen tápláléka. A megfelelő növényt fogyasztás előtt megszaglászzák a megfelelő választás érdekében. 200-500 gramm levelet fogyasztanak naponta.

A gyorsan fejlődő  eukaliptusz fája kiváló rost és papír alapanyag.

2013-ban a nature.com arról számolt be, hogy a 40 méter mélységbe is gyökereket bocsátó eukaliptuszfák aranyat is vesznek fel, ha a gyökerek aranyban gazdag zónába érnek. Az arany kimutatását levelekből végezték. A hír az aranybányászat számára biztató, mert a levelekben kimutatható arany a földben megbúvó telléreket jelezheti. Az eukaliptuszokat mélyre hatoló gyökereiknek köszönhetően mocsarak lecsapolására használják, ezzel csökkentve a malária fertőzésének veszélyét.

Az eukaliptuszolaj gyógyhatásairól itt olvashat. Illóolajának köszönhetően természetes rovarriasztó is egyben. Erre a célra kapható nálunk például a citromos eukaliptuszolaj.

Eucalyptus ptychocarpa

Az eukaliptusz virágainak szépségét sok, színes, általában piros, sárga vagy fehér porzótömegének köszönheti.

Néhány eukaliptusz faj

Az Eucalyptus nemzetség változatos megjelenésű fajokból áll, a magas fáktól a kis termetű cserjékig. Ausztráliában a leggyakoribb faj a tasmaniai eukaliptusz Eucalyptus globulus. Világszerte belőle nyerik az eukaliptuszolajt.

A Fülöp-szigetekhez tartozó Mindanao szigeten, Új-Guineában és Indonéziában honos Eucalyptus deglupta vagy más néven a szivárvány eukaliptusz kérge a szivárvány színeiben játszik, ezért sok helyen ültetik díszfának. Nekünk erről le kell mondanunk, hiszen az esős trópusokon élő fagyérzékeny örökzöld, bár a mediterrán klímát is elviseli, a mi teleinket nem élné túl. A 76 métert is elérő szivárvány eukaliptusz a föld egyik leggyorsabban fejlődő fája. A magról kelt példányok már pár év után termőre fordulnak. 50-150 évig él. Szépségét, érdekességét különböző időpontokban, csíkokban hámló kérge színes csíkjainak köszönheti.

szivárvány eukaliptusz

Szivárvány eukaliptusz

Ha szivárvány eukaliptuszunk nem is lehet, azért kisebb, cserjetermetű eukaliptuszt tarthatunk edényben. Ilyen például a tasmán havasi eukaliptusz egyik fajtája, az E. gunnii törpe, bokortermetű változata, a France Bleu ‘Rengun’, amely már 2013 őszén bemutatkozott, végül 2014-ben a Salon du Végétal (február 18-20) innovációs díjára is benevezte a Renault francia faiskola. Kompakt megjelenésű kékes-zöld keskeny, elegáns, fiatalon barnás-vörös hajtásokkal. A részetek itt olvashatók: Eucalyptus gunnii France Bleu ‘Rengun’

Az eukaliptuszhajtások igen kedveltek az élő virágkötészetben. Ahogy dr. Fekete Szabolcs, virágkötő tanfolyamunk szakembere megfogalmazta, kötészeti célra elsősorban a tasmán havasi eukaliptusz (E. gunnii) és az ezüst tallér eukaliptusz (E. cinerea) fajok leveles hatásait használjuk. A hajtások színe fiatalon sárga, vöröses vagy szürke viaszréteggel fedett. A levelek zöldek, vagy különböző mértékben szürkék lehetnek, ugyancsak a viaszréteg vastagságának mértékében. A levelek szárítás után sem hullanak le, de színük fakul. Szárazkötészeti célra több faj terméseit is szedik, méret szerint osztályozva csomagolják.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra