Erdei ciklámennel az arcüreggyulladás ellen

A nálunk is honos  erdei ciklámennek (Cyclamen purpurascens) gonoszt távol tartó varázserőt tulajdonítottak az ókorban. Plinius szerint az ókori görögök és rómaiak amulettként használták. Úgy vélték, hogy “aki gyökerének egy darabkáját vagy az egész növényt a házában tartja, azon nem fog a gonosz varázslat”.

Mégsem bátorítunk arra, hogy begyűjtsd magadnak, mert egyrészt nem alkalmazkodna az otthoni körülményekhez, másrészt védett növény. Árnyékos helyeket kedveli. Mészkerülő. Ritkán akard ilyen hely a házikertben. Aki mégis beszerez a kertészetekben elérhető erdei cikláment, ültesse edénybe, hiszen annak a talaját, helyét maga választja. Télen is kint tarthatod, de öntözés nélkül! Bár télen visszahúzódik, levelei elhalnak, majd tavasszal újra kihajt.

erdei ciklámen

CITES és a cikámen

1973-ban a Washingtoni Egyezmény vagy más néven CITES-hez (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) Magyarország 1985-ben csatlakozott.  Valamennyi ciklámen (Cyclamen spp.) szerepel az Egyezmény II. függelékében. Óriási elterjedési területtel rendelkező növénycsoport, Európától Nyugat-Ázsián át Észak-Afrikáig megtalálhatók. Törökország csak 1996-ban lépett be az Egyezménybe, sokáig az egyik nagy gócpontja volt a hagymás, gumós növényekkel folytatott kereskedelemnek. Évente több millió hagymát és gumót ástak ki természetes élőhelyükről, és exportálták – leginkább Hollandiába. A Cyclamen mirable nevű nagyon ritka, veszélyeztetett növényt úgy csempészték, hogy más, sokkal gyakoribb ciklámen fajok gumói közé rejtették – a turpisság csak a növények kivirágzása után derült ki.

Vigyázat, a Magyarországon őshonos erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) hazánkban is védett, így gyűjtése is tilos! Ciklámen virágaival késő nyáron, kora ősszel találkozhatsz a Dunántúl bükkösökben, tölgyesekben, fenyvesekben.

Lássuk miért is olyan fontos a ciklámen? Nem a szépsége és virágai miatt gyűjtik, gyűjtötték, hanem gyöktörzsének gyógyhatásai miatt.

Az erdei ciklámen gyöktörzsének szaponinjai

A ciklámen gyöktörzsében található triterpén szaponinok (szaponin-glikozid) felületaktív anyagok. A bőrrel érintkezve irritációt okozhatnak. Elfogyasztva, ami kevésbé reális veszély, gyomor-illetve bélgyulladást idézhetnek elő, hányás, hányinger, hasmenés, gyomor- és bélgörcsök kíséretével. A népgyógyászat mégis használta hashajtóként és gilisztaűzőként.

ciklámen gyöktörzs

Az erdei ciklámen szaponinjainak legújabb felhasználása a gyógyászatban

A szaponinok az orr nyálkahártya sejtjeinek felületi feszültségét csökkentve stimulálják az orrban található idegreceptorokat, amelyek nyálkatermelést, azaz orrfolyást indítanak be. Ezt a hatást aknázza ki az az orrba spriccelhető készítmény, amelyet akut arc- és orrmelléküreg gyulladásban szenvedő betegek használhatnak sikerrel. A betegek tünetei, arc- illetve fejfájása csökken, ha liofilizált ciklámen gyökérkivonatot tartalmazó készítményt használnak. Az tünetek enyhülése jelentősebb, mint amelyet egyéb, gyakran antibiotikumos kezelések esetén figyeltek meg. Egyúttal elkerülhető az antibiotikumok és a szteroidok használata.

Ezért bátorítunk arra, hogy keresd a ciklámen kivonatot tartalmazó orr spray-t  a patikákban. Ha többet szeretnél tudni a termékről, kérdez a gyógyszerészt!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa