Elvirágzás után metszheted a futórózsát

Az elburjánzásra hajlamos futórózsák (climber rózsa), amelyek az őszi hónapokba nyúlóan szinte egész nyáron át folyamatosan virágzanak, elvirágzás után metszhető. Metszés után el lehet végezni a hajtások rögzítését.

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!

A metszés ideje

A futórózsa metszése virágzás után a következő szezon elejéig elvégezhető. Kora őszi metszésének előnye, hogy a kalluszosodás hamar beindul, és a fagyokig bekövetkezik a sebgyógyulás. Hátránya, hogy a lombok nehezebbé teszik a tájékozódást. Késő őszi metszésének előnye, hogy a hajtások már lombtalanok, így könnyen a hajtásokhoz lehet férni, míg hátránya, hogy az esetleges korai fagyok miatt a sebzett hajtások elfagyhatnak. A kora tavaszi metszésnek hasonló hátrányai vannak. Tavasszal csak a fagyveszély elmúltával metssz!

Őszi metszéssel a következő évben hajtások képződésére ösztönzöd a növény. Tavaszi metszéssel is új hajtások nevelésére  serkented a rózsát. Az új hajtásokon pedig virág fog fejlődni.

futórózsa

Melyik hajtás metszhető le a futórózsáról?

  • Ifjítást végezz először. Az elhalt, beteg, elöregedett, szinte fekete színű (8-10 éves) hajtásokat metszd le tőből. Az elöregedett, elhanyagolt bokrot ne egyszerre szabadítsd meg az idős hajtásoktól! Csak néhányat távolíts el egy évben.
  • Ezt követően végezz ritkítást. A bokor közepén levő vagy befele növő vesszőket is vágd ki, hogy a bokor szellős legyen, és belül is kapjon fényt. Vágd le az elvirágzott hajtásokat.

Ügyelj arra, hogy összességében a bokor 2/3-a megmaradjon.

futórózsa metszése

Hogyan metszd le a nem kívánt hajtásokat?

Metssz ferdén, közvetlenül 5-10 mm-rel a szem (rügy) felett, úgy, hogy a metszési síkja ne a szem felé lejtsen. A legfelső szem arra nézzen, amerre az új hajtást ki akarod nevelni.

A metszéshez nem csak olló, hanem ágvágó vagy esetenként fűrész is szükséges. Kiváló minőségű japán Okatsune metszőeszközöket ajánlunk a kertlap Kertészeti Webáruház kínálatából.

A futórózsa kifeszített huzalra is futtatható

Futórózsa hajtásainak támasztékra futtatása

Miután a rózsáknak se tapadókorongjai, se kacsai nem fejlődnek, hajtásait támasztékhoz kell kötözni. De hová is? Szerencsés esetben már régebben kialakítottál támasztékot a futórózsának. A futórózsát futtathatod pergolára, illetve eszkábálhatsz  vagy vásárolhatsz számára támasztékot.

Vegyünk egy egyszerű esetet, ahol kőfalat vagy kerítést akarsz jövőre virágzó rózsákkal takarni. Ehhez a kerítés előtt elhelyezett oszlophoz, máskor a kőkerítéshez rögzíts huzalokat. A párhuzamosan kifeszített huzalokat 45 cm távolságra futtasd egymástól. A rendszer kialakításához galvanizált drót, rögzítő szemek és menetes feszítők kellenek.

A hajtások dróthoz rögzítéséhez puha kötöző eszköz kell. A kötöző eszközt először dupla csomóval rögzítsd a dróthoz, utána hurkold át a rögzítendő hajtáson. Nyolcas alakban is lehet rögzíteni. A lényeg, hogy legyen távolság a hajtás és a drót között, és a kötés ne legyen túlszoros!

kőfal elé futtatott rózsa

A magasba törő hajtásokat, vezesd oldalirányba. Az így oldalra kötött hajtásokon jövőre sok virág fog fejlődni, és a növény kevésbé koncentrál majd az égbetörő hajtások növesztésére. A legszebb virágok az előző évben vízszintesre állított karok függőlegesen fejlődő hajtásain alakulnak ki. Jövő év elején a csúcshajtások lecsíphetők.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa