Egy különleges borsó, amit nem szabad megenni!

A borsócska nevű különleges megjelenésű dísznövény zöldborsó méretű és kinézetű levelei kissé mérgezőek, hányást, hasmenést okozhat, semmiképpen ne próbálj belőlük zöldborsó főzeléket készíteni. Ha fogyasztásra nem is alkalmas, zöld, gyöngyfűzér szerű zuhatagjában korlátlanul lehet gyönyörködni. Mutatós ámpolna növény vagy más pozsgás növényekkel összeültetve is szép dekoráció.

borsócska

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjából származó zöldborsólevelű szeneció vagy borsócska  (Curio rowleyanus) tudományos nevét Gordon Rowley brit botanikus (1921-2019) után kapta. Bár a Senecio nemzetségből újabban a Curio nemzetségbe került, a szakma most is Senecio-ként emlegeti. Délnyugat-Afrikából származó pozsgás növény. Könnyen legyökerező, 60-90 cm-re megnövő, heverő szárú talajtakaró, sziklák, bokrok árnyéka védi a tűző naptól. 5-8 mm átmérőjű, zöldborsó kinézetű, sötétzöld csíkot viselő leveleinek végén kis pont található. A gömb formájú pozsgás leveleknek köszönheti szárazságtűrését. A levelek szférikus alakja csökkenti a párolgási felületet, de a fény is kisebb felületen éri, ez csökkentené a fotoszintézis mértékét, ami a gömb formájú levél egyik hátránya lehetne a lemezes levelekkel szemben. Azonban a levélen található egy hosszanti sötétzöld csík, valójában átlátszó szövetrész, egy úgynevezett fény ablak, ez teszi lehetővé, hogy a fény a belső szöveteket is elérje, így növelve a fotoszintézis aktivitását. Ez a fajta fotoszintézist segítő megoldás egyébként több sivatagi pozsgás növénynél is megfigyelhető. Hosszú száron fejlődő, apró fehér virágai szintén gömb alakba állnak össze, a virágokat követő termés fehér repítő szőrzete borotvapamacsot formáz.

borsócska virágzat

A mi klímánkon szobanövényként,  lehetőleg agyag virágcserépben tartható. Leggyakrabban függőkosárból, gyöngyzuhatagként omlanak alá leveles hajtásai, ezért illetik a gyöngyfűzér névvel is. De tarthatod lapos tálban is, így heverő szárú növényed lesz. Ilyenkor a a talaját apró kaviccsal boríthatod, ezt fogják majd benőni az új hantások. Cserepét világos helyen tartsd, 6-8 órás indirekt megvilágítást igényel. Árnyékban megnyurgul. Hőmérsékletigénye: 21ºC – 27ºC. Tavasszak tápoldatozhatot kicsit. Nyáron a szabadban is tartható, de a nap égető hatásától, és az esőtől óvni kell. Világos, meleg helyet, laza talajt (pl. kaktuszföld) igényel.

borsócska termés

Öntözésére oda kell figyelni, mert ez egyik sarkalatos pontja annak, hogy a növény mutatós maradjon. Alapos beöntözés után a felesleges, kifolyó vizet öntsd el, két öntözés között hagyd a talaját kiszáradni, akkor öntözz újra, amikor már kicsit összefonnyadnak a levelek. A száraz körülmények virágzásra serkentik.  Télen van a nyugalmi időszaka, ekkor még kevesebb öntözést kíván. Nem árt hűvös, világos helyen teleltetni. Kora nyáron, 5-10 cm-es hajtásdugvánnyal szaporítható. A hajtást 1/3 részéig le kell tisztítani a levelektől, és földbe kell dugni, a talaját alaposan be kell öntözni. 2-3 évente érdemes átültetni. Tetvek megtámadhatják, de egyéb, jelentősebb növényvédelmi problémái nincsenek. A túlöntözés gyökérrothadást idézhet elő.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil