Dúl a törülköző-kaspó készítési láz – akár karácsonyra is

Nem írtuk félre, sorban készülnek a kaspók plédből, régi törülközőből, öreg konyharuhából, egyéb rongyból. Első ránézésre nem igazán lehet hová tenni, de az ötlet jó, és némi gyakorlás után mindenki kialakíthatja a maga törülköző-kaspó készítési technikáját. Karácsonyi ajándéknak is kiváló ötlet!

pirosra festett törülköző-kaspók

Fotó: Varjas Sándorné Ancsa, “Hobbikertészek,ide!” csoport

A törülközőn vagy egyéb anyagon kívül kell hozzá egy fejjel lefelé állított agyagcserép, vagy vödör, amire ráborítod a törülközőt. A cserép/vödör szélessége és mélysége szabja meg a kaspód méreteit. Ettől még nem jutottál kaspóhoz. Most jön a pofon egyszerű ötlet, a törülközőt ebben a leborított formájában kell megszilárdítani, mondhatni szoborrá alakítani ahhoz, hogy megfordítva előálljon a hőn óhajtott kaspó.

száradó törülköző-kaspók

Fotó: Juhász-Kiss Katalin, “Hobbikertészek,ide!” csoport

Tehát kell valami, ami a törülközőt (ami jól megszívja magát) mintegy megköti. Alkalmaznak cementet, amelyhez rostált vakolósódert adnak, sűrűre kevert csemperagasztót. Kevésbé tartós, de beltéren gyakran alkalmazott még a viszonylag híg gipsz is. A kötő vagy bevonó anyagot ráöntik a törülközőre, ügyelve, hogy a sík felület, ami valójában majd a kaspó alja lesz, szép, egyenletes legyen. Így fog a kaspó biztos „lábakon” állni. Ha színeznéd fesd le, vagy a kötő anyaghoz keverj pl. vasoxid port. Így elkerülheted, hogy a kaspó cement szürke legyen. Van, aki a hófehér gipszre esküszik.

kültéri festek a törülköző kaspóhoz

A műalkotást hagyni kell száradni, szilárdulni néhány napot. Amikor a bevonó anyag megkötött, a kész kaspó leemelendő. A kaspó formáját a törülköző elrendezgetésével állíthatod be.

törülköző-kapsók virággal

Fotó: Vajdáné Varga Beáta,  “Hobbikertészek,ide!” csoport

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa